Z is back...

.jag 2012-08-16 11:48 (8 kommentarer)
...och jag är redan superirriterad. vi har inte träffats på mer än sju veckor men det dröjde mindre än sju minuter innan jag var direkt utled på henne. denna nyfikenhet, dessa utfrågningar och förhör, JAG ORKAR INTE.

men det brukar ju gå rätt bra om vi pratar om våra hundar, så jag berättade förstås om våra valp-planer. nämnde i förbigående att mr S är uppsagd och att han ska vara hemma med den. oh shit, där brast en fördämning. varför var han uppsagd? gick det dåligt för företaget? hur dåligt? hur många hade blivit uppsagda? vad skulle de andra göra nu? vad skulle mr S göra nu? vad tyckte han? hur mådde han? alltså, om den man pratar med svarar ganska enstavigt och undvikande, FATTAR man inte då att den man pratar med kanske inte är jättesugen på att prata om just detta? nä, tydligen inte.

jamen i alla fall. för rätt länge sen nämnde jag att jag hade träffat en hund av en mindre vanlig ras, en vallhund, och att den verkade så himla trevlig och så spånade jag lite löst kring att en sån skulle man kanske skaffa någon gång. ja, så gled samtalet in på nya valpen, som ju är samma ras som gamla valpen. jamen hur var det nu med den här vallhunden, var jag inte sugen på att skaffa en sån? skulle jag inte kolla om det fanns någon uppfödare i närheten? hade jag helt lagt de där planerna på hyllan? och om jag nu var intresserad av att hålla på med lydnad och rallylydnad, skulle jag verkligen ha en hund till av samma ras då, skulle jag inte välja en annan ras som var mer förig istället?

alltså ALLVARLIGT, tror hon att jag är helt efterbliven? och vad FAN har hon med vilken ras vi väljer att göra? jag går väl inte omkring och ifrågasätter varför hon har den rasen som hon har (vilket kanske någon borde göra, för jag har aldrig träffat på hundar som är så ofta sjuka och skadade som hennes, och inte är hon speciellt framgångsrik ifråga om träning och tävling heller trots att hon har en bruksras). och om det nu hade varit så att jag hade BEKLAGAT mig över min "hopplösa" ras, men det gör jag ju inte. och vi har ju tävlat både lydnad och rallylydnad och det går väl inte sämre för oss än för någon annan. men framför allt: jag är väl för fan vuxen och kan fatta mina egna beslut.

andra saker att störa sig på: hennes sätt att ständigt ständigt gå händelser i förväg och börja med en pytteliten smula av någonting och bygga ett helt slott av det. hon kan till exempel börja med att berätta att hon funderar på att lägga ett spår till sin ena hund efter jobbet, och sedan kommer liksom en hel novell: "jag tror jag ska träna honom i bruks så att vi kan tävla där. då kan vi göra det i höst och sedan kan vi plocka cert på utställningen där och där och där nästa år och sedan blir han champion och sedan kan han användas i avel och då kan jag köpa en valp från den kullen, vad roligt det skulle vara!"

och ja, det är klart att man får drömma och ha planer. men när man aldrig ens en gång kommer till att lägga det där spåret så blir jag lite matt. plus att hon lika gärna spånar iväg kring MIG, vilket inte jag direkt uppskattar. så här:

Z: jag hörde av XX att det ska vara utställning i YY med din rasklubb i september, ska du dit?
jag: mm.
Z: ska du ställa ut valpen?
jag: ja, jag tänkte det.
Z: jaha, hur är det, är han meriterad så att du kan ställa ut honom i jaktklass nu?
jag: ja.
Z: ska du det då?
jag: mm.
Z: då kanske han får cert!
jag: det är väl kanske inte så troligt. (valpen har vissa mindre avvikelser från rasstandarden som gör att han aldrig blir EXCELLENT i utställningsringen. det spelar ingen roll och jag ställer gärna ut honom ändå, men jag åker inte land och rike runt för att göra det)
Z: jodå! och sen behövs det bara två cert till så blir han champion sen, och sen kan du höja hans försäkring till 35000!
jag: eh, ja, nu är vi väl inte riktigt DÄR än.


övriga saker att störa sig på just idag: innan semestern lånade jag en slags "ångmaskin" som man kan ta bort tapetrester med, av en kollega, och idag tog jag med den för att lämna tillbaks den. så här lät det när vi gick till fikarummet.

Z: har du använt den till att putsa fönster?
jag: nej, jag har tagit bort tapet.
Z: var då någonstans?
jag: hemma.
Z: ja, det fattar jag väl, men VAR?
jag: ja...från väggen då.
Z. ja, men VAR???? i vilket rum?

alltså allvarligt, hon höll fan på att kissa på sig för att hon inte fick veta exakt vilken kvadratcentimeter hemma hos oss som numera var utan tapet. hur intressant är detta och vad ska hon med den informationen till?

det är ju inte det att det är några rikshemligheter var vi ska måla om hemma. men det här frågandet om allting, jag blir galen! svarar man på A så kommer en fråga om B, svarar man på B så blir det tjugo frågor om C, D, E och hela alfabetet. JAG ORKAR INTE.

ni som är socialt smidiga och kan sånt här: hur säger man till en extremt kritikkänslig människa att man inte direkt uppskattar att bli utfrågad om varenda detalj i sitt liv, på ett lite fint sätt utan att riva upp himmel och jord? någon som kan ge ett bra tips? alternativt ge mig en vässad yxa och ett vattentätt alibi, FÖR JAG BLIR GALEN SNART.



Tintomara3

Varför undrar du det?
För att bla bla bla...
Jaså.
Rewind and repeat.

2012-08-16 12:15:01

crackgirl

Ja herregud. Jag hade nog sagt nagot i stil med "ta inte det har pa fel satt, men att prata med dig ar som att sitta i ett polisforhor". Nej, okej, kanske inte.

Utnyttja att ni ar pa jobbet. Ni ar dar for att arbeta och inte for att sta och babbla dagarna i anda... om hon satter igang skulle jag bara ursakta mig och saga att jag inte har tid att prata pga en viktig deadline eller nagot. Nagot jag faktiskt ofta gor nar jag vill markera hur ointresserad jag ar, ar att inte ens svara, utan bara fortsatta i tysthet med det jag holl pa med.... jag vet, lite nonchigt men vem bryr sig. Det funkar. ;)

2012-08-16 14:18:31

Anni

Nä vad tusan gör man? Skulle få lust att säja "Det har du inte med att göra!" men då blir hon väl störtsur.
När jag pluggade läste jag en bok om giraffspråk (den hette så) och det var en teknik för att framföra budskap på ett snällt och trevligt men ändå tydligt sätt. Om jag minns rätt skulle man säja ungefär så här:
När du ställer så detaljerade motfrågor känner jag mej pressad. Jag vill inte behöva berätta allt i detalj och skulle uppskatta om du kunde sluta med det.

Själva vitsen är att inte anklaga utan bara berätta hur du själv reagerar på hennes beteende och be henne göra nåt annat istället.

Fast det vete tusan om det funkar på en sån ångvält...

2012-08-16 16:05:30

Anni

En tanke till - Magdalena hon du vet som skriver om hyfs och stil i DN, hon har nån teknik om att fråga "varför vill du veta det?" och sen när man får svar bara säja "jaha". Konsekvent tillämpat kanske det kan vara nåt? Fast det är väl ungefär det du gör väl?

2012-08-16 16:07:29

Sheela

Jag röstar på @Anni s Magdalena Ribbing-förslag. Funkar inte det så.. nä, lås in henne i en skrubb eller nåt.

2012-08-16 16:33:13

Elaine

Vet ni... jag tror precis tvärtom. Tjejen verkar vara extremt bekräftelse- och kontaktsökande. Det faktum att hon får liten eller ingen respons triggar säkerligen henne att fråga ännu mer i sin iver att vara vän eller vad det nu kan vara. Antingen får du göra henne uppmärksam på sitt beteende genom att prata klarspråk med henne eller så får du helt enkelt ge henne några samtal med substans då och då så kanske hennes behov minskar. Man kan inte förutsätta att folk ska läsa mellan raderna.... dom flesta kan inte det tyvärr.

2012-08-16 16:45:46

Anni

Ja Elaine har nog rätt - kanske blir hon osäker av att du drar dej undan? Det kanske gör henne ännu mer klänging? Förmodligen ser hon upp till dej som kunnigare kollega och vill bara att du ska gilla henne? I så fall, klarspråk - jag gillar dej bättre om du håller klaffen på dej! :-)

2012-08-17 08:56:51

Elle

Jag är också helt övertygad om att dina halvsvar triggar henne ännu mer. Hon vill få riktig kontakt och tror att lösningen är att visa sitt intresse för dig än tydligare. Jag tror t o m att hon stör sig på att du svarar så halvt, att hon tycker att du är jobbig för att man måste dra allt ur dig. Tror inte ens att hon reflekterar över det faktum att alla inte vill prata om allt med alla. I hennes värld är det så man gör för att vara en trevlig och social person och det i sin tur är prio ett i alla människors liv...?

Om hon är extremt kritikkänslig tror jag tyvärr inte att det finns något sätt för dig att få henne att förstå din syn på saken, utan att hon kommer att bli upprörd. Men är det så farligt om hon blir upprörd? Hon är en vuxen människa och egentligen är det ju viktigt för hennes utveckling/framtida sociala liv att samla på sig insikter om hur hon kan uppfattas av sin omgivining. Verkar som om hon behöver det. Däremot behöver man ju inte vara otrevligare än nödvändigt.

Som redan sagts här ovan, vänd det till att det är du som är "konstig" - om du vill linda in budskapet något. Eller bara rikta om hela samtalet, när/om det går?

Z: har du använt den till att putsa fönster?
.jag: Nej, jag har tagit bort tapeter. Du, det där om labbanalyserna...?

Men allt beror ju lite på vad du vill uppnå. Vill du helst inte prata med henne alls - dvs minimera allt socialt snack, då måste det nog bli en giraffkonfrontering, vilket förstås känns jobbigt och kan leda till konflikt.
Leda om samtalen kan du kanske lära dig att bemästra lite, men det innebär ju att ni fortfarande kommer att prata med varandra en hel del. En annan liten taktik jag använder ibland för att smita ifrån meningslöst prat, är att tussa ihop två andra parter. Ah, skall du till Provence i September? Var inte du där för några år sedan, Ture? Eller minns jag fel, var det på rivieran ni var?
Etc. Etc.
Lycka till!

2012-08-17 10:48:36


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.