ack, självkänslan och duktigheten!

Corn 2012-01-20 11:13 (13 kommentarer)
Vet ni - jag skäms nästan över att inte vara en så kallad "duktig flicka". Visst, det är problematiskt att vara sådan, att aldrig kunna säga nej, att ständigt ta på sig för mycket. Men samtidigt känns det som att det nästan anses LITE fint. Det är ju lite övermänniskor som blir sådana? Eller är jag helt ute och cyklar? Jag tycker att man nästan med lite beundran i rösten pratar om duktiga flickor. Som orkar och klarar (ja, tills det tar stopp då, för det gör det ju ofta). Som jobbar heltid och tränar flera gånger i veckan och alltid har ett städat hem.

Och jag är så långt ifrån duktig flicka man kan komma. Kroniskt lat, särskilt så här års. Jag har ju haft min beskärda del av det ändå, att jobba för mycket, med dessutom två kids och ett jordbruk, men det är liksom inte nog, nu skäms jag över att jag är så lat. Jag borde nog vara tacksam och stolt över min förmåga att lata mig. Att blunda för skräphögar och tvätthögar och en massa måsten. Att jag faktiskt har sagt upp mig och sagt nej tack till jobb när jag har känt att det blir för mycket. All work and no play makes Corn a dull woman.

Jag jobbar. Kanske 70 procent nu? Lite mer? Borta, alltså. Lite på gården också. Jag lagar mat, jag bakar allt vårt bröd. Jag har svårt att säga nej när jobbet ringer in mig på extrapass. Ibland slår jag knut på mig själv för att lösa jobbets problem.
I helgen ska jag laga en trerättersmiddag åt min mamma som fyller år. Mina barn är rara, välartade och glada.
Men ändå gnager det lite att jag är slapp och slö som får sovmorgon nästan jämt, att jag är lite en sämre sortens människa som gillar att sova och lata mig så mycket. Jag menar, det jag gör ser väl ändå okej, fint och dugligt ut, men den här vaga självkänslan gör att jag ständigt går runt med skuldkänslor och lite obehag över hur himla SLAPP jag är. Önskar ofta att jag orkade mer. Att jag var rutinmänniska med ork och ordning.

Vad gör man åt det, liksom?

.jag

jag tror att ALLA mer eller mindre känner så, även sk "duktiga flickor". att man är lite för lat, skulle kunna gjort lite mer/bättre/oftare. luther?

2012-01-20 11:38:09

Dorizzz

Du kanske har det som kallas BALANS?

Skit i alla andra, du och din familj är det enda som är viktigt! :D Jag säger inte att det är lätt, jag är gift med en "duktig flicka" och det var mitt mål i många år att vara perfekt. Men nu skiter jag i vad alla andra tycker. Jag gör saker för MIN skull. Men det är ju så att man ska beundra någon som är ambitiös osv. Man glorifierar den som jobbar 80 timmar per vecka... Sedan tror jag att vi alla har olika läggning i grunden osv. Jag är också på den latare sidan haha.

Blaj blaj blaj. Du gör precis det som räcker tycker jag! Fortsätt med det! :D

2012-01-20 12:31:04

Morris

Jag tycker du verkar ha ett skitskönt liv!
Jag är en sån som jobbar heltid och tränar 6 pass i veckan och har ett städat hem, sjukt tråkig och duktig flicka enligt andra.
För mig är det så här:
Jobba heltid: Har inte så mycket att välja på om jag ska kunna betala hyran (ingen partner som kan låna ut/lägga till om det fattas).
Tränar 6 pass i veckan: Mitt största intresse, min energipåfyllning, min drivkraft. Mitt mål är att försöka bli bättre. Ska man tävla måste man träna mycket.
Städat hemma: Den som visste hur väl dammet syns på 34 m2! Plus att jag mår bättre när det är rent och prydligt runt om mig.
Skit i vad andra tycker, mår du bra så är det rätt för dig. Precis som mitt liv är rätt för mig!

2012-01-20 14:19:33

Pocks

Ditt liv är bra och skönt att kunna blunda för allt det där. Jag har det också så men stressar ihjäl mig när det inte är ordning (vilket det aldrig är och aldrig har varit). Dvs avis på dig.

2012-01-21 10:04:27

Anne

Det mest befriande jag varit med om var när jag insåg att man lever för att vara sig själv, inte för att tillfredsställa några modeller för hur man bör vara. Det låter banalt, jag vet, men tillåter man sig att fördjupa sig i vad det faktiskt betyder, för en själv, att släppa borden och måsten och lyssna inåt och försöka skönja det där i en själv som säger vad man vill och vad som gör en lycklig, så är det en svindlande och spännande och ibland ganska modkrävande resa. Min upplevelse är att den inre rösten har nåt intressant att förmedla i de mest överraskande situationer, tillfällen då man tror att man vet att det man vill är att vara lat och förkastlig bara för att man är låst i protest mot nåt man uppfattar som ett yttre tvång att vara duktig. Släpp dikotomin lat/duktig, är kanske vad jag försöker säga, den gör ingen glad ändå. Det är inget man får med sig när man dör.

2012-01-21 11:47:41

Corn

Alltså, om jag radar upp vad jag gör och hur vi har det ser jag ju att jag inte går omkring och drönar. Jag stressar, jobbar, tar hand om kor, utfodrar en hel familj, gör en hel del ärenden åt både min mamma och min mans föräldrar. I januari har jag jobbat i princip heltid (varav en hel del kvällar). Ser ni? Nu försöker jag försvara mig igen ;) Men jag menar bara att jag nog inte ÄR så lat, och @Pocks; jag stör ju mig på oredan, ofta, det är mest bara att jag tycker att jag inte orkar/hinner hålla ordning jämt, liksom... Äh jag vet inte, jag ville bara nyansera, om det nu låter som om vi glassar runt och sitter i soffan hela dagarna. Så är det inte heller. Men det är nog som @jag säger, luther sitter på axeln och knackar mig i tinningen...

@Anni: du är klok du. Och har helt rätt.

2012-01-21 15:16:20

Corn

Jag menar ANNE!

2012-01-21 15:16:33

Anni

Ingen fara - jag är rätt klok jag med ;-) - fast kanske inte just den här gången...

2012-01-22 22:36:56

crackgirl

Usch, jag haller med. I Sverige skall det jamt vara sa fint att jobba 90 timmar i veckan, aldrig stanga av mobilen for att visa alla hur viktig man ar, t.o.m. nar man ar pa semester, familjemiddag och allt vad det ar. Jag var sadan forut och det var skittrakigt och vardelost! Sovmorgnar och egentid varvat med arbete ar mycket battre. Du verkar ha varldens basta liv och jag ar mycket avundsjuk pa din gard och alla era djur! Dessutom later det som att du har en hel del att gora, sa "lat" ar inte direkt intrycket jag far.

2012-01-23 05:19:33

Corn

@crackgirl: tack! jag trodde dock att amerikaner jobbade jämt, men de kanske har en annan inställning? Och ja, jag är ju rätt nöjd med livet som så här, det är ju mest att jag tänker att jag BORDE vilja jobba mer, liksom... jag bryr mig för mycket om vad andra tycker och tänker och så känner jag mig slapp och slö i jämförelse. synd!

2012-01-23 10:35:48

riam

Men tack! Detta har jag också tänkt mycket på. Att även när folk säger "åh jag var en sådana duktig flicka i gymnasiet, jag önskar att jag hade tagit det lite lugnare" så finns den där beundrande undertonen där och det är lite underförstått att för jag som tog det rätt lugnt under den tiden inte alls är lika beundransvärd. Detta går ju att applicera på såväl jobb, städning, träning, allt. Det irriterar mig trots att det kanske mest sitter hos mig?

2012-01-23 13:30:20

crackgirl

Ja, de/vi jobbar mycket men har inget behov av att prata om det hela tiden och det ar ingen som ar imponerad av det eftersom de flesta har det likadant! Jag hatar det svenska passiv-aggressiva skrytet om hur upptagna och duktiga alla ar, och foredrar helt klart den amerikanska stilen dar det ar helt OK att bara saga det raett ut om man tycker att man ar bra pa nagot. :)

2012-01-23 15:26:50

crackgirl

@riam: nej, det ar inte bara du...

2012-01-23 15:27:27


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.