the domestic things

.jag 2011-11-22 07:50 (5 kommentarer)
började skriva en kommentar till förra texten, men den blev så lång och jag orkade inte sitta och scrolla i den lilla kommentarsrutan för att få överblick.

men för att förtydliga. jag hade verkligen inte brytt mig om det hade varit så att han hade gjort något annat, vettigt, medan jag plockade undan, om han hade gått och sågat ved eller klippt gräset eller vad som helst som så att säga hade kommit båda till gagn. men riktigt så är det ju inte. sen att han kanske inte gör det av uppsåt utan mer av...tja, tanklöshet kombinerat med en dos bekvämlighet kanske, men det stör mig ändå. inte om det bara hade inträffat någon gång då och då, men när det känns som att det är satt i system. att det på något vis har blivit mitt ansvarsområde och att det ska stå och falla med mitt initiativtagande huruvida det blir gjort eller ej. och när man har diskuterat saken minst 100 gånger (känns det som) och varit TYDLIG och berättat exakt vad man har för förväntningar, och sedan ska man ändå få slängt i ansiktet att ens förväntningar är "outtalade" bara för att man inte råkat sagt något om dom just DEN dagen.


Anni skriver att alla inte automatiskt uppfattar att något är på gång och att det kan vara läge att hugga i, och nej, så är det kanske. eller så är det nog helt uppenbart. jag kan ju inte begripa hur man kan se en överfull tvättkorg och INTE tänka "nu är det dags att tvätta", men uppenbarligen finns det ju människor vars startsignal inte går förrän det inte finns några rena kläder kvar i garderoben.

men jag är lite less på att alltid behöva vara den som drar i och tar initiativ till och måste styra och ställa med precis allt för att något ska hända, och det är väl lite där OOMBEDD kommer in i bilden. ibland skulle jag också bara vilja kunna sätta mig ner och se saker hända av sig själva.

det kommer förmodligen aldrig att ske. för jag ligger ju alltid i framkant. jag behöver aldrig sätta mig ner och planera och tänka igenom saker, för jag har alltid koll. jag vet utan att behöva se efter hur många ägg det finns i kylskåpet, hur mycket bensin det finns i tanken, när det är dags att deklarera och beskära rosorna och sätta på vinterdäck och avmaska hundarna, jag glömmer aldrig att köra ut soptunnan på onsdagar udda veckor och jag har koll på att i juni nästa år är det tre år sedan jag fick min senaste TBE-vaccination och att det är dags för påfyllning.

sån är jag. och då tycker han att det är svårt att leva upp till det, att det är som en tävling där han alltid kommer sist. men jag har aldrig begärt att han ska vara som jag, verkligen inte.

ja. men igår pratade vi om detta och det blir väl bra. vi är fortfarande inte riktigt sams. för jag är så in i helvete sårad, för jag tycker att även om man är arg behöver man fan inte vara taskig och gå till personangrepp, men han har liksom inga såna spärrar och säger saker till mig som jag inte ens skulle få för mig att säga till någon jag verkligen ogillade. sen att han inte menar någonting med det spelar liksom ingen roll, för det tar ändå.

men ja. vi är väl på rätt väg. och vi kommer väl fram, så småningom. vi ska ju åtminstone åt samma håll.

Tintomara2

Det ska väldigt mycket till för att ett par så olika ordningstyper ska kunna hitta ett modus operandi. Och det blir knappast lättare av att man är ett par. Många förhållanden har stupat på den tröskeln.
Jag tycker ju att du har rätt, men samtidigt är det väldigt svårt att vara i underläge hela tiden, som den är som har svagast ordningssinne. Undermedvetet ligger det och gnager. För man har ju aldrig gjort nog, det finns alltid en kaffemugg kvarglömd nånstans eller ett oöppnat kuvert eller vad det kan vara. Själv trivs jag med att vara särbo. Jag har bara mina prylar att hålla ordning på och bara mina räkningar att betala etc. Bara min tvätt. (Älsklingen har lite ställen här där han har prylar, men det är försumbart, eftersom han bor i kvarteret intill.) Men det passar förstås inte alla, och dyrare blir det ju också.
Nu har ni ju pratat om det och det har inte hjälpt. Så nu måste du försöka en annan metod. Tjat gör bara saken värre, tro mig.
Att ni grälar på olika vis är ju inte så konstigt, ni är ju olika. Så klart att du inte vill höra taskigheter, det borde ju räcka att diskutera sakfrågorna. Men eftersom du har rätt i sakfrågorna tar han ju till elakheter som försvarsmekanism. Så undvik de situationerna så gott du kan.
Om du hade sagt: Ska vi plocka av nu? i stället för att bara börja själv hade han kanske hängt på. Nu kanske han tog det som tyst kritik och flydde fältet. Vi-ordet är bra att använda.

2011-11-22 14:20:45

Ness

Jag började också skriva en lång kommentar till förra texten, men kom av mig.

Kanske kan jag sammanfatta de så här: jag har ingenting emot att leva med någon som behöver påminnelser och har svårt att ta egna initiatv på vissa områden...

...OM personen i fråga har huvudansvar för andra områden som jag hellre struntar i.

2011-11-22 15:00:57

Jane

Jag känner verkligen med dig, och jag tycker också att det är oförskämt att bara sitta kvar. MEN. Precis som T skriver är det faktiskt lite slitigt att vara i underläge om man inte själv har lika hög stöktröskel som sin sambo. Det blir lätt att man till slut uppfattar ALLT som sambon fixar och donar med, som outtalad kritik. Och när man ser att det fixas brottas samvetet (som vet att man kanske borde hjälpa till) med trotset som ilsket känner att vafan, jag hade ju tänkt slappa nu, jag tycker inte det är stökigt, varför ska sambon ALLTID bestämma när det är stökigt, näe, jag sitter kvar och så plockar jag undan SEN, när _jag_ bestämt att jag vill det!
Nu gäller ju inte det riktigt när du lagat maten etc, men jag tänker att det blir ett mönster och en ond cirkel.
En grej som hjälpte oss var bestämma oss för hur ofta vi tyckte att det måste städas (blir ju ofta en kompromiss) och göra scheman och dela upp i ansvarsområden. Låter trist, men när det blir rutin sparar man mycket tjafs på det sättet. Likasamma med övriga hushållsbestyr. Har man tillsammans kommit fram till vad som är rimligt är det ju det som gäller sen. Lycka till, sånt där är så slitigt!

2011-11-22 15:55:26

crackgirl

Jag haller nog ocksa med Tintomara och Jane litegrann... jag ar ganska slapp och orkar inte alltid stada bara for att det ar stokigt. Medan min sambo ar helt otrolig med att plocka undan, dammsuga och fixa och feja. Hur orkar han? :D

Det enklaste ar nog att ge och ta lite: i lordags fixade han och installerade ett nytt kabelmodem, lagade frukost pa sangen at mig, dammsog, torkade golven... medan jag lag och slappade med en bok. Fast dagen innan hade jag vikt ihop ett ton av hans nytvattade klader, lagat en burk hemgjord dip at honom, lagat hans favoritmat till middag och diskat efterat, etc etc. Sa jag tycker att om man VET att man ar den latare personen i ett forhallande, far man bjuda till lite och komma pa egna saker man kan gora for att visa uppskattning och dra sitt stra till stacken.

Men ibland maste man ge dem lite hjalp pa traven. Sakert ar det ingen bra ide att diskutera det har just ni nar nar ni nyss har brakat om det, men jag skulle nog ta upp det lite indirekt efter ett tag... t ex genom att saga nagot i stil med "minns du den dar gangen nar jag var sjuk och du gick ut med hundarna i sporegnet sa att inte jag behovde", "kommer du ihag den dar gangen nar jag var sa trott efter jobbet, och nar jag kom hem hade du lagat mat och stadat hela huset... jag blev jatteglad! jag alskar nar du tar initiativ som det!"... eller nagot som passar nagorlunda. Antingen nagot som han gjorde nagon gang eller nagot som han skulle kunna tankas gora (om han inte har en aning om vad du snackar om tror han sannolikt att han bara glomt det, eller sa fattar han hinten) - sedan kan man lagga till nagot i stil med "jag alskar nar du tar hand om mig" eller "skont att ha en man i huset" med en blink i ogat forstas for det later ju ganska 50-tal. Men har hemma funkar det alldeles utmarkt om jag vill att nagot skall bli gjort! Tur att kvinnor ar smartare an maen. :D

2011-11-22 17:07:21

.jag

@Tintomara2 @Ness @Jane @crackgirl:
tack för input och kloka ord! jag har nog inte riktigt sett det som att den som har högst stöktolerans är i ett slags underläge, men det ger ju onekligen en slags förklaring till varför det är som det är och blir som det blir.
sedan tycker jag att jag ÄR noga med att berömma och uppmuntra när han väl tar initiativ till något, men har man ingen vidare självkänsla så blir det väl lätt att man inte tar det till sig, medan det man uppfattar som kritik slår rot direkt.
sorgligt iaf att det ska vara så svårt att få såna här simpla saker att fungera när man i övrigt har en jättebra relation. hade resten av förhållandet också varit skit hade det väl kvittat om man bråkat om plock och disk OCKSÅ, men när man känner att det nästan är det enda som inte fungerar är en sån här, egentligen, bagatell, blir det lite frustrerande.
men det går i alla fall framåt, det gör det. och det känns som att det är värt det trots allt.
igen: tack.

2011-11-23 07:45:29


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.