Mina fina Tuna

Jazzie 2012-11-02 14:00 (2 kommentarer)
Jag har ju helt glömt bort att skriva om mina fina Tuna.
För 1 eller 2 år sen stod jag och Sambon inne i en butik och tittade på serviser. Jag hade gamla Ikea-tallrikar som började funka dåligt i micron. Sambon hade pastellfärgade tallrikar han fått ta med sig hemifrån.
På ett bord stod en del tallrika och skålar från gamla serviser från -50, -60 och -70-tal. Båda två stannade till vid en trave tallrikar som båda omedelebart gillade. Rörstrands gamla servis från 60/70-talet. Hon hade bara några få djupa tallrikar och assietter. Så vi sa att vi behövde gå hem och fundera.

Och det har vi gjort sen dess.
Med tiden blev Sambon villrådig. Kanske fanns det andra gamla serviser som var lika snygga, eller snyggare? Tänk om tallrikarna inte funkar i micron? Tänk om de gnisslar när man skär med kniven? Ibland kan min käraste verkligen konsten att göra saker komplicerade.
Jag har hela tiden vetat att tallrikarna passar oss, passar vårt kök och kommer bli skitbra.

Jag gillar de gamla serviserna. För de har vettiga storlekar på tallrikar. Nu förtiden är mattallirkarna så himla stora. De har t.o.m problem att stå i diskmaskinen utan att propellern i maskinen slår i. Vi har i flera år ätit på assietterna. De är mer lagom stora.

För ett tag sen, kan vara så mycket som ett år sen, försökte jag mig på att köpa från Blocket. Men jag fick inget svar på mitt mail. Så där blev det inget köpt. Sen har allt fått vila. Vi köpte temporära tallrikar från Ikea när våra gamla inte gick att använda alls. I micron blev maten förstörd och tallrikarna och skålarna blev glödheta.
Så för kanske 3 veckor sen åkte jag och letade efter en byrå på Läkarmissionen hittade jag två assitter (som sen visade sig vara tallrikar i te-servisen tror jag) för 15kr/st. Jag bara köpte dem. Så var bollen i rullning. Jag hade tänkt hålla utkik på loppisar, kyrkans second hand osv. Sakta med säkert bygga upp vår servis tallrik för tallrik.

Så trillade jag in på Blocket. 27 tallrikar, 11 stora, 10 mindre och 6 djupa för 1300kr. Det är ca 48kr tallriken. Dem ville jag ha! Jag mailade annonsören som inte lämnat något telefonnummer. Men inget svar. Jag mailade igen. Fortfarande inget svar. Sambon trodde att människan kanske försökte se om det skulle bli ett tryck på dem och kunde pressa upp priset. Det gav mig tanken att människan kanske även lagt ut dem på Tradera och ville se vad de gick för där först.

Så jag surfade ut på Tradera. För första gången i mitt liv. Där var det rätt mycket Tuna-grejer ute. Jag kastade min in på 10 tallrikar, 10 assitter, 10 djupa. Vann alla tre budgivningarna. Hittade att hon som sålde dem även lagt ut två uppläggningsfat och en ungsfast form. Jag hivade hem de budgivningarna också. (Kanske ska förtydliga att detta INTE var blocket-annonsören)
Så. Tidigare i veckan var jag och hämtade 30 tallrikar, 2 fat och en form. Allt till det sanslösa priset av 350 riksdaler.

Fattar ni?! 350 svenska kronor. Jag som var på väg att åka in till stan och betala 1300 kronor för 27 tallrikar. Och jag hade varit nöjd med den affären.
Nu har jag allt jag egentligen behöver i Tuna-serien. Kanske köper jag någon skål när jag hittar någon som inte måste skickas med post. Jag är inte intresserad av te- och kaffeserivsen. För jag är så nöjd med mina kaffekoppar som jag har och vill inte ha skåpen fulla av sånt som sällan används.

Tallrikarna är superfina. Och jag är alldeles kär i dem. Gamla hederliga former. Djupa tallrikar är djupa utan att vara konstiga. Alla tre tallrikarna får plats på en endaste hylla i skåpen. Precis som det var när man var liten.
Färgerna passar vårt kök. Jag gillar att tallrikarna är ganska lite utsmyckade, medan formarna har lite mer.

350kr. Jisses. Jag är så glad att den där Blocket-annonsören var ett rövhål och inte svarade.
Är ni nyfikna på hur de ser ut? Googla Rörstrand Tuna så får ni se bilder.

sodanismo

åååh snygga! jag har snöat in på rörstrand koka blå, försöker jaga djupa tallrikar i den serien men det är lättare sagt än gjort. och håller med om storlekarna. det är så absurt stora tallrikar nuförtin! det blev väldigt tydligt när björnen flyttade in med sina nya moderna tallrikar, iittala origo. de ryms inte helt i skåpen i den här 50-talsläggan.

2012-11-02 14:26:09

Jazzie


@sodanismo: Vad snygg!! Jag älskar de gamla fina. Det finns många gamla serviser som är dösnygga. Sen kanske inte alla passar ens hem. Men snygga är de likväl.

2012-11-02 21:26:05


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte