Vad Grodan minns

Jazzie 2012-09-28 12:24 (4 kommentarer)
Igår när vi var på väg hem från dagis så åkte vi som vanligt förbi brandstationen. Och vi började prata om brandbilen som stod halvvägs ut genom garageporten var på väg hem eller ut. Jag trodde på väg hem. Grodan trodde att den var på väg att hjälpa någon. Vi fortsatte att prata om att brandbilar hjälper människor som behöver hjälp och att brandbilar, ambulanser och polisbilar har blåa lampor som blinkar och så låter de när de har bråttom att åka och hjälpa någon.

Jag vet inte om det är rätt eller inte, men jag började prata om då vi åkte av vägen vi fick brandbilar, ambulanser och polisbilar som åkte ut och hjälpte oss. Jag berättade inte så mycket om olyckan utan mer om brandbilarna som kom och att vi fick sitta i ambulansen och prata med polisen och att Grodan fick en nalle av de snälla ambulans-gubbarna.
Kanske ska man inte prata om det, men jag tänker att han var ändå där. Han upplevde det. Och vare sig om han minns något eller inte så sitter det någonstans där inne. Och jag vill få det till något vi minns som något bra... eller som är kopplade till bra saker i alla fall.

- Jag fick lite ont, sa Grodan.
- Nej, du fick inget ont. Inte mamma heller. Det gick jättebra och vi fick bara sitta inne i ambulansen för att vi inte skulle frysa.
- Ja. Men jag kanske fick lite ont.
Vi fortsatte och prata om det en liten stund innan vi tystnade i ämnet.

Sen sa han.
- Vi satt på en filt på marken.
- Kommer du ihåg det?
- Ja.
Jag har inte pratat så mycket om olyckan. När jag har pratat om den så är det alltid om ambulansen, brandbilarna och polisen. Eftersom det är sånt som Grodan tycker är spännande. Jag pratar inte om människorna som kom och hjälpte oss eftersom han blev lite rädd för dem. Jag berättar inte hur vi fick en filt att sitta på när vi satt där i vägdiket. Jag berättar inget om bilen, utan säger bara "När vi åkte av vägen". Men tydligen kommer han ihåg att vi satt på en filt på marken.

Förmodligen kommer det minnet försvinna med tiden. Men det är inte säkert. Både jag och min syster har tidiga minnen. Även om mina första minnen var från när jag var nästan 3 och inte nästan 2. Men då är det också ett långt sammanhängande minne. Små fragment från stora händelser kan faktiskt bli till bestående minnen, även från åldrar som man normalt glömmer allt. Jag vet inte, men jag tror ändå på min linje. Att prata om olyckan snarare än att lägga locket på och låta den falla i glömska.

Bonita!

Det gör jag med. Viktigt att han får minnas om han minns. Att minnas och inte få prata om det kan bara bidra till att det blir något som plågar honom i framtiden.

2012-09-28 17:56:46

Tintomara3

Jag håller med, klart du ska nämna det när det fallet sig naturligt.

2012-09-28 20:54:35

Anni

Ja det är bra att han fattar att det är ok att prata om det. Sen tror jag att dramatiska händelser fastnar mer än vardagliga - mitt första minne är när jag klämde handen i en dörr, jag minns att mamma lindat en handduk runt min hand och den blev röd av blod. Jag har ingen rädsla i minnet, mer fascination över att den bytte färg. Så jag tror inte minnen behöver vara svåra eller traumatiska för barn. Han fattar så mycket han fattar nu och kanske mer med tiden, men det är inte farligt att minnas.

2012-09-28 21:07:17

Pocks

Bra att prata - och läskigt när man inser vad de minns och hur de minns. Allt det där bildar ju deras bild av tillvaron - och barndomen, även om just den här bilden du förmedlar här, förhoppningsvis får vila som den händelse den var och inte en bild av barndomen. Vi får också ofta helt osannolika beskrivningar av sånt som hänt för, i Karras värld, mycket länge sedan. Uh.

2012-09-29 22:13:52


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte