manga till barn?

ikapiika 2012-01-06 22:54 (17 kommentarer)
Varje gång jag läser på fejjan eller hör vänner och bekanta berätta om sina duktiga barn som läser flytande från födseln blir jag irriterad och lite avundsjuk. min 8 åring läser sisådär och 5 åringen visar inget som helst intresse för bokstäver.

MissT är som sagt ingen snabb läsare, hon ljudar fortfarande många ord och är hon okoncentrerad och oengagerad är det ganska mastigt att ta sig igenom även en lätt text. jag är väl egentligen inte direkt orolig, jag har en syster med läs och skrivsvårigheter som det har gått hur bra som helst för till slut, men för missTs skull vill jag gärna att hon ska få det att lossna. Det är så mycket som blir lättare om man inte tycker att det är jobbigt att läsa (och fröken verkar inte tycka att det finns anledning att tro att missT är dyslektisk... jag är dock inte lika säker).

MissT hittade strax innan jul sin nisch. Manga. Hon plöjde Natalia Batistas barnmanga serie Mjau! lätt som en plätt och nu vill hon ha mer... Inte några tråkiga tillrättalagda lättlästa kapitelböcker där inte, nä mer manga åt folket.

Men, enligt internet är Mjau! den enda barntillvända manga som finns på svenska, så jag står lite slätt här, tips någon, för jag gör vad som helst för att få mitt barn att läsa, vad det än må vara.

Newblet

Mina barn älskar också manga och den första serien de läste var Inu Yasha. Den är väl dock mer riktad till tonåringar, fast mina barn läste den redan vid 9-10 år.

Det finns även en svensk barnmanga-serie som heter Stall Norrsken. Kanske kan vara nåt?

2012-01-06 23:20:15

pooh

Inga bra tips tyvärr, men hejja!

2012-01-06 23:20:30

crackgirl

Jag har inga tips heller, forutom att jag tycker att du kan slappna av lite... skit i andra skrytiga foraldrar som sakert overdriver som f-n nar de pratar om sina barn. Men de ar ju bara 5 och 8.... den aldsta haller pa att lara sig, och den yngsta skulle jag inte ha nagra som helst forvantningar pa forran om nagra ar. Lat dem utvecklas i sin egen takt - tids nog kommer de upptacka hur harligt det kan vara att lasa en bra bok, men lat dem hitta dit sjalva. Skulle jag gora om jag hade barn. :)

2012-01-07 00:18:45

Jane

Kanske kan du göra henne nyfiken på andra genrer genom högläsning? Finns ju så många bra barnböcker! Roald Dahl, Astrid Lindgren förstås, minns att jag plöjde alla Vitnosböcker (Marie-Louise Rudolfsson) när jag var i den åldern - de är lättlästa - och många!

Har tyvärr ingen koll på Manga, och jag ber om ursäkt om tipsen är värdelösa ety hon envist vägrar alla andra genrer. Jag älskade själv böcker som liten och blir så ivrig att försöka hjälpa till... :)

2012-01-07 01:05:47

Smulmia

Min son var lite sådär när han var 8 på att läsa frivilligt för det gick lite trögt...han läste läsläxan och så har han alltid haft sina tidningar; Pokemon odyl. Men sen i 3:an så lossnade det... han hittade Lassemaja böckerna och Nelly Rapp, och det hängde ihop med att läsningen flöt på. Så tipset är väl att uppmuntra det som vill läsas om det så är tidningar och leksakskataloger så lossnar det till slut och det finns verkligen hur mycket böcker som helst att välja på som riktar sig till de åldrarna.

2012-01-07 01:13:07

crackgirl

@Jane: oh, Vitnos!!! :) Mamma beklagar sig standigt over mina travar pa vinden med Vitnos, Petra, Jill, Annika, Lotta och de andra... hahaha. Onskar mig fortfarande ett litet Vitnos-fol i hemlighet... tror att jag laste om hela serien minst 20 ggr.

2012-01-07 02:30:16

tori

Dragon ball och Yu!-Gi!-Oh! (stavning...) är väldigt populära bland barn, men jag har egentligen dålig koll på vad de handlar om och tror att de är lite killigare än mjau, om det spelar roll.
Annars är böckerna om Lou bra. (förf Neely) Inte manga och kanske lite för avancerat språkligt

2012-01-07 09:05:17

tori

Dragon ball och Yu!-Gi!-Oh! (stavning...) är väldigt populära bland barn, men jag har egentligen dålig koll på vad de handlar om och tror att de är lite killigare än mjau, om det spelar roll.
Annars är böckerna om Lou bra. (förf Neely) Inte manga och kanske lite för avancerat språkligt

2012-01-07 09:05:17

tori

Ursäkta både dubbelpost och avbrott.... iPhone.
Iaf, kanske avancerat men det är serier. Har gått som tv-serie på Barnkanalen tror jag.

Från min synvinkel låter det inte som att hon är jättesen, jag träffar många barn som har svårare med läsningen. Men det är jättebra att du försöker uppmuntra det som fungerar.

2012-01-07 09:08:07

ikapiika

tack för alla tips, ska ta med missT till stadsbiblioteket idag och kolla vad som finns. Hon är egentligen ingen hästtjej men vitnos kanske är värt att kolla upp. Lasse-Maja och Nelly Rapp har vi läst en hel del som högläsning, så även Jo Salmsons barnfantasy även om det på sista tiden blivit mest Harry Potter.

2012-01-07 09:24:05

Anni

Narnia-serien gillade jag som barn. Och serier - kolla upp Kalle och Hobbe! Fast det kanske är lite för tidigt...
Maria Gripes Tordyveln och Agnes Cecilia fick igång min läslust, men det var när jag var 9-10 tror jag.

2012-01-07 10:13:44

Corn

Roald Dahl älskar min nioåring! Läs gärna Matilda eller SVJ som båda har kloka små tjejer i huvudrollerna. Och så finns det nån mer barnvänlig manga men jag kan absolut inte komma på namnet nu... arrgggh!

Och du - jag kan nog "skryta" lite om min sjuåring med språkbegåvning, eller i alla fall häpnas över det och prata lite om det - men jag kan å andra sidan bli lite avundsjuk när du skriver om din dotters sångröst, till exempel. Man framhäver väl det de är bra på, tror jag. MIn unge är lite omotorisk och väldigt osportig i stället... Jag tycker att din dotters läsutveckling låter som de flesta i hennes ålder, för övrigt!

2012-01-07 11:06:12

Corn

Efter lite googlande kom jag fram till att det var Yotsuba jag menade. Enlligt adlibris för 6-9-åringar. Vi har inte läst dem själva men har bläddrat och tycker att det verkar bra! Är hon intresserad av att rita? Det finns flera "teckna manga"-böcker för barn, och det kan ju också vara en ingång till att läsa mer, att läsa instruktionerna, liksom.

2012-01-07 11:14:47

Jane

@crackgirl Ja, Vitnos! Jag sprang vidare till "Britta och Silver" och "Min vän Flicka", och läste nog inte om serien så många gånger. Jag var inte hästtjej men läste gärna böcker om hästar. Eller indianer, eller detektiver, eller fem listiga barn och en hund, eller talande kaniner, eller Jesuslejon... eh... ALLT. Min farmor hade en massa gröna Wahlström, men inga röda då min pappa har en bror men ingen syster. Och dom röda var ju inte fina nog för bibblan... så jag har missat mycket av de tjejböckerna. Jill fanns dock på bibblan!
Vitnos var bara en av inkörsportarna till litteraturskatten. Men som sagt, mycket lättlästa och lite rara böcker, och många!

2012-01-07 13:29:42

ikapiika

@corn Du får absolut inte ta åt dig av min rant. Jag tror säkert att du har rätt i att man gärna framhåller det som ens egna barn är bra på och jag är säkert outhärdlig i mitt skryt om missTs sång och Gabos legobyggande. Det som jag tycker är lite jobbigt dock är att missT går i en klass med i princip enbart akademikerbarn som enligt henne är JÄTTEBRA på att läsa allihop vilket gör att hon själv stämplat sig som korkad. jag ska kolla på Yotsuba, nu lånade vi en bok med bröderna Grimm sagor som manga, ska bli spännande och se hur det går.

2012-01-07 14:39:44

Corn

@ikapiika: jag tog inte åt mig! jag förstår ju hur du menar och skryt kan ju vara tröttsamt men man får försöka se olika sidor av det, bara. :) Grimm som manga! låter asgrymt! författare? (doh, Grimm förstås? antar jag..)

2012-01-07 14:54:00

crackgirl

Har kommer jag tillbaka med en till kommentar. Din lilla flicka gillar val konstakning, balett och sadant? Kanske det gar att hitta bocker om sma isprinsessor och balettdansoser som hon skulle tycka om? Jag larde mig lasa nar jag var 3, och i borjan var det bara bocker om prinsessor och balettdansoser som gallde. Garna med mycket bilder - "riktiga bocker" med bara text (typ Wahlstromsbockerna: Vitnos och de andra) borjade jag inte med forran jag var 7, och hastbocker borjade jag med nar jag var 8 och mamma anmalde mig till ridskolan. Minns att jag var helt galen i en serie sagobocker som hette "Den gula sagoboken", "Den gredelina sagoboken" etc, och det var bara prinsar, prinsessor, slott och drakar for hela slanten. Tant Brun, Gron och Gredelin alskade jag ocksa (battre for sma barn). Jag vet att det har var ju 100 ar sedan, men liknande bocker kanske finns nu? Med vackra illustrationer som far henne intresserad.... sa att hon vill kunna lasa sjalv och inte sitta och vanta pa att mamma skall ha tid att lasa for henne? Det var sa det borjade for mig. :)

2012-01-07 20:13:11


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-06-17
Antal texter
543
Övrigt
Disputerad specialist. Maka och mamma till två troll födda 03 och 06. Ägare till halvsunkig låda på kulle och fotbollsmammaSUV som får åka måånga mil varje dag.
Sjunger gärna men har (egentligen) inte tid. Äter hellre än lagar. Vin? ja tack!
Valspråk