barnet

Corn 2011-04-19 21:51 (15 kommentarer)
nä. jag måste nog ringa BUP. Och få lite stöd i hur man gör. Anmäls man till socialen då, eller kan man ringa för att få prata med nån smart människa?

Jag behöver hjälp i hur man ska bete sig. För det här tar kraft och ork och vissa dagar gruvar jag mig för att komma hem och veta att det ska bli nya konflikter eller tjafs om sånt man behöver göra.
Det landar i mig själv, att jag tror att jag gör nåt fel. Jag har tänkt att ungen behöver mer visad kärlek så jag grabbar tag i honom så ofta jag kan, klappar och kramar och ger beröm. Och det är fint och bra. Jag försöker tänka att hans bråk och motstånd på något vis är mekaniska. Att det hör till. Och att han behöver massor av kärlek och uppmuntran och jag FÖRSÖKER ju. Jag älskar honom i mängder, jag är stolt, tycker att han är klok, smart, vacker och begåvad. Och att han är envis är egentligen en bra egenskap. Han är min fina fina fina son, fast nuförtiden med ett ständigt missnöjt plut på munnen.

Och han ska bråka om små saker. Stora saker. Allt. Och jag menar STORBRÅKAS. I dag behövde han tvätta håret. Villkoret för att ha långt här i det här huset är att tvätta det minst två ggr per vecka - det behövs när man är nio, när det är långt, när man nästan börjar bli hormonell och när man dessutom har en stor tova där bak. Men idag så NEJ det skulle han inte. Och en nioåring lyfter man inte bara ner i ett bad. Så mannen satt med honom i badrummet och sa att han visst skulle bada. Då hällde han grön handtvål i håret, klappade på lite vatten och sa att det var klart. Vilket ju gjorde det ännu värre.
Sen var det gråt och skrik och jag ropades in och med i diskussionen men det hjälpte inte och han VRÅLADE men nu med den där gröna tvålen i håret så kunde vi ju inte backa. Han skulle helt enkelt bada. Trots vrål och skrik. Han försökte brotta sig förbi mannen, han försökte med allt.

Efter en och en halv timme fick jag hjälpa honom. Då hade mannen suttit där inne och blivit less under tiden, jag hade smugit undan i köket och gråtit ett par gånger. För såna här grejer är det jämt. Jag tror inte att det är nån slags bokstavsdiagnos eller nåt annat sånt "problem", för han är ju som sagt social, smart, inte hyperaktiv eller nåt. bara så IN I BÄNGEN JÄVLA ENVIS. På skolan gick utvecklingssamtalet bra, han sköter sig, är smart och snabb och allt är som det ska.

Han medgav till och med när jag frågade, att han bråkade LITE för att det var lite kul att säga emot oss. Att testa liksom.
Sen KAN man förstås tvångsklä av honom och tvinga ner honom i badet men det skulle verkligen inte kännas bra utan totalt traumatiserande.

Och jag är helt slut på kvällarna. Och min man med. Och vi orkar inte prata med varann eller vara snälla med varann. Kanske beror det på bråken. Eller så beror bråken på att vi är som vi är och inte har en enad familjefront.

Jag vet inte. Men det är så jävla jobbigt och ibland tänker jag det förbjudna, att jag rymmer, jag sticker, jag orkar inte vara mamma, jag blir galen.

Tidigare idag köpte vi nya skor till barnen vars fötter har vuxit mycket över vintern. Vi provade flera bra smidiga gympadojor men sonen fastnade för ett par Nike. Inte SÅ dyra. Han provade och provade och var helt säker, vi mätte och de skulle funka bra storleksmässigt. Sen propsade han på att ha dem på sig på väg från affären, jag sa att då har vi inget öppet köp, är du VERKLIGEN SÄKER på att du ska ha dem? och det var han, och han tog på sig dem och vi gick därifrån. Vi gick cirka 300 meter i dem och sen åkte vi hem. Hemma så sa han nonchalant på bron "nä, de var trånga, jag vill inte ha dem" och så slängde han av sig dem där ute.

Jag blev inte arg, lite besviken, och sa vad som gällde, att han faktiskt får göra ett försök att gå in dem.

Och sen var det tjafs om det också, eller han tjafsade och skrek åt mig och jag diskuterade tillbaka i hur lugn ton som helst och han sa VAD ARG DU ÄR!!!! hela tiden och bara var skitsur.
Häromveckan skulle vi åka och äta allihop och då ställde han till med en sån scen att jag och minstingen fick åka själva. Då hade han skrikit och gapat och vägrat och sen när vi sa "Okej, du behöver inte följa med" skulle han hindra även oss från att åka och ställde sig framför bilen.

Jag har lite panik. Jag vet inte vad jag/vi ska göra för att orka, för att stå ut, för att inte känna "åh nej jag vill inte åka hem" på eftermiddagarna.

Och sånt här ska man kanske inte skriva men ångesthålet i magen måste vädras.
Han beter sig förmodligen som krisande nioåringar gör. Med lite extra envishet sprinklat ovanpå som strössel.

Och nu efteråt är han glad igen. Jag har fått kamma hans våta hår och vi har pratat om det här. Jag har sagt att om det blir ett sånt här utmattande bråk nästa gång en hårtvätt kommer på tal, så ringer jag och bokar en klipptid för en kort gossfrisy.
"Okej" sa han.

Men fortsättning följer.

/sign. omogen och gapig mamma

Anni

BRIS har visst en hjälptelefon för föräldrar? Men jag tycker det låter som du är en jättebra mamma och försöker allt vad du kan. Han är nog bara jäkligt jobbig just nu och förhoppningsvis går det över, men du kan nog behöva prata av dej på nån under tiden.
Och nej, jag är ganska säker på att ingen anmäler dej till socialen! Möjligen som gott exempel i såfall!

2011-04-19 22:05:18

Corn

@Anni, du är som vanligt så snäll och klok. Jag tror dock inte att jag som jag borde göra, jag blir sur och ledsen och arg och dum på flera vis. Men det är jobbigt. Tack för att du är så gullig.

2011-04-19 23:20:40

Li

Jag har gjort samma grej. Vägrat duscha. Samma ålder. Jag blev inbrottad i duschen och var ursinnig. Inget som helst trauma av det. Det var en maktkamp och dom vann, helt enkelt. Och jag visste ju att jag var älskad oavsett. Var trygg i det och vågade därmed gå hela linan ut.

Om jag minns rätt var jag allmänt arg över att bli bestämd över. Jag har fortfarande svårt för det. Jag hade kanske lite hybris av alla lovord från vuxna omkring mig, tyckte att jag klarar mig ju själv, jag har rätt och kapacitet att fatta alla beslut som rör mig själv. Min kropp, mitt hår, mitt liv. Och det blev ju en utmaning att hitta argument, att prova sin vilja.

Jag vet faktiskt inte vad mina föräldrar borde gjort. Ibland tänker jag att jag ö h t hade för mycket energi kvar. Inte tillräckligt med hjärnutmaningar i skolan, inte tillräckligt med motion på eftermiddagarna. (Valde själv att stanna hemma och läsa/rita många kvällar.)

Summa summarum: tror inte han är otrygg, tvärtom. Tror inte du kan argumentera dig bort från bråket. Tror han söker det. Men jag gissar bara, utifrån mina egna erfarenheter. Läser med min ryggsäck på ryggen. All lycka, jag är säker på att du INTE gör något fel!

2011-04-19 23:48:05

Corn

Li: åh. tack! och intressant. Jag tänkte på att kanske släppa på det där. Prestigen. Att han kanske inte måste duscha? Att han får väl gå omkring så där då? Men sen - jo, man får inte ha jätteflottigt och tovigt hår. Så då får man ta kampen... jag sa att han har rätt att inte vilja tvätta håret. Men håret måste ändå tvättas.

Och bra tänkt med motionen och energin. Jag tror att det ligger mycket i det. Vi kommer hem och ska laga mat och städa och mata kor och så vidare, så vi missar ibland att aktivera ungarna. Det skulle behövas.
Och tack igen, jättetack.

2011-04-19 23:55:47

Dorizzz

Kram kram kram. Fy vad det är svårt ibland. Man ser inte alltid hela bilden och det är himla knivigt det där. Man vill inte göra samma fel, eller andra fel. Man vill göra rätt. Men vad faaaan är rätt???
Har inga tips eller råd, bara massa empati. Massa!
Kram kram.

2011-04-20 01:24:38

.jag

jag tycker det låter som att han är så trygg att han vågar testa gränser, sen ska ju vissa barn tyvärr testa in absurdum. jag tror lite att om man uppfostrar sina barn till självständiga individer med rätt att ifrågasätta, vilket jag har försökt med mina, så har de inte riktigt vett att avgöra var och när och hur det där ifrågasättandet ska ske, men det kommer (vilket förmodligen är en mycket klen tröst NU).

och jag har ENBART goda erfarenheter av BUP fast jag antar att det kan skilja sig väldigt mycket från olika landsting. jag har gått och talat ut med dom ett par gånger per år om L, som har asperger, under hela hans uppväxt och jag har alltid gått därifrån och känt mig som en väldigt duglig förälder (och jag har inte blivit anmäld till soc heller).
men puh, visst är det tur att man inte vet INNAN man skaffar barn vilken jäkla resa man ger sig ut på. KRAM!

2011-04-20 07:44:50

Moot

Åhh du är inte omogen och gapig :-(. Nu har jag inga barn.... men jag var barnvakt i fredags och fick uppleva en trotsig fyraåring som vägrade tvätta ketchupansikte och händerna efter toabesök. Nu var ju jag bara barnvakt så jag kunde låta det vara men den FRUSTRATIONEN och den ångesten jag fick när lilla tjejen låg som ett knyte och grät på golvet och skrek "Jag vill inte jag vill inte"... det var inte att leka med. Detta går ju inte att jämföra med din situation... jag känner med dig!!!!!!! KRAAAAM

2011-04-20 08:00:53

Anne

En sak som slår mig när du säger att du inte är en bra mamma för du blir arg och gapig är att hur skulle det annars se ut? Är en bra förälder någon som bara sväljer och sväljer och sväljer utan att röra en min? Du lär väl dina barn att värna sina gränser även genom att visa att det påverkar andra att få sina gränser överskridna? Att reagera känslomässigt är fullt mänskligt. Visst är det bra att man kan ha distans och se sitt eget agerande lite utifrån, men jag tror inte det betyder att man kan rationalisera bort alla känsloutbrott eller att det ens skulle vara önskvärt.

Visst gör det ont att explodera och känna att det går ut över omgivningen, men man gör sånt. Alla gör sånt, eller nästan alla, man är ingen robot. Det viktiga är vad man gör av det, tror jag, och att prata om det när alla lugnat sig låter 100% perfekt. Du är verkligen min förebild som förälder, av vad jag fått läsa här, och du är så bra som inte sopar under mattan utan vågar skriva om sånt som är svårt. Det är ju inte konstigt, det är så det är bara. Ibland är livet lite mindre snyggt, det kan vara bra ändå.

Eh, ketchupeffekt i kommentarsfältet. ;)

Lycka till med alltihop nu! Kram!

2011-04-20 09:11:27

Tintomara2

Du har fått bra kommentarer. jag har ju bara flickor, men med den första var det då en del maktkamper. Som när "alla" minsann skulle ha knästrumpor till skolan och jag vägrade släppa iväg henne i det, för jag tyckte det var för kallt. (Hon var väl åtta eller nio år.) Jag stod med korslagda armar och hopknipna läppar (antar jag ) framför ytterdörren tills hon bytt om. Och jag hade stått kvar tills jag fallit död ner, så det så. Oavsett att jag själv skulle iväg till jobbet. Inte vet jag om det var rätt, men det kändes rätt då, och vi har ett jättefint förhållande så hon tog nog ingen skada! ;-)
Inte var det särskilt många som hade knästrupor i skolan den dagen heller, om ens nån!
Ja, jag vet inte vad jag ville med det här, peppa dig lite kanske, och säga att konflikter är vanliga och oundvikliga när barnen växer upp, och det vore mycket värre att strunta i dem och låta dem göra som de vill - vilket en del verkar ha som överlevnadsmetod nu för tiden, och de barnen får det inte lätt när de ska ut i livet. För man måste faktiskt rätta sig efter många regler här i världen...
Prata du med BUP. Det finns kurser för hur man ska kommunicera med avkomman när det blir jobbigt. Det kanske kan vara något? Och ingen kommer att klandra dig för att du vill få det att funka bättre med sonen! Det är ju allra mest i hans intresse!

2011-04-20 10:05:53

Li

Jag vill bara förtydliga att jag tycker att mina föräldrar gjorde rätt, det kanske inte framgick. Domtog oftast kampen med mig, och jag var också extremt envis och förstår i efterhand hur mycket krafter de lade på detta. För MIN SKULL. Det enklaste för dom hade ju varit att låta det bero. Jag tror också att man förstår det som barn. Och att gränserna är något slags trygghet. Jag litar på mina föräldrar till hundra procent. Benhårt. Jag vet att de står kvar i alla väder. Hela min barndom har de stått för vad de sagt och varit konsekventa med sin värderingar. De har tagit duster, engagerat sig till tårar och aldrig vägrat ge upp arbetet att lära mig bli mitt bästa jag. Jag älskar dem för att de brottade in mig i duschen. Bland annat, såkalrt. :)

2011-04-20 10:15:17

Li

Eh... "alltid vägrat ge upp", menar jag ju.

2011-04-20 10:18:38

Sheela

Även Rädda Barnen har en föräldratelefon 020-786 786. Sen tror jag jättemycket på BUP och framför allt att prata om det. Som smarta människor redan har kommenterat. <3

2011-04-20 15:42:50

nina

<3

2011-04-21 11:26:42

EvaP

1) Nej, du blir inte anmäld till socialen om du tar kontakt med BUP.
2) Ofta är människorna på BUP superbra, det är ett ställe som många vill komma och jobba på - varvid de bästa hamnar där. Undatag finns förstås.
3) Jag har många gånger tänkt att du ger mig dåligt samvete för du är en sådan jävla bra mamma och jag var dålig i jämförelse med dig. Min dotter är nu 29 och hon har överlevt trots det.
4) Kärleken till ett barn finns där hos alla föräldrar, däremot kan gräl, otrevligheter och annat lägga sig över kärleken och då finns det risk för att man som förälder lägger stor skuld på sig själv för att kärleken är borta. Det är den inte och jag tror inte heller att du upplever det så - men jag gjorde det och ingen förklarade och jag kände en stor skuld.
5) När det gäller hygien finns det ingen som helst kompromiss. Jag kompromissade när det gällde håret, jag ångrar det fortfarande. Det resulterade i stora rasta-flätor-knutar som fick klippas bort av en kompis till dottern (kompisen var lite tuffare än jag).
6) Jag upplever dig som en fantastisk mamma och förälder.
7) Var rädd om din man och ert äktenskap, lämna bort barnen och var för er själva någon helg då och då - det behövs när det är tungt hemma. Snälla du, om du struntar i alla mina andra punkter i det här inlägget så ta hårt på det här goda rådet.
8) Det ordnar sig! Du har igen det här när grabben är tonåring.

2011-04-21 18:56:55

Corn

Kära ni. Jag har inte haft en lugn stund vid datorn så jag har inte kunnat svara förrän nu. Men jag har läst era kommentarer via mobilen och jag är så glad för dem alla. TACK. Allt känns mycket bättre. Ni är så kloka allihop.

Anne: nä, jag vet, det är klart att man som förälder ska visa känslor. Det vet jag förstås. Men ibland gör jag det på dåligt vis - blir onödigt arg eller sarkastisk eller "hotar" med socialen (typ, det var iaf vad jag sa som en anledning till varför man ska tvätta håret... dumt). Det är inte så smart alltid, känner jag...
Att du säger att jag är nån slags förebild gör mig himla himla glad, instinkten är förstås att protestera mot det och sen argumentera för varför jag inte är bra, men jag låter bli det idag! :) Kram!

@Tintomara2: Tack! Det du säger, att konflikter är oundvikliga, känns bra. Och skönt. Och att det är bra att vara fast ibland. Även om jag inte är så konsekvent som person...

Li: Dina föräldrar låter jättebra. Jag är inte så konsekvent, jag står nog inte alltid för vad jag säger... Men jag tror att jag är hyfsad ändå. Nu med lite distans tror jag det.

EvaP: tack kära fina. Du är så snäll. Ang. punkt 4: jo, ibland tror jag att kärleken är borta, att jag älskar mina barn olika mycket, ibland tror jag att det är nåt fel... Men sen tänker jag efter och tänker då att kärleken alltid finns som en grundbult även om den kan vara svår att känna varje dag, när det bråkas som mest. Jag känner ofta skuld men försöker tänka bort det.
5) Precis!
6: tack! Om du bara visste hur kass jag kan vara. Men tack!
7: Suck, det här är vi dåliga på. Jag vet att vi borde bli bättre. För mig är det nog högre prio än för min man och därför blir det inte riktigt av.

kram! till alla!

2011-04-22 00:12:35


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.