like black holes in the sky

.jag 2017-06-19 06:34 (1 kommentar)
i helgen som gick hade min rasklubb en stor aktivitet i dagarna tre. en kompis därifrån hade lagt ut en bild på Facebook tidigt i fredags morse med texten "på plats först av alla, nu väntar en helg som funktionär". jag kommenterade något i stil med "du är ju en riktig klippa" och fick frågan varför inte jag var där. jag fick hejda mig och tänka efter. ja, varför var inte jag där? den första, rätt så barnsliga tanken var: "ingen har bett mig", men det fattar man ju att man inte kan gå och vänta på någon himla personlig inbjudan. fast förr var det ju ett himla "har du anmält dig? varför inte? KLART DU SKA VARA MED", men efter att jag hoppade av mitt styrelseuppdrag så tystnade de här inkluderande tillropen rätt så omgående. och så tänkte jag, angående den här aktivitetshelgen och vad jag skulle svara min kompis, varför har ingen ens bett mig att vara funktionär? det gnälls ju jämt och ständigt över hur svårt det är att få folk att hjälpa till. och sen tänkte jag på hur det var i vintras eller våras, när jag erbjöd mig att hålla en kurs (något som rasklubben tjatade jättemycket om när jag satt i styrelsen) och jag riktigt fick tjata fram svar huruvida det fanns intresse eller ej och när den i såna fall skulle kunna vara, men till slut så: jodå, vad kul, ta när du kan men inte den och den och den helgen för då är det andra aktiviteter, och jag planerade och bokade lokal och skrev inbjudan och sen var det bara: nä, förresten, vi har ändrat datum på en av våra aktiviteter så det datumet du har satt går inte. om det kan jag tycka att det är ett jävla sätt. men tillsammans med det andra fick jag ihop det till ett slags mönster där jag kände mig synnerligen exkluderad. och är det något som river upp stora såriga hål i själen på mig så är det känslan av att inte vara medräknad, känslan av att allting som är viktigt avhandlas och utspelas när man inte är där, och att man får vara med enbart för att man råkar snappa upp någonting i förbifarten och lyckas hänga sig kvar och envetet försöka bända sig in i en gemenskap där man ändå inte räknas på riktigt.

och sedan var jag och spårtränade med hundarna i ett gäng där alla utom jag jagar, och alla är snälla och trevliga men det märks ändå så tydligt att de inte tycker att man är någon att räkna med. och det fattar jag ju, det är väl ganska naturligt. men tillsammans med det andra blev det jobbigt, dessutom blev det strul med ett av ekipagen så att vi andra fick sitta och vänta i nästan två timmar, så jag blev verkligen fullmatad med den här känslan.

och de här känslorna, de är verkligen inte jättekul att ha skavandes. jag fattar ju att de kommer från barndomen och skoltiden och det är så tröttsamt, ska man behöva släpa med sig sånt hela jävla livet liksom? ska man aldrig bara kunna rycka på axlarna och känna att då var då, men jag har gått vidare nu?

och sen tänker jag att jag är en sån jävla DRAMA QUEEN som ens gör en grej av det här. och det finns ju massor av ställen där jag blir sedd och bekräftad, men sen tänker jag ÄNDÅ att det alltid är villkorat och förenat med motprestationer, att ingen kan se och bekräfta MIG, utan bara det jag gör. så löjligt. men då får jag väl tillåta mig att vara löjlig då.



S

Jag känner igen de där känslorna väldigt mycket. Såvl känslorna com känsligheten. Hade ändå tur under uppväxten och blev fint behandlad av min omgivning, men har alltid känt mig lite utanför nästan i alla sammanhang. Som om jag var en (välkomnad) tillfällig gäst överallt, men aldrig bofast någonstans?
Men jag tänker att jag skapar situationerna själv och att det blivit en ond cirkel. Jag anförtror mig inte till någon, nästan. Jag släpper inte folk inpå mig. Jag tänker att vem skulle vara intresserad och tycker att det känns krävande, läskigt och utelämnande att berätta om vad som rör sig inne i mig. Det har varit så sedan... alltid? Jag presterar, fixar och donar istället, ser till att vara en kugge för att få del i ett sammanhang och så gömmer jag mig bakom det. Inte undra på att de inte ser mig? Och så blir det en vana, ett mönster och i och med att folk ser på en som en prestationsmaskin och man känner av det blir man alltmer övertygad om att det är allt som är åtråvärt med en också, liksom?
Så tänker jag. Och så tänker jag att jag måste släppa folk inpå mig, och så pallar jag aldrig det ändå (vågar inte, vill inte... kan inte?) utan kör på i samma gamla hjulspår i alla fall...
Kram.

2017-06-19 11:18:11


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.