Målar fan på väggen

Jazzie 2012-01-30 20:32 (6 kommentarer)
Det var diabetesrond idag för min del. Med det innbär följande:
- Lämna kissprov (görs förvisso alltid inte bara vid rond)
- Ta blodtryck (tas också varje gång oavsett vad för typ av möte det är)
- Träffa 2 läkare och en barnmorska för att gå igenom allt.

Först är det diabetesläkaren som tittar på mina värden. Hur mycket insulin jag tar och kommer med kommentarer, råd och beslut hur vi fortsätter resan. Oftast är det samma diabetesläkare, and I love him. Skinntorr som få, men så jävla skarp.

Läkare nummer två brukar ha mer koll på allt det övriga. Hittills har det alltid varit en hon, men lite olika hon från gång till gång. Hon tittar på blodtrycket som har tagits, och kissprovets resultat. Hon bläddrar oftast i min gamla journal och tittar vart vi befinner oss och hur det ser ut.

Dessa ronder är hittills de enda läkarbesöken jag har behövt göra. De skriver ut läkemedel som behövs. Korrigerar och bestämmer vad som ska ske.

Idag var kissprovet bra. Men blodtrycket hade gått upp från förra veckan. Som i sin tur hade gått upp ordentligt från gången innan. Nu ligger jag på 145/90. Hade kissprovet visat på läckage av äggvita tror jag att de hade börjat skruva på sig. Men nu var kisset så rent som snö. Så läkarna kände sig rätt så lugna. Ingen blodtryckssänkande medicin. Inte än. Stiger det mer så är det nog nästa steg.
Men de bestämde att jag behövde ett barnmorskebesök tidigt nästa vecka för att följa upp detta. Och att vi skulle ha nästa rond om 3 veckor istället för 5-6 veckor som det varit tidigare.

Barnmorskan som var med följde med mig för att boka in tiderna. Så jag har nästa besök om en vecka.
- Men kom ihåg, sa barnmorskan, hör av dig på en gång om du känner dig konstig. Ont i magen. Ont i huvudet. Vad som helst. Vänta inte till på måndag. Vi fixar in dig så vi kan ta blodtryck om du känner dig osäker.

När allt var klart ringde jag Sambon. Messade svärmor. Och ringde mamma. Berättade alla detaljer men sa att läkarna var inte vidare oroliga. Men i bilen började hjärnan genast måla fan på väggen. En stor fet fondvägg blev det utav hela målningen. Tårarna rann och jag ville bara kräkas över alltihop.

Jag är inte lika hysteriskt orolig som när blodtrycket stack iväg i v22. Då var det så vidrigt att jag ville bara rulla ihop i en liten boll. Nu har jag klivit in i v31 och jag känner mig säkrare att allt kommer sluta bra.
Men hjärnan målar upp att nu är det på gång. Nu drar karusellen igång. Om de ger mig blodtryckssänkande medicin så vet jag att jag inte kommer kunna släppa oron. Det spelar ingen roll om medicinen faktiskt kommer göra så att jag kan gå full tid utan några som helst problem.

Jag försöker intala mig att det kanske bara blir så där som tjejen jag träffade när jag låg inlagd förra gången. Hon var där med sin andra graviditet. Hade fått havandeskapsförgiftning första gången och nu var blodtrycket inte tillfredsställande. Men hon hängde på sjukhuset i några dagar, sen blev hon utskriven och fick åka hem. Blodtrycket stack inte iväg vidare och jag tror hon fick ett bra slut utan några akuta kejsarsnitt eller något sånt. Jag försöker tänka på henne och tänka att det finns många sätt den här resan kan sluta på. Och de allra flesta alternativa sluten är bättre än förra gången.

Det går bra när jag berättar för andra om läkarbesöket. Då är jag samlad, nykter och vet mycket väl att jag inte behöver oroa mig mer än vad läkarna gör. Men när tankarna får egen tid med bara mig så är det något helt annat.
Jävla skit-blodtryck

Bonita!

<3

2012-01-30 20:41:45

Pocks

Men skitblodtrycket håller sig ju i schack den här gången, försök att tänka det - de låter dig ändå gå nu utan några som helst åtgärder. Och du har redan kommit så mycket längre på den här resan än förra gången. Det blir bra.

2012-01-30 23:13:48

Nimfea75

Kramkram!

2012-01-31 09:53:08

Anni

Lugnande kram och hypotummar!

2012-01-31 10:31:58

AnnA

Håller tummarna att det håller sig i schack!

2012-01-31 10:34:14

Jazzie

@Pocks - men det gick ganska långsamt förra gången. Men det kan slå till på bara några timmar också så ändras allt. Så nu är jag där igen, men uppmaningen "Känner du dig konstig så måste du ringa"

Symptomen är många. Jag är ingen som känner av högt blodtryck. Inte förrän det trippar över 160. Och nu känner jag ju mig konstig mest hela tiden. För att jag är gravid. För att jag känner efter. För att mitt socker är jävligt ostabilt och jag för första gången ever råkar ut för känningar för att blodsockret är för lågt. Hela kroppen är hyper labil just nu... men om jag känner mig konstig så kan det vara fara på färde. Härligt. Lugnande. Tryggt. Känns skönt. Rent av mjukt och lent.

2012-01-31 13:38:23


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte