relax

.jag 2013-08-15 13:45 (9 kommentarer)
en annan positiv bieffekt av 5:2 är att jag liksom mer har börjat unna mig att ta det lite lugnt de där två dagarna när man inte äter så mycket. och är det något jag borde börja unna mig så är det att TA DET LUGNT. men det är samtidigt svårt för det finns så mycket jag vill göra. och så sitter jag där med fullspäckad kalender och tycker det känns skitjobbigt. på senare tid har det ju blivit lite uppmärksammat det här med att vara introvert, och det där med att istället för att få energi av att umgås med andra så får man energi av att umgås med sig själv, det stämmer så jävla bra in på mig. även om jag gör jätteroliga saker så drar jag ändå alltid en lättnadens suck när allt är över och jag är hemma igen. får lite panik när jag ska göra saker efter jobbet flera dagar i sträck, för det känns som att jag inte hinner landa emellan. även om det kanske bara är enkla och lättsamma saker så tar det jättemycket på krafterna.

i våras var det nästan på gränsen. det var grejer precis varenda helg från påsk till midsommar, ofta både lördag och söndag. jag bestämde mig då för att dra ner på aktiviteterna till hösten. och det har jag gjort. har bara anmält mig till en enda hundkurs, till exempel. men det stretar ju iväg ändå. det är tävlingar och så är det aktiviteter med rasklubben och andra aktiviteter med brukshundklubben och grejer som jag tackat ja till för längesen, som nu står som ett tjockt stim i kalendern. från och med nu och en månad framåt är varenda lördag och söndag fulltecknad, och sen börjar viltspårträningen och då blir det ytterligare några helger som går till det. och det var ju inte så det skulle bli, tänkte jag ju i våras när det var så himla jobbigt att alltid vara iväg även om man gör jätteroliga saker, men att aldrig bara kunna få ligga hemma på soffan och göra ingenting en hel lördag eller en hel söndag.

så därför kommer de här 500 kcal-dagarna lite som en present till mig. för av någon anledning känns det mer befogat att ta det lite lugnt de dagarna, lite paus i vardagen. helt okej att inte göra någonting alls faktiskt om jag inte måste, vilket jag har rätt svårt för i vanliga fall. jag får lätt lite panik av att känna mig slö och oföretagsam, vilket i och för sig inte automatiskt betyder att jag alltid är pigg och företagsam. men jag måste liksom först bestämma mig för att det är okej, inte bara komma hem från jobbet och dråsa ner i soffan och sedan inte resa sig förrän det är dags att borsta tänderna och gå och lägga sig, typ. och det är väl det jag har gjort nu, bestämt mig för att det är okej. kanske inte dråsa ner i soffan MED EN GÅNG, för det är ju hundar som ska ut och disk och tvätt och ved och räkningar och allt annat i vardagen, men det tar ju inte hela kvällarna. så det blir liksom små mysdagar med mig själv två gånger i veckan nu. soffan, en kopp te, en bra bok eller något lättsmält hjärndött på tv. jag tror jag behöver det, jag tror fan det är riktigt bra för mig. andas, gå ner i varv, ja tack.




eeee

har en liten fråga angående 5:2 som kanske du (eller någon annan av er som kör:)) kan svara på? hur fördelar du dina 500 kcal över dagen? äter du ett stort mål och ligger det i så fall runt lunch, på morgonen eller på kvällen? eller blir det flera små?

är för övrigt precis som du när det gäller att stressa av mellan aktiviteter, skulle få panik om hela mina helger alltid var uppbokade (det var typ därför jag slutade med den sport som jag höll på med och allt engagemang i den, för några år sedan)

2013-08-15 14:33:55

.jag

jag äter frukost och lunch och ibland, beroende på vad jag har ätit till lunch, något litet vid 15-tiden. efter det äter jag ingenting förrän morgonen därpå.
ni andra som 5:2:ar här - hur gör ni?

2013-08-15 19:39:29

tori

Introverta unite! :-)

2013-08-15 20:13:18

Tinto?

Jag fördelar mina 500 kalorier på ungefär tre småmål över dagen. Jag kör ett dygn, från midnatt till midnatt. Så nu får jag snart äta något igen! ;-) Detta passar mig då jag är nattuggla och har svårt att somna hungrig.
Jag har märkt att jag blir piggare och dessutom äter mindre även under de fem dagarna. Mindre portioner, och jag blir inte lika hungrig som förut heller. Men jag vet inte hur mycket som beror på 5:2 och hur mycket som beror på att jag i princip har tagit bort både gluten och mjölkmat ur kosten. Jag hade så mycket knip och trassel i magen att jag ville göra något radikalt. Mår mycket bättre nu.

2013-08-15 23:34:15

.jag

@Tinto: jag tycker också jag äter mindre de andra dagarna, känner mig inte lika hungrig/sugen. plus att jag skriver in vad jag äter i en app, och då ser man ju när det börjar skena iväg även de andra dagarna. jag tycker inte att jag har ändrat så mycket på min kost, har inte uteslutit någonting men det har ändå automatiskt blivit mindre av både kolhydrater och fett.

2013-08-16 10:15:02

eeee

intressant, tack för svar båda två! jag är sugen på att testa, bara för att se hur det går. men precis som du tinto, mår jag mycket bättre efter att ha dragit ner på gluten (och delvis laktos, men mest gluten)

2013-08-16 11:09:15

Sheela

@eeee: Jag har valt att inte äta förrän vid middagstid. Under dagen dricker jag kaffe, te och massor med vatten. Till middag blir det sedan fisk eller kyckling och sallad, brukar ha "råd" att blanda i fetaost och tomater också. Sparar ungefär 100 kcal och dricker sedan en smoothie nån timme innan läggdags. Jag har lagt upp det såhär eftersom jag inte vill gå och lägga mig hungrig och det funkar över förväntan. Återstår att se om det funkar lika bra kommande veckor då jag tänker ta tag i nytt träningsupplägg (under ätdagarna).

2013-08-16 13:30:04

eeee

@sheela: Hmm, jag har nog svårare för att gå hungrig på förmiddagen än att gå och lägga mig hungrig, är ingen stor äta-på-kvällen-människa. Men får experimentera lite med det där! Ska bli intressant att läsa om hur du lägger upp det med träning, jag planerar att köra crossfit tre dagar i veckan och springa en gång och får se hur det ska fungera ihop. Kanske fortsätter med paleo light istället:)

2013-08-16 16:42:50

.jag

@eeee: jag tycker också det är svårare att vara hungrig på morgonen/förmiddagen än på eftermiddagen och kvällen. tycker nästan det är jobbigare att gå och lägga mig mätt än hungrig.

2013-08-17 13:18:14


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.