Vår i min trädgård!!

Jazzie 2013-04-22 12:43 (2 kommentarer)
Så har våren äntligen kommit. Kanske inte så galet varmt, men nu är det utan tvekan vår.
I helgen började jag rensa i rabatten. Allt dött och vissnat rensades bort och därunder hittade jag nytt spriande grönt. Nästan allt från förra året verkar ha klarat vintern. Det känns så härligt. Och på altan står dvärgsyrenen och ser ut att leva. Oh, jag riktigt längtar tills den står i blom. Den blommade så galet vackert förra året och doftade ljuvligt. I år har jag planterat penséer runt dess fötter som jag tror kommer bli jättefint när de växer till sig lite. Penséer är ju faktiskt inte bara "vårens-första-kruk-blomma" utan den står sig bra och länge. Så det tror jag på. På baksidan har magnolian mjuka, stora fina videkissar. Om någon månad eller så hoppas jag att den står och blommar vackert med nakna grenar. Jag har varit orolig att det skulle vara för mörkt för den där på vår norrsida, bakom huset. Men den verkar trivas bra. Det blir mer sol än vad man tror och så är det rätt vindskyddat.

På husgaveln i öst sätter vi nu igång projektet "frukost-plats" Vi ska stenlägga en yta som är ca 2,8m x 2,5. Där ska vi göra det vindskyddat och nice för frukost i sommar. Problemet är att min bild i huvudet och verkligheten inte riktigt lirar. När man står där ser utrymmet ut att vara så stort. Men placera 2 stolar där och det blir ganska tydligt att det inte alls rör sig om någon vid yta. Det kommer bli ganska trångt. Jag har sett framför mig en stenlagd cirkel där vi ska ha ett litet runt bord och 4 stolar. De trekantiga hörnen som blir när man gör en cirkel i en fyrkant skulle bli perfekta ställen att plantera lavendel, rosmarin och timjan som fick gå i blom. Och i ett av hörnen sitter min fina, fina rosa klätterros som jag har så stora förhoppningar på.
Nu kommer detta inte gå. Det kommer bli för trångt. Så vips for lavendelplanteringarna ut ur planen. Men rosen skulle få bo kvar. Sen stod jag och pratade med grannen som fått jobbet att stenlägga platsen och han påvisar vissa problem att stenlägga runt rosen på ett bra sätt.
- Jag måste stampa till här och grusa av. Annars kommer stenen bara sjunka. Men om det går bra kan jag grusa av och lägga på kanske 10cm jord, om det skulle funka.

Hahahaha. 10cm jord. För min klätterros och lavendelblå klematis. Jo jag tackar. Det lär ju funka.
Sen tänkte jag, problem är till för att lösas. Han får hitta ett sätt att lägga sten så att jag får en yta kvar till rosen. Ända tills vi grävde upp ros och klematis och deras rotklumpar (som inte växt sig stora än) inte fick plats i en 10L hink. De fyller snarare upp 2. Så insåg jag att ska de få en ärlig chans är ytan de behöver lite för stor för att vår frukostplats ska bli bra.
Så ros och klematis får flytta!!
Då var ju bara frågan om vart. Vi gick runt på tomten och tittade. Vi lider av att vi inte är klara med så många grejer. Och som inte heller ligger högst på priolistan. Men vi har ju gott om tomt, så man kan tycka att få plats för en klätterros kan bara inte vara omöjligt.
Och det är det ju inte. Men jisses. Lösningen vi har kommit upp med är ytterligare ett större projekt.
Ni kanske trodde att man bara gräver ett hål i marken, sätter rosen och ger den något klätterstöd. Men icke!! Så går det inte till.

Istället skapar vi oss en stor yta som ska bli köksträdgård. Dit ska vi dra slipers som ramar in. Odlingslådor som ska stå innanför (det håller vi ju redan på med) och så ska vi barka små fina gångar mellan lådorna. Och vid denna fyrkant ska två rosbågar sättas. Varav den ros vi nu har fått flytta bort från sin plats ska få sitta.
Den andra bågen då? Ja. Precis. Det blir väl till att köpa en ros till antar jag. Eller nåt.
Det kommer bli bra. Det kommer bli jättebra med en köksträdgård. Och jag har gått och våndats lite över att mina pallkragar kommer se fåniga ut. Man har liksom bara ställt några kragar mitt på gräsmattan och sen får det vara bra så. Nu kommer det bli superfint och sammanhängande. Så det här vill jag ha med eller utan rosbågar. Men jag blir lite galen att det är så här det blir. Vi ska få till en frukostplats i öster. Vi tänker leja bort jobbet för att kunna ägna oss åt vår inglasning. Och en liten jävla sketen ros som jag köpte förra året orskar allt detta.
Det ska ju sägas att det finns en ganska överhängade risk att rosen inte alls kommer trivas i vår nya idé. För det kan nog blåsa på rätt bra där den ska stå. Så i slutänden kankse det inte blir någon rosbeklädd båge trots allt.

Och så här tycker jag det blir HELA tiden när vi håller på med våra utomhus projekt. Vi börjar i en ände, men för att kunna göra A så måste B vara gjort som har beroenden till C. Och inget blir ett lagom behändigt litet projekt.
Samtidigt är jag helt as-taggad över denna nya idé som Sambon fick ner på papper utifrån mitt osammanhängade pladder. (vi funkar så. Jag pladdrar på vitt och brett och Sambon funderar och funderar på vad jag har sagt. Sen går han fram till ett papper och vips finns där en planritning hur det skulle kunna se ut) Det kommer bli så fint. Och det kommer bli så mysigt med en köksträdgård. Det kommer bli superfiffigt den dagen rådjuren står och betar bland våra grödor och vi inser att vi måste verkligen hägna in våra odlingar. Ta-da.... det går att göra jättelätt utan att det ser jättefult ut. Det kommer se ordnat ut och inte som man bara ställde fram några pallkragar för att få odla lite sallad i. Den kommer ligga bra till utifrån vårt kök och inglasade altan. Ja. Allt kommer bli skitbra. Och vill rosen växa där så kommer jag vara lycklig. Om inte får det väl växa något klättrande som inte är lika känsligt. MEN, vi har ju egentligen inte tid och hålla på med det här nu. Först ska det ju glasas in.
Samtidigt kan inte min ros få stå i plasthink hela sommaren i väntan på att vi ska hinna fixa allt detta.

Jag vill ha zillioner med pengar och mängder av folk som kan vara på min tomt och följa mina kommandon.
- Gräv där!
- Sätt ner den här!
- Ställ upp den här!
- Placera den där!
- Tryck dit hela skiten, nu kör vi!

Hahaha... Det hade varit fantastiskt. Då hade jag på ett par veckor fått följande:
1 inglasad altan.
1 köksträdgård
1 lönn
60 meter gärdesgård.
Några syrener
1 frukostplats med vindskyddande plank
1 gång på gräsmattan med trampstenar
1 fin kantad lavendelrabatt.
1 sopstation där inte sopkärlet blåser omkull
1 lyktstolpe som ger lite ljus om mörka nätter
1 nummerskylt som visar vilket nummer vi bor på.
1 forsythia-buske
1 äppelträd till

Ja. Typ. Om man hade zillioner av pengar och kunde anställa massa folk som kunde göra olika grejer på min tomt. Samtidigt.

Elaine

Word!

2013-04-22 14:20:19

Anni

Stora planer! :-)

2013-04-22 17:32:17


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte