Äppelträd och moreller

Jazzie 2012-08-07 23:45 (1 kommentar)
Igår fick vi vår förlovningspresent av svärpäronen. Ett äppelträd. Tyvärr började det regna innan vi fick ner det i backen, men idag sitter det på plats. Det blev ett vinteräpple, Lobo. Ett rött fint äpple med alldeles kritvitt kött. Vi ska ha ett äppelträd till. Men vi vet inte vilket. Det ska vara ett tidigt äpple. Sommaräpple tror jag. Grannen har ett supergott äpple som jag pallade förra året. Problemet är att gubben inte kommer ihåg vad det är för sort. Inte vet han heller vart han har boken där det står nedskrivet. Vi snodde med oss ett äpple när vi åkte till plantskolan, men haha... de bara skakade på huvudet. Ett grönt äpple med lite rodnad. Kan vara vilken sort som helst.

Funderar lite på plommon och körsbär. Plommon är härliga att äta. Men kladdigt att ha på tomten. Och getingar får man. Körsbär, eller biggaråer är ju drömmen. Men det är ju det där med att näta in skiten om man ska få några själv. Fåglarna går upp så mycket tidigare än en själv. Och de är duktiga att plocka just biggaråer. Päron vill jag inte ha.
Sambon vill ha roliga grejer så som kiwi och persikor. Jag tror vi har för blåsigt. Och jag skulle vilja att lite mer på vår tomt hade tagit form innan vi sätter sånt. Mest för att jag inte riktigt vet vart jag tycker att vi skan sätta såna träd som gärna behöver lite skydd.

Imorgon ska vi till svärpäronen och plocka körsbär. Förra året hade de byst med bär. Då hade jag aldrig gjort körsbärssaft och var inte säker på att jag skulle gilla det. Så vi plockade 2 hinkar och fick typ 9 liter saft. Ljuvlig saft. Så i år har jag raggat tomflaskor. Och i år har de nästan inga bär alls. Kanske ska förtydliga att det de har är moreller. Sura körsbär som inte är goda att äta. Men mycket goda att göra saft på. Men som sagt, i år finns det nästan inga bär att plocka. Och här står jag med 30 tomflaskor. Förra året hade jag kunnat fylla dem. Lätt.

Sambons moster erbjöd sina vinbär. Men de måste plockas väldigt snart. Jag är supersugen att susa över till dem och plocka. Svärmodern har ju en saftmaja att låna. Men först ska vi plocka morellerna och se hur mycket det blir. Sen blir det vinbärens tur. Jag hann inte plocka så mycket hallon jag hade önskat i år. Mamma meddelade just att hon plockade 5 liter idag. Jag har plockat typ 2 liter. Och jag tror inte att jag hinner upp och plocka mer. Blåbär blev det ingenting för mig i år. Fastän det fanns nog mycket.

Det är ju annars två sommar-grejer. Plocka hallon och blåbär. Men det blev bara inte av.
Hoppas lite på att få chansen till lingon lite längre fram. Rårörda lingon är the shit.
Men imorgon: Moreller.

Pocks?

Moreller och kantareller: Fyllt av mumma all over! Synd bara på klena skörden. Var samma sak hos oss i år till följd av sena våren.

2012-08-08 11:04:04


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte