Barnen leker med lego

Jazzie 2016-07-19 11:47 (1 kommentar)
Igår blev min första semesterdag. Då slutade jag vara sjukskriven. Idag sitter jag dunderförkyld.
Jag blir lite fnissig över det hela. Ibland känns det som om det bara inte ska gå som man har tänkt sig.

Nåja. En sommarförkylning är ju inget att hänga med huvudet för. Jag tänker nog ta ett dopp i poolen snart och låtsas om som om näsan är helt okej.

Barnen bygger lego. De bygger olika sorters flygmaskiner. Grodan bygger ett tufft litet attackplan som kan flyga och bekämpa skurkar. Hans gubbe när någon grön sak med märklig hjälm. Tror inte att det ens är hans gubbe utan en legogubbe som en kompis glömt kvar.

Tusse bygger mer ett moderskepp... eller vad jag ska kalla det. Den har en undervåning där Grodans attackskepp kan parkera och på övervåningen styr hon skeppet. Där finns det lite prylar och en liten sjung-studio där man kan stå och sjunga om man vill. Hennes gubbe är Catwoman.

Det är så fantastiskt att se dem leka med lego. Och hur olika de fokuserar på de små detaljerna. Här om veckan hade de byggt varsina attackskepp. Grodans skepp kunde skjuta från minst 8 skjutare, Tusses kunde skjuta från en. Denna enda var även kombinerad med att kunna ge lypsyl.
- Mamma, kolla... den här kan skjuta här... men också ... kolla... om man vill ha lyspyl då gör man så här. Man kan få hur mycket lypsyl man vill.

Att tjejer och killar över lag leker annorlunda när de leker med lego, det köper jag helt och hållet. Men jag blir faktiskt riktigt förbannad när LEGO har valt att göra ett helt separat tjej-lego. Inte bara att de har gjort legobitar som mer tilltalar tjejer. Eller legosatser som blir till mer tjejiga saker. Utan en annan sorts lego. Med andra typer av legobitar.
Hela poängen med lego är ju just legobitarna som går att bygga ihop till lite vad som helst. Men tjejlegot är inte i såna bitar utan har mer hela bitar som inte alls går att bygga om till 1000 andra prylar.

Med tanke på vad LEGO kan få till för grabbar i form av städer, skepp, rymdskepp, monster och gud vet vad. Så borde det ju vara fullt möjligt att få ihop med samma sorters bitar mer tjejiga miljöer.
Sen måste man ju inte ens göra så utpekat tjej och kill-grejer. Men det verkar ju tydligen vara mer eller mindre omöjligt i leksaksbranschen.

För flickor och pojkar kan ju leka ihop. Fastän de inte leker exakt likadant. Fastän man har barn som ganska väl följer könsrollerna med att vara väldigt mycket pojke och väldigt mycket flicka. De är superhjältar som jagar skurkar. Bara att när den ena skriker att Darth Vader attackerar avbryter den andra med att deras bäbis Elsa gråter.
Det går att leka så. För allt går i leken.

Jag blir ledsen när LEGO gör olika sorters lego för barnen. För det blir svårare att kombinera för dem.

Tinto

Håller verkligen med! Det retar gallfeber på mig, alla dessa stereotyper ungar matas med i leksaksaffärer och för den delen även i klädaffärer. Lustigt nog reagerade även min älskade Bengt starkt på det, fast han inga barn hade.

2016-07-19 12:16:20


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte