Vi är inga tidspoliser.

Jazzie 2012-10-04 10:48 (15 kommentarer)
Okej. Jag måste nog skriva ner det här. För min egen skull. För att jag måste förstå varför jag blev så arg. Det är fortfarande inget bra sätt att reagera. Jag har fortfarande inte rätt i frågan. Men jag måste reda ut tankarna och känslorna till varför jag blev så in i bängen arg.

Hade Fröken sagt till mig att det inte var ok att komma och hämta Grodan så sent som jag gjorde, utan att 15 var tiden jag behövde hålla. Då hade jag nog inte blivit det minsta arg. Tror jag. Men så sa hon inte. Utan hon betonade att Grodans tider var 9-15. Han fick inte komma före klockan 9 och han måste vara utanför området när klockan är 15. Det är inget hon bestämt, det är ju kommunen.
Jaha, jag har fått höra att ni har morgonsamling klockan 9 och att ni ville att alla barn skulle vara här tills dess, försökte jag försvara/förklara mig. Så jag har försökt se till att vi alltid är i tid till det.

Då får hon ett förvånat uttryck och säger
- Va? Har någon sagt det till dig? Här? Nej, nej. Det är ok att komma in när morgonsamlingen har börjat. Det gör ingenting.
- Okej, svarar jag. Då är det vad som gäller. Grodan kommer inte vara här före 9 och inte vara kvar efter 15.

Då säger hon det som blir fröet till min ilska.
- Jaaa, alltså. Det är ju inte så otroligt noga. Vi är ju inga tidspoliser. 5 minuter gör ju ingenting.
5 minuter. Vilka tidsliberaler.
Nåja. Det var ju bara ett frö. Saken är att jag tycker att morgonlämningen funkat så jävla bra. Några få dagar kommer vi lite tidigt. Det är dagarna då ALLT bara funkat. Då Grodan hoppar glatt ut i hallen när jag säger att det är dags att åka. Som utan krångel sätter på sig stövlar och man lätt sätter på honom jackan. När jag öppnar dörren går han raka vägen till bilen och klättrar in. På väg till dagis flyter allting på och rödlysena är gröna. Och när jag parkerat så skuttar Grodan glatt ut och rusar in till dagis och kastar av sig kläderna.
DÅ är vi 15 minuter tidiga. Men det är inte så ofta. För en morgon kan lika gärna innehålla lek med grävskopan hemma. Och han är inte riktigt klar när jag säger att det är dags. Eller så vill han se klart på ett bolibompaprogram. Eller så ska han snickra lite bara. Eller när jag öppnar ytterdörren så får Grodan syn på sin cykel. Oj, mamma jag MÅSTE cykla. 3 minuters cykel kan vara allt som behövs för att Grodan ska vara skinande glad. Ja, listan kan göras lång vad Grodan vill göra innan vi faktiskt landar på dagis. Men med min tidigare tidsplan så var vi i princip alltid där INNAN alla hade satt sig för morgonsamling.

Det gjorde också att man fick en chans att prata med fröknarna. Fråga vem den här K är som Grodan säger sparkar och slår honom. Eller informera att Farmor och Farfar kommer och hämtar på eftermiddagen. Eller att det varit en jobbig morgon och att Grodan varit arg och sur. Ja, ni vet, sånt som kan vara intressant för dem eller mig att få veta.

Nu kommer vi inte före klockan 9. Eller ja, jag har en tidsplan som gör att jag skulle kunna komma några minuter innan ... om allt funkar. Vilket som tidigare sagt är ganska få dagar. Men jag tänker ju fan inte sitta ute på parkeringen och vänta tills vi får gå in. Så de två dagarna som gått har alla barn och alla fröknar mycket riktigt suttit i morgonsamling. Vilket gör att jag nu inte får någon chans att prata med någon av fröknarna. Och det är så jävla irriterande.

Om Sambon och jag hade jobbat båda två. Då hade vi haft att lämna in Grodan på dagis mellan 6.30 - 9. Inte så att vi skulle kunna lämna honom ena dagen 6.30 och nästa klockan 9. Men om man har sagt att vi ska lämna vid 7, så är det ingen grej att komma 6.50 eller 7.10. Och de mornar då inget funkar och Grodan bara grinar och grinar då har vi kommit nästan en timme sent och mött kvittrande fröknar. Men nu är jag hemma. Nu har jag inget jobb jag har att passa. Då ska jag lämna min 2½-åring inom 5 minuter. För Fröken kan säga vad hon vill om att det är så ok att komma under morgonsamlingen. För MIG är det inte ok. För jag vill ha en chans att prata med fröknarna när jag lämnar min son. Och då har jag ett 5-minutersfönster.

5 MINUTER!
Det finns inte ett ställe i samhäller, utom barnomsorgen dårå, där du har endast 5 minuter att spela på. Det finns jobb där du har en stenhård deadline när du MÅSTE vara på jobbet. Inte en minut senare är ok. Men då får du komma tidigare så att du verkligen hinner vara i tid.
Och om man inte får infinna sig på en plats före en viss tid, då brukar ju själva aktiviteten börja kanske 10 minuter senare. Men inte här. Jag får inte komma före 8.55. Och klockan 9.00 börjar man morgonsamlingen.

Och DET gör mig fly förbannad. För det här drabbar bara barnen som har en förälder hemma.

Nu finns det nog någon som tänker
- Men snälla gumma, så svårt är det inte att hålla tiden. Alla andra klarar ju det.
Javisst. Mina kompisar har sin 3-åring på samma avdelning. Och de håller tiden vill jag lova. Båda föräldrarna är väldigt tidsmedvetna och noga att hålla tider. Men så har de också en unge som VARJE morgon grinar och inte vill gå till dagis. Och VARJE eftermiddag grinar och vill inte gå hem från dagis. Inte en endaste dag är utan stora tårar. Och så blir Grodan också när jag tvingar honom att ta den raka vägen till bilen och dagis.

Och visst är det möjligt. Även om just för mig är en 5-minutersfönster faktiskt riktigt svårt att hålla. Men också, jag VILL INTE. Det här året som Grodan har med oss hemma är det enda i hans liv, skulle jag tro, då det finns tid att leka färdigt med grävskopan. Eller cykla loss på altanen en stund innan vi ska till dagis. När vi börjar jobba handlar allt återigen om tiden det inte finns tillräckligt av. Tusse kommer nog aldrig få den här chansen. Jag VILL att vi ska få ha den här tiden. Resten av livet kommer bara handla om tid för våra barn. Och att då erbjudas den sugigaste av villkor. Jag blir ARG!!

Sen måste jag väl också erkänna att jag blir lite provocerad när jag blir tillrättavisad just för min morgonrutin som jag själv tyckte var så jävla bra. Jag, den sopigaste av människor att vara i tid, var alltid i tid med Grodan till morgonsamligen. Jag var så nöjd och lite stolt faktiskt.

Så. Det är som det är. Och ilskan börjar lägga sig. Och hon har verkligen all rätt att rätta till mig. Det är hennes arbetsplats och hennes arbetsgivare ger henne riktlinjerna som hon ska hålla.

Erika

Måste han vara på dagis det här året då? Kan han inte vara hemma med er och bli aktiverad ändå genom kyrkis, öppnis, barnrytmik/sång/sim mm?

2012-10-04 11:33:34

x

Kan han inte komma efter samlingen? Så kan du prata med personalen då.

2012-10-04 12:55:26

Jazzie

x - det är faktiskt en god idé.
Erika, det är också en idé. Grodan trivs för bra för dagis för att jag riktigt ska se det alternativet som bra. Sen är det väl det där med hur vi ska ha platsen kvar om ett år, så vida inte vi betalar för den fast han inte är där.

2012-10-04 12:59:07

poo

Jag hade också blivit irriterad på gränsen till skogstokig, om det är till nån tröst. Förstår dig fullständigt och beundrar ditt resonemang om tid för Grodan. (Jag kan förundras över den überbyråkratiska stelbenthet som ibland verkar omgärda dagisverksamhet. Undrar hur tusan det kommer att bli när skrutten börjar? :/ )

2012-10-04 16:02:45

hj

Så länge du är med Grodan på dagis är det ju du som ansvarar för honom, väl, även om ni kommer tidigare än så för att få möjlighet att kommunicera med personalen? 9-15 har då jag tolkat som den tid då barnet har rätt till förskoleverksamhet med personaltillsyn.

2012-10-04 18:05:27

Anni

Skit i det där på morgonen, om det funkar bra så kör på den gamla varianten. Jag kan inte tänka mej att det är nåt problem. Det de förmodligen kan reagera på är väl om du kommer typ halv fyra. Då kan jag fatta om de vill hem eller så.
Lämna en kvart tidigare och hämta kvart i tre den dan? Nån jävla flexibilitet får det väl ändå vara!? Jag menar det handlar ju om barn! Ska man jobba med treåringar måste man väl ha lite fantasi och inlevelseförmåga?

2012-10-04 19:38:04

Jazzie

@Anni: nej anni, jag tror faktiskt inte att jag kan skita i det och att vara anpassningsbar skyller man bara på kommunen. De bestämmer.

@hj: Så tänkte jag också. Men icke. Jag får inte vara på dagisområdet efter 15. Eller före 9. Bortsett från att de är lite rebelliska och ser mellan fingrarna när det gäller 5 minuter. Hon var MYCKET tydlig.

2012-10-04 19:50:01

alvis

Instämmer i att jag också blivit tokig på inflexibiliteten och verkligen inte förstår hur det kan vara en sån stor grej med en kvart hit eller dit. Samt att jag troligen haft jättesvårt att ta den kritiken och gått och ältat det hur länge som helst, velat protestera ännu mer men ändå rättat mig efter det.

2012-10-04 20:02:53

crackgirl

Jag tänkte precis som Anni. Hur jävla farligt kan det vara att komma en kvart för tidigt på morgonen? Stör du mitt i deras morgonfika då, eller (slår vad om att det är det som är problemet)? Att komma för sent till hämtningen när du dessutom inte jobbar heltid är ju däremot en annan sak....

Kan du inte förklara för dem exakt vad du skrev, så att de förstår varför du kommer så tidigt ibland? De måste väl ända fatta - de jobbar ju med barn själva.

2012-10-04 20:28:14

Jazzie

Jag tror att de har stört sig på den frihet jag har tagit. Istället för att bara säga till mig på en gång när jag har kommit sent en eftermiddag eller två så har de klockat mig. Morgon och eftermiddag. Märkt att jag tänjer gränser och då ska jag sättas på plats. För tänk om jag fick, vad skulle hända då? Då skulle ju alla föräldrar kunna komma och gå som de vill.

Dessutom, jag trodde ju verkligen att det inte var så blodigt. Jag kunde ju komma 15.15 in på dagis och sen stod fröken och snackade goja med mig i 15-20 minuter utan att se det minsta stressad eller irriterad ut. Och det har inte hänt en gång. Utan många. Och jag har ju resonerat som hj, att jag är ju där och ungen är mitt ansvar så då spelar det inte så stor roll att vi stannar och pratar. Så jag trodde de var helt ok med detta. Och jag sa en gång till en fröken att jag brukar komma lite lite försent för att Grodan blev så mycket mer ok att gå hem då. Då var han glad att jag kom istället för att skrika "Neeeeeeeeeeeej, gååå" när han fick syn på mig.
Det måste ju ha varit en fet nagel i ögat på dem. Problemet är att det är rätt många veckor sen. Så nu har de nog gnisslat på sina fikaraster över mig rätt länge. Så jag har nog inga överseenden att vänta mig från deras sida. Jag ska sättas på plats och jag ska fan få veta att man inte tar av deras tid hur som helst.

Det är vad jag tror.

2012-10-04 20:36:11

crackgirl

Så tråkigt att barnomsorgen inte verkar ha kommit en millimeter längre än på 70-talet, när fröknarna bad mina föräldrar att be mig sluta säga "tack för maten", "god morgon" och liknande, eftersom det inte ingick i deras "plan".

2012-10-04 20:43:24

XX

Tror faktiskt du överreagerar lite, sättas på plats osv. Tror du verkligen dom gjort detta så utstuderat som du beskriver det?
Och hursomhelst, de är inte så flexibla som du vill och behöver och de har regler att följa som de inte vill/kan bryta för din skull. Byta dagis?

2012-10-04 21:13:12

Jazzie

XX - kanske överdriver jag lite i mina ordval. Men att de har stört sig på mig tror jag inte alls är påhitt. Och att jag antingen följer de tider de gett mig eller som du föreslår byter dagis. Men att ta inställningen att de får vara lite flexibla är nog inget bra alternativ för mig i det här fallet.
Byta dagis blir något jag tar ställning till nästa sommar då vi kanske får ett dagis 100 m från vårt hus.

2012-10-04 22:45:28

Bella

Jag kan tycka att det är enormt fyrkantigt i vissa lägen. Ja, jag kan hålla med om att det inte är okej att hämta sent om det sker regelbundet. Men att komma lite tidigare på morgonen för att man vill vara ute i god tid, kan ju knappast spela någon roll så länge man inte stövlar in mitt i frukosten och stör de andra barnen?

Nu har vi bytt till ett föräldrakooperativ och hittills kan jag bara se fördelar med det (det är måttligt kul att städa när det är min tur, men det får jag ju leva med). Jag hade väldigt svårt för det rabiata tänket kring kommunala förskolan vi var på innan.

När jag var hemma med minsta dottern, pluggade jag samtidigt och hade därmed rätt att få några extra timmar i veckan för stora om jag ville (och eftersom hon ville det valde vi att göra så). Vid ett tillfälle hade jag två veckors uppehåll mellan två kurser och då blev jag tvungen att lämna in ett nytt dagisschema och ändra hämtning och lämningstider. När jag frågade om vi inte kunde behålla tiderna, eftersom det funkade så bra (vilket även fröknarna tyckte) blev de på kontoret helt ifrån sig. HUR skulle det se UT?! TÄNK om alla skulle vilja göra så! Och jag förstår väl på sätt och vis. Jag erbjöd mig att hon kunde vara ledig helt en dag i veckan under de två veckorna istället, för att slippa ändra tiderna, men det var helt otänkbart. Att jag bara hade mage att ens tänka tanken.

Det fick mig att bli ganska skeptisk till det där att de alltid ser till barnets bästa.

2012-10-05 20:34:34

Pocks

Nu har jag inte läst hela dina texter och ffa inte noga, men kan bara säga att under året jag var hemma med Lillis var de skitnoga med tiderna på vårt dagis också. Det var verkligen NEJ, inte en minut före nio. jag försökte få komma tio i nio någon gång, nej, inte före nio var svaret, och samma åt andra hållet. NOLL flexibiliet. Kände flera gånger att jag kanske inte skulle ha frågat utan bara gjort, men såklart vill inte duktiga flickan göra sånt, så jag var ärlig och blev skitförbannad. Så onödigt när det rör sig om så små, små minuter någon gång.

2012-10-09 20:45:10


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte