Skördetid

Jazzie 2016-08-07 23:31 (inga kommentarer)
Sommaren fortsätter.
Hinner inte skriva så mycket. Inte för att jag inte har tiden. Inte heller för att jag inte har tankarna. Men de två verkar inte vara samtidigt. Jag går ofta om dagarna och tänker på olika Hypo-texter. Men när väl datorn åker fram är de borta.

Ute på åkrarna har bonden skördat vetet.
Det är alltid lika spännande varje år att se vad bonden odlar. I år var det alltså vete. Jag älskar den solmogna färgen av vete. Så bara för några dagar sen var fälten så oerhört vackra. Nu gapar de nakna och bruna. Det får det att kännas lite höstigt.

I mitt eget köksland har det blivit lite av ett kaos. Salladen växer som höga stockar. Den är inte så god längre. Morötterna blev en halvflopp i år. Jag satte rad på rad, men av någon anledning ville det inte riktigt gro. Men några morötter har det blivit. Potatisen är halvt skördad. Löken kommer upp nu. Och idag smakade vi på vår första purjolök. Den var så god!! Kan ju inte påstå att den är som de man köper på ICA. Min purjo är betydligt smalare. Men den liknar inte heller gräslök, vilket kan hända. Så jag måste säga att jag är grymt nöjd över mitt första purjolöksår.

Tomterna mognar nu i en rasande takt. Trots att jag inte har överodlat i år så går det lite fortare än vad vi hinner med. I uterummet har jag en kruka med små körsbärstomater. Ute i köksträdgården har jag stora tomater.
Så nu måste jag göra salsa och hiva på burk.
Ett år gjorde jag ketchup. Den blev god, men familjen var misstänksam och den hamnade långt bak i kylen. Vi hittade den i våras.

Dillen blev helt förstörd i år. Någon ohyra fick alltihop att säcka ihop. Så nu finns det en eller annan torr dillkrona, men ingen dill på kvisten. Ärtorna blev en superflopp. Trots att jag hade skrivit anteckning att min bambu-lösning inte funkade förra året gjorde jag likadant i år. Vet inte varför jag tänkte att det skulle lyckas bättre i år. Det är det där med idioten "En idiot är den som gör samma sak om och om igen men förväntar sig ett annat resultat"

Rödbetorna blev i princip inget av alls. Dels sådde jag dem lite väl sent. Sen har de drunknat lite när potatisblasten bredde ut sig. Och den andra laddningen försvann under squashen. För den blev gigantiskt stor i år. Men utan att producera vidare med squash. Gurkan som sitter bredvid har fått hitta nya vägar där den sitter lite inträngd mellan den stora squashen och den högväxta jordärtskockan. Den blommar som en tok, men verkar inte få så många gurkor.

Bönorna. Min stora fight. Av någon anledning säger alla experter att bönor är så lätta. Och att nybörjare rekommenderas att börja med bönor. Men jag misslyckas år efter år. Jag får dem inte att gro. Jag prövar att förgro. Direktsådd. Ytterligare en direktsådd lite senare då första misslyckade sådden skulle kunna bero på att det var för kallt i jorden. Men ändå... i år fick jag en böna av en sort och en böna av en annan sort. Två plantor av jag vet inte hur många bönor som satts i jorden.

Jag vill verkligen har bönor. I massor!
Jag köpte broccoli och brysselkål på småplantor. Satte duk över och sen blev jag biten av huggisen. Och då blev de dåligt omhändertagna. Jag tog bort duken när jag hittade kålfjärilen på insidan av duken. Jag har inte ens orkat kolla hur mycket larver jag har. Who knows, det kan gå. Men högst troligt är at de blir kållarver-mat.

Jordgubbarna blev en stor mega-hit i år. En super skörd bjöd de på. Och då vi blev borta lite mer än beräknat över midsommar så kom vi efter att plocka. Det blev en hel del som hann mögla. Men ändå fick jag 3 burkar jordgubbssylt för vi inte hann äta upp alla i samma takt de mognade. Och jag har en knökfull big pack i frysen som ska bli till sylt någon dag.

Örtlådan är en enda stor djungel i år. När jag tappade fokusen vid midsommar och köksträdgården växte mig ur händerna så fick örterna växa helt fritt. Det visade sig att i år växte dragonen som ogräs men salvian hölls tillbaka. Koriandern som jag hade tänkt att ha till salsan är nu rätt så överblommad då tomaterna är mogna. Det var ju en miss i tanken. Rosmarinen mår fint, men timjanen blev det inte mycket av. Myntan... ja, mynta är ju mynta så den gör vad den kan för att komma ut ur sin nedgrävda kruka och ta över allt. Jag hittar i princip ingen gräslök i havet av örter.

Jag tycker mycket gick fel i år. Men det hör lite till. Att lyckas och misslyckas. Man behöver dem båda för att veta vad man värdesätter och hur man vill ha det.
Det som i särklass frodats mest i min köksträdgård i år är penséer. Och nej, jag har inte planterat en enda. Jag pekar ut min kompost som orsaken. Förra året blommade komposten fint av penséer. Tänkte inte så mycket på det. Men nu är min kompost full av frön. Det gör mig inte så mycket. De är lätta att rensa om man vill. Och man kan välja att behålla dem där det passar och de blommar ju hela sommaren som galningar. Men det blev lite för många penséer jämfört med annat.

Min perennrabatt är ljuvlig. Den surrar av humlor och bin och fjärilarna är som små rosetter på blommorna.

Skördetid. Det är både lycka och vemod. Våren med all sin växtkraft. Men löften om sommar. Nu i skördetid doftar man slutet på säsongen. Omgivningen, både i min köksträdgård likväl som fälten runtomkring oss blir för var dag allt brunare när de bit för bit skördas.

Men än så länge är det semester. 2 veckor till.

Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte