en svår & jobbig grej

.jag 2016-11-15 21:02 (7 kommentarer)
jag pratar i telefon med min mamma, och hon berättar om något som min bror gjort och avslutar med ett "det skulle pappa ha tyckt om". rätt ofta får jag höra det, saker som min bror sagt eller gjort och som min pappa skulle ha tyckt om, som visar att han liksom är av samma anda.

när min syster gifte sig i våras så höll pappa tal och berättade för alla hur stolt han alltid varit över min syster, som alltid varit så duktig och framåt och försigkommen på alla sätt och vis.

och allt det där är ju sant. min bror är en fantastisk person, min syster är otroligt duktig och försigkommen på alla sätt och vis. det är inte det att jag är avundsjuk, eller så är det precis det jag är. för aldrig att jag får höra att pappa skulle ha tyckt om eller blivit glad för något som jag har gjort, aldrig att han har sagt att han är stolt över mig. och nu är det ju liksom för sent.

och hur man än försöker säga det här så låter det ju antingen missunnsamt eller som att jag går med håven, att jag bara är ute efter att folk ska säga att jag också är duktig. men det handlar inte om det.

som för ett tag sen, så berättade mamma att min syster fått en bonus på sitt jobb för att hon gjort ett sånt bra jobb, och höll låda om det och hur duktig och oumbärlig min syster är i alla sammanhang. ja, sen kanske jag berättar att jag fick 3000 kronor i löneökning, eller att jag blivit uppringd och erbjuden ett nytt jobb, eller att jag har hållt ett möte med ledningen och fått beröm för upplägget, men det är liksom knappt värt att kommentera, för min mamma tycker att det jag jobbar med är så konstigt och svårt att förstå sig på. och så tänker jag att det kanske är sånt hon berättar för mina syskon precis som hon kan berätta för mig att min syster fått bonus, men nä. de vet inget om mig om jag inte själv berättar det.

härförleden träffade jag ett barn som gått hundkurs för mig och hen sa "vet du, .jag, varför jag tycker du är så bra? det är för att du inte bara säger 'det är bra' utan du säger 'det där gjorde du bra, men tänk på det här' så man LÄR sig så himla mycket av dig hela tiden!" och det var ju så gulligt att man dog lite. men när jag berättade det för min mamma så var det knappt ens värt att kommentera, utan då berättade hon något om min systers engagemang i sin sons hockeyförening så var det "tänk vad pappa skulle ha varit stolt, han som var en sån föreningsmänniska". och har min bror stått och grillat korv under nån hemmamatch så är han "verkligen sin fars son". mitt föreningsengagemang och att jag faktiskt är en uppskattad instruktör, det är liksom...inte ens värt att nämna, tydligen, det enda som NÅGONSIN sägs om det är hur snäll mr S är som står ut med att leva med mig som aldrig är hemma.

och jag VET, det är stress och pms och svenskt mästerskap i självömkan just nu. och jag är 48 år och behöver väl för fan inte ha mina föräldrars gillande i det jag gör. ändå ligger jag här och gråter lite i smyg, oklart varför men kanske för att jag aldrig kommer att få höra pappa säga att han varit stolt över något jag gjort.

sodanismo

<3

2016-11-16 09:16:42

semla

Högst rimlig gråt, om du frågar mig! Högst orimliga föräldrar.
För vad det är värt från en främling som läst dig länge: Ta hand om dig! Det låter som en slentriantfras men jag menar den bokstavligt. Du behöver inte vara duktig/duktigast jämt. Låtsas vara en vän till dig själv och se på dig som du ser på dem du tycker om och bryr dig om? Känns lite som du är fångad i prestationsfällan och det sliter på dig och det håller folk på avstånd och det blir en ond spiral? Kanske speglar jag mig bara i dig... för jag är likadan. Försöker bryta mig loss men det går sådär. Ber om ursäkt om jag är fel ute, vet att jag bara gissar. Önskar dig ro, kärlek och glädje. Du verkar ge så mycket, får så lite tillbaka.
Kram.

2016-11-16 09:58:11

.jag

@sodanismo: tack
@semla: du har så rätt i dina iakttagelser, jag försöker jobba med good enough-tänkandet, men det är...svårt, när man i hela sitt liv liksom levt med känslan att vad man än gör så är det ändå aldrig bra nog. tack för din omtanke <3

2016-11-17 06:14:30

Tinto

Det är svårt med familjer. Man blir så himla präglad av sin uppväxt. Du gör så mycket att jag blir alldeles matt när jag läser om det. (Fast hunderiet är ju något som du får tillbaka mycket av.) Skulle du må bättre om du bara ägnade dig åt jobb och hunderi? Alla dessa kurser, ger det något egentligen? Måste du baka bröd när det finns att köpa? Etc etc, du fattar hur jag menar. Vem är du bakom duktigheten? Syns den människan för andra eller ser de bara prestationerna? Vågar du prova? Kram!

2016-11-17 11:50:55

Jazzie

När din mamma pratar med din syster, sitter hon och säger hur bra och fantastisk hon är? Eller får din bror hela tiden höra hur mycket hans pappa uppskattar ditten och datten?
Det är bara en fundering. Kanske sitter hon och berättar om din lönehöjning? Eller något annat som du har berättat för henne?
När jag växte upp fick vi alltid höra hur fantastiska och duktiga vi var... fast inte direkt till oss. Nej, vi hörde det när vi lyssnade vad min mamma berättade för andra.
Eftersom mina föräldrar alltid umgåtts med så många människor så hände det ju att vi var bland folk. Och då jäklar var det en massa bra saker som sas om oss. Men inte så ofta direkt till oss.

Kanske är det inte så. Kanske har jag fel. Kanske din bror och syster alltid får höra hur otroligt bra de är av din mamma hela tiden.

2016-11-18 00:16:54

.jag

@Jazzie: ja, men jag har ju trott att det varit så, men nä. när jag berättar saker för mina syskon och säger "fast det har mamma kanske redan berättat?" (eftersom jag oftast har hört allt om dom från henne) så har de inte en susning.
sen kanske det bara handlar om att hon inte kan relatera till saker jag gör och därför tycker att hon inte förstår och därför inte vill berätta om det för andra. inte vet jag, och oftast är det ju ingen stor grej. men ibland (som häromdagen) så rinner det liksom över.

2016-11-18 05:32:40

Jazzie

Jag fattar. Och håller med dig.

2016-11-20 22:22:19


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.