Amma till döds

Jazzie 2012-06-13 22:26 (11 kommentarer)
Är det något jag verkligen avskyr så är det amningsmentaliteten i det här landet. Hur det prackas på alla mammor hur bra det är, hur viktigt det är. Nu är det en jäkla forskare som kommit fram till att amma till en si så där 4 år är det minsta man borde rekommendera. För då blir barnen smartare.
Behöver vi verkligen bli så jävla mycket smartare? Ärligt.

Nu är det väl ingen barnmorska eller någon annan för den delen heller här i Sverige som förespråkar detta (än). Men det behövs inte. Lobbyverksamheten för amning är stor nog som den är.

Nu är det inte amningen i sig jag är emot. Men jag blir så jävla förbannad vad den här propagandan gör till så många kvinnor. Satt idag och pratade med en kvinna som helammade sitt barn i 10 månader. HELAMMADE. En 10-månaders bebis som inte äter mat annat än några små smakpotioner. En 10-månaders som inte kan tas om hand av sin pappa för han har inga tuttar fulla med mjölk. Och ungen äter. Som om vart mål var det sista. Så efter 10 månader kollapsar kvinnan i en affär. Tjoff. 10 månader av ingen ordentlig sömn. Ingen avlastning. Ingen sovmorgon. Ingen hel natts sömn.

Och inte räcker det med detta. Är man en kvinna som ammat sitt barn i 10 månader, då jävlar är man en duktig kvinna. Något att vara stolt över. Varför då? Jag tycker det är idioti. Vad är det för något att vara stolt över att man nästan gått under själv?
"Mitt barn framför allt, allra helst mig själv"
Jag menar, vi bor inte i ett land i krig eller svält. Då hade det väl varit mer förståligt med mödrar som offrade sig själva för att deras barn skulle överleva.

Men barn överlever i Sverige. För vi är ett I-land. De överlever och mår över lag jävligt bra. De som inte mår bra är deras mammor. För mammorna i det här landet tror att det ska gå att vara en matmaskin dygnet runt. Att det är som det ska att ha ett barn som suger tutte timmar i sträck.
Personligen tror jag inte det finns ett land i världen där ungarna får suga så mycket tutte som i vårt land.

Det är inte amningen i sig som jag är så emot. Utan att vi ska amma tills vi brister. Jag vet så många som verkligen slitit för att amma sina barn. Och man är en sån fantastisk mamma när man gör det. Jag har också träffat kvinnor som inte lyckats amma och de skäms. Känner sig dåliga och mindre värda. Som om de alltid måste ha en förklaring redo till varför de inte amma. Ifall någon skulle kunna tänkas tycka något.

Äh. Jag blir fan trött.
Jag har varit inne på det här ämnet förut. Så jag slutar nu.

Moot

AMEN!! Nu har jag inte barn själv men det är VIDRIGT att sitta och titta på sina vänner som har tårar i ögonen och skäms för att det inte går att amma. HELT SJUKT!!

Jag är själv inte ammad och jag anser mig vara en kapabel intelligent kvinna..... fast det är klart.. tänk OM jag hade varit ammad - nobelpriset nästa liksom ;-)

2012-06-13 22:33:28

Tintomara3

Jag ammade inte så länge och när jag gjorde det så var det (efter en inkörnkingsperiod) cirka var 4:e timma. Det skulle vara så på den tiden fast inte så stenhårt som ännu tidigare. Vi mådde bra både ungarna och jag och de är både smarta, vackra och trevliga! Ville bara tala om det. (Och de har överlevt sin 40-årsdag båda två.)
Nu är man väldigt känslig som nybliven mamma (för det mesta) så därför borde folk verkligen vara försiktiga och inte ställa en massa krav. Och att vara en bra mamma är inget som bara handlar om ifall man ammar eller inte - det är så fruktansvärt mycket annat som det handlar om. Hela tiden.
Alla mammor som gör så gott de kan är bra mammor!

2012-06-13 23:55:24

kicko

Jag har precis lika svårt för den hets du ger uttryck för som den åt andra hållet. Det finns ungar som inte börjar äta mat i några större portioner innan de är över ett år. Då är det väl jävligt bra om de har mammor som kan och vill och orkar amma dem? Jag har inställningen att jag ammar tills jag eller glinet lessnar (och hoppas på att han lessnar först, så blir avslutet så mkt lättare för honom) men kände - just när han var runt 10mån och BORDE äta massa mat enl alla amningsmotståndare - att folk tittade snett på mig för att jag gav mitt barn den mat han faktiskt åt... (jag jobbade en bit hemifrån just i den åldern och trodde att han skulle börja äta mer när jag var borta 10-11h/dag, men han klarade sig på fruktpuré under dan och åt ikapp sig när jag kom hem, så det var inte brist på försök och tillfällen som gjorde att han inte åt vuxenmat).

Jag har inte träffat på så många mammor som känt sig pressade att amma trots att de inte vill. Jag har däremot fått rätt många kommentarer om att DE aldrig skulle orka (jag kör på minsta motståndets lag. Jag sover ok, jag orkar däremot inte med några skriknätter i onödan).
Jag antar att man möter olika reaktioner och kommentarer beroende på i vilken ände av frågan man står helt enkelt. :)
(men jo, det finns massor med länder där barn ammar mer, oftare och längre än här. Det är de länder där amning är en icke-fråga, där ingen reflekterar över en kvinna som står och matar sitt barn samtidigt som hon gör nåt annat. Där man inte behöver gömma sig och skämmas när man ammar barn över 6månader)
Jäklar, jag tror jag måste gå med i Amningshjälpen eller nåt! :)

2012-06-14 11:40:32

Corn

Jag tänker som Kicko här, jag är säker på att en del ammar fast de inte vill och jag kan tänka mig att det är jättejobbigt från BVC och så vidare om msn inte vill/kan amma. Men jag har bara mött den andra sidan - BVC-sköterskor som har tyckt att jag borde sluta amma osv. Tandsköterskor, släktingar och kompisar som har Varit negativa. En del som tyckte att det var "äckligt" när jag ammande min ettåring (det som gjorde det äckligt var att han kunde säga "tutte" tydligen, då var han absolut för stor!). Tycker också att jag har läst många srtiklar om hur onödigt det är att amma i Sverige, att det är minst lika bra m flaska osv. Har känt mig jättepåhoppad som ammare och tänker att marginalen är snäv åt båda håll liksom - man SKA amma. Men inte för länge!

2012-06-14 17:17:06

kicko

@Corn : åh, min 1½åring pratar inte än (även om han med stor tydlighet gör sig förstådd) så då är det nog inte äckligt här än! :)

2012-06-14 17:58:13

aniara

Jag har bara stött på motsatt av det du beskriver. Att de rekommenderar amning de första 6 månaderna men sen är det nog "bra" om man låter brösten sina och sikta in sig på mat. Jag ser inget problem alls med att "En 10-månaders som inte kan tas om hand av sin pappa för han har inga tuttar fulla med mjölk" Det är väl bara att pumpa ut och get på flaska om det kniper? Och inga sovnätter? Man ammar ju i sömnen om man sover i samma säng. Du märker knappt att du ammar på sidan. Då är det värre att gå upp och blanda flaskor. Jag tvingades sluta amma pga. dotterns allergi vid 6 månaders ålder och hon var inte ens redo för mat är hon var ett år. Vi tragglade och kämpade men nope. Hon åt smakportioner som du beskrev, trots flaska istället för ammning. Hon hade mått mkt bättre av att få amma längre men nu gick ju inte det. Nä, jag ser inte problemet. Om amningen funkar och ungen är nöjd så är det ju hur enkelt som helst. Sen att vissa mammor upplever sig låsta eller känner att det inte är deras grej är ju synd, men något som får stå för dem. Barn överlever på ersättning - eller bröst. En 10-månaders bebis är ju ingenting. En bebis.

Jag var föresten en som gick på knäna utan att amma och det var för att min dotter hade kolik. Hon skrek hela nätterna och ingen avlastning hade vi heller så där handlade det inte om att vara duktig, det var bara att överleva på 2 timmars sömn så länge det gick. Ibland är det inte så enkelt som det ser ut men jag antar att ammar man 1-2 år så gör man det inte för att få stämpeln "en bra mamma". Man gör det för man villl och för det funkar. Det passar den familjen och att då kalla någons val idioti är kanske inte det optimala. Vissa orkar och vill. Andra vill inte och orkar absolut inte. Håller man fast i det så kanske ens egna föreställningar om vad som är bra eller dåligt bleknar.

2012-06-14 19:39:30

Jazzie

@aniara - jag säger ju inte att amma ett barn i 10 månader för idioti. Utan att amma tills man kollapsar. Du kanske är av annan mening och då får du fortsätta ha den. Själv tror jag en medvetslös mamma har vissa begränsningar åt det mer negativa hållet.

2012-06-15 02:24:44

Corn

Jazzie: jag är helt med dig där!

2012-06-15 08:08:14

aniara

Jag säger inget om att man ska amma (eller något annat heller som tillhör att vara mamma) tills man kollapsar. Hur kunde du tolka in det i mina ord? Vill man och orkar ska man amma, orkar eller kan man inte ska man inte. Läs gärna mina sista ord igen.

2012-06-18 03:11:24

Jazzie

@aniara - för att min text handlade om kvinna som ammar sitt barn tills hon kollapsar. Jag talade inte om de om ammar och det funkar fint. Inte heller om de som ger flaska och är nöjda med det.
Utan en kvinna som sliter tills hon fysiskt går sönder. Och jag tycker det är galet.
Men du verkade inte hålla med mig. Alls. Du såg inte problemet. Så då antog jag att du hade en annan åsikt. Vilken är jag dock inte riktigt säker på.

2012-06-18 09:54:38

Anna?

@aniara: Vad menar du egentligen?

2012-06-18 11:42:15


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte