Tankar igen

Jazzie 2014-06-26 14:54 (7 kommentarer)
Jag läser ett inlägg någon delat med sig av någon annan på Facebook. Det är ett inlägg från en mamma vars son höll på drunkna i poolen. Men pojken räddades snabbt upp ur poolen och faran var över.
Eller ja. Det var vad hon trodde. Texten är på engelska och där kallar hon det secondary drowning. Jag tror att det heter lungödem på svenska. Något som kan inträffa när man fått in stora mängder vatten i lungorna och det kan bli ett dödligt problem flera timmar efter olyckan.

Jag läser hennes historia och tänker "Det där visste faktiskt jag. Jag vet att även om man drar upp en människa ur vattnet och hen verkar okej, så ska man alltid till sjukhus och kollas upp. För det har jag sett på Baywatch"

Jag ler först åt tanken. Att det faktiskt är så att jag lärde mig det från Baywatch någon gång på 90-talet.
Sen blir jag lite ledsen och där efter en smula arg.
Jag simmade en gång i tiden i simklubb. Min simkarriär var inte på något sätt en lång och lyckad sådan. Men efter jag själv slutade simma så var jag simtränare till barn i mer än 10 år. Och när jag tänker på de timmar jag spenderat i simhallen, övervakat barn som lär sig simma. Ja då blir jag fan i mig förbannad att jag har lärt mig fakta om drunkningsolyckor från Baywatch.

Att inte jag sitter på en bra information från en utbildad livräddare när jag har haft den fritidssysselsättning som jag ändå har haft. Det är skandal.
När jag slutade vara simtränare och hade flyttat till Göteborg gick jag på eget initativ en hjärt- och lungräddning.
Men vet ni vad, den kursen lär man sig faktiskt inte alls vad man ska göra vid en drunkningsolycka. Så fortfarande, än idag, är min källa Baywatch. Och ja, nu Facebook dårå.

1 timme. Det skulle nog räcka långt. 1 timmes instruktion av en utbildad person. Så hade jag varit ett strå vassare simtränare. Kan jag tycka.

Jag ville bara skriva av mig idag.
För min simtränarkarriär är snart 15 år gammal. Så även det här är gammalt vatten under broarna.

AnnA

Fast bra att du delar med dig av kunskapen!

2014-06-26 20:19:14

Tinto?

Det visste inte jag! (Har inte sett Baywatch utom de där snuttarna i Vänner.)

2014-06-26 23:06:42

.jag

jag har också missat baywatch, så det var bra att du berättade detta. har gått HLR flera gånger, den senaste i våras, men det handlar ju inte ett dugg om drunkningsolyckor.

2014-06-27 07:11:36

Anitan1!

Delar samma historia. Jobbade som banvakt i simhall (i forntiden), fick utbildning, både teori och praktik. Secondary drowning lärde jag mej dock först av - Dr House!!
HLR borde vara obligatoriskt för den delen. Att alla lär sig.

2014-06-27 08:43:01

Anitan1!

Badvakt ska det vara...

2014-06-27 08:43:33

Jazzie

Egentligen skulle man ju kunna lära ut redan i skolan vad man ska göra och i vilken ordning man ska göra saker vid en drunkningsolycka. Vilka komplikationer som kan inträffa.
Och ja, hjärt- och lungräddning är verkligen något alla borde få göra. Jag har gjort det 3 eller 4 gånger nu. Vi får det ibland på jobbet eftersom vi jobbar i lab där elolyckor kan inträffa. Och jag känner varje gång jag går den att det är lite klurigt att komma ihåg vad man ska göra.

2014-06-27 09:29:12

.jag

kan isf tipsa om gratisappen "rädda hjärtat". den tar visserligen inte heller upp drunkningsolyckor, men där finns jättebra instruktioner för hur man ska gå tillväga vid hjärt-lungräddning.

2014-06-27 10:49:47


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte