När Tusse for i backen.

Jazzie 2012-10-26 22:32 (8 kommentarer)
Nu har hela veckan gått. Nu först kan jag skriva om det.
I måndags fick jag ett hjärnsläpp olikt allt annat. Så illa att jag faktiskt blir lite rädd för mig själv.

Tusse håller på att få tänder. Förra tandet gick hårt åt hennes lilla rumpa och måndags var det dags för tand igen. Hon hade börjat gå sönder redan av den första morgonbajsen. (ber om ursäkt för mitt bajs-prat, men det är faktiskt väsentligt i denna text)
Man känner sig rätt usel som mamma när man försöker tvätta rent och ens fina unge grinar stora tårar av smärta. Jag hatar det.

Så jag antar att jag var lite stressad för det. Att Tusse skulle bli lika trasig i rumpan för den här tanden också. Jag skulle skölja av henne under rinnande vatten i diskhon i tvättrummet. När jag vänder mig om för att sätta på vattnet ser jag att det är fullt med färg efter att vi har gjort rent penslar och rollers där.
Grodan hänger över skötbordet och leker med Tusse.
- Grodan, håller du koll på Tusse.
- Ja. Så att hon inte trillar ner, svarar Grodan.

Jag kan inte förklara varför jag låter min 2½-åring passa min 7 månaders ål till dotter när hon ligger på skötbordet. Men jag gör det. Jag vänder mig om och börjar diska ur hon. Grodan är nästan alltid väldigt duktig och uppmärksam att hålla mig informerad vad Tusse gör och inte gör. Men han är dock bara 2½ år gammal och det finns mycket livet som är spännande. Tusse är inte nödvändigtvis det mest spännande.

Så när jag står där och diskar ur hon hör jag en hård duns i golvet bakom ryggen på mig. Jag behöver inte ens vända mig om för att veta vad som just hänt bakom mig. Och precis just då inser jag vad fan jag har gjort. Och hur ofattbart det är att jag faktiskt har gjort det. Vänt ryggen till skötbordet där Tusse ligger. Något man aldrig, aldrig, ALDRIG gör.
"Ett ögonblicks verk" sa min mamma.
"Det går så fort" sa min svärmor.

Men det gjorde ju inte det!!
Jag var ju för fan nästan klar med ho-jäveln. Jag hade stått där och diskat i lätt 30-45 sek. Pröva själv, det är inte så himla lite tid egentligen. Tusses flaksa välling värmer jag i 40 sek i micron. Jag hinner kissa och expresstvätta händerna på 40 sek. Det är inte jättelite tid. Det är inte "jag bara tittade bort" kort med tid.

Så klart hade hon trillat ner.
Jag är så otroligt tacksam att vi har våtrumsmatta i vårt tvättrum. På våtrumsmattan har vi en gammal hallmatta. Tänk om det varit i badrummet där uppe. Där den hårda klinkersen ligger.
Tusse blev ju så klart hysterisk. Och det tog lång tid att trösta henne. När det var gjort somnade hon och jag fick en chans att ringa Vårdguiden. De gav mig instruktioner vad jag skulle göra och vad som skulle få mig att åka in till Astrid Lindgren. Men inget utav det skedde. När Tusse hade sovit i närmare 2 timmar vaknade en glad och pigg tjej utan ett märke någonstans. Och inte nog med det. I måndags tog hon sina första riktiga kravel-tag.

Men det kan jag säga, att om man känner sig värdelös när man torkar sin unges trasiga rumpa så är det ingenting mot vad man känner sig när man pga vårdslöshet låtit ungen trilla ner från skötbordet.
Magen bara knyter sig när jag tänker på det.
Jag vinner ingen veckans-mamma-pris den här veckan. Eller på ett bra tag skulle jag gissa.

Tintomara3

Var inte för hård mot dig själv. Misstag gör alla nån gång.

2012-10-26 22:53:46

Nimfea75

Åh! Kära, kära du, jag vet, man känner sig som världens sämsta morsa när något sådant händer. Skönt att Tusse mår fint. Och jag vet precis hur du känner dig, för i torsdags snavade jag i trappan, med lillkillen i famnen, som ramlade ner på golvet. Det blev en tur till akuten, där det visade sig att han mådde bra. Jag tänkte att jag aldrig skulle våga skriva om det, för man skäms lite, men nu när du skriver så vågar jag. Tack för att du delar med dig.

2012-10-26 23:09:10

Anni

Det är sånt man har änglavakter till! Dom ska oxå ha nåt att göra... Sluta klandra dej själv, sånt kan hända den bästa! Och det gick ju bra!

2012-10-27 00:20:49

Bonita!

<3

2012-10-27 09:36:12

Tintomara3

Jag har slagit igen bildörren om den äldsta dotterns hand en gång. Och inte såg jag att den yngsta var uttorkad när hon i sju-åttaårsåldern fick influensa och sen maginfluensa. Jag har lagt mina vigselringar så att den äldsta fick tag i dem och satte dem i halsen. Och en gång när vi var ute med henne i pulka lät jag henne åka nerför en backe som jag inte såg sluttade åt sidan, liksom, så hon for iväg rakt in i ett träd! Lyckligtvis var det lite buskar också kring trädet.
Jag gjorde nog mest fel med den första - av det jag minns i alla fall! Men båda har växt upp och gift sig och fått barn, som det heter i visan. Och de har inte haft några betänkligheter mot att låta mig passa ungarna åt dem heller! ;-)

2012-10-27 15:36:28

Poxie?

Åh fyvtusan. Jag fattar, men som de andra säger: var inte för hård mot dig. Omtank!

2012-10-27 21:53:25

J

Allt gick bra och du kommer att vara superförsiktig i fortsättningen. Alltså kan den här lilla händelsen i förlängningen betyda att du istället undviker en annan situation, som kanske kunde slutat lite värre. Vi gör alla misstag. Du är fortfarande en fantastiskt, ömsint och engagerad mamma och det är det som räknas.

2012-10-27 22:20:48

Lisasan

Omtankar! Det händer alla, men känns förstås fruktansvärt. När det gäller baken har jag ett tips, du kanske redan har koll på läget men om inte skadar det ju inte... Lillan kom hem efter dagis någon gång i vårvintras med heltrasig bak, hon hade uppenbarligen inte blivit bytt på i tid och hade stora öppna sår i baken. Jag ringde vårdcentralen som ordnade någon form av "flytande plåster". Det var som en liten spatel i engångsförpackning med något medel i, som man helt enkelt penslade över såren för att skapa en extra hinna. Funkade riktigt bra, och hon läkte fint. Nu vet jag inte om det finns att köpa på apotek (tror dock det), annars borde det gå att ringa vårdcentralen och fråga efter det. Blir det riktigt jobbigt och smärtsamt kan det verkligen vara värt det!

2012-10-28 08:05:22


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte