Amningen

Lisasan 2010-09-01 00:25 (7 kommentarer)
Jag försöker och försöker men det finns inte mat nog. Lillan börjar numera oftast gallskrika efter ett par minuters amning och det är ju inte direkt bra för självförtroendet. Det är så jäkla irriterande och frustrerande. Just amningen trodde jag verkligen skulle gå bra för jag var liksom inte ett dugg nervös över att det inte skulle kunna fungera, jag bara förutsatte att om jag tar det lugnt och gör mitt bästa blir det bra. Men inte då.

Vi tilläggsmatar naturligtvis hela tiden, men jag trodde att om jag var ihärdig med amningen skulle mjölkproduktionen öka med tiden, dock verkar det bara bli tvärtom. Jag fattar verkligen inte. BVC-sköterskan är snäll och trevlig och peppar och säger att för mitt barn är ju detta uppenbarligen det bästa, lite amning och resten tillägg, och hon växer så fint och vi gör ju vårt bästa. Men ändå, det är så enormt frustrerande.

Sen kommer jag och tänka på alla mediciner jag käkar och måste käka och så tänker jag att det kanske trots allt bara är bra att lillan får väldigt lite riktig bröstmjölk och större delen medicinfri tilläggsmat. Men samtidigt går hon ju miste om allt det där nyttiga som sägs finnas i riktig bröstmjölk. Så hur jag än tänker och vrider och vänder på allt så känns det bara så fel.

Baah, när allt annat gick så fel med förlossningen och däromkring så kunde väl amningen fått fungera? Å andra sidan är det väl just för att förlossningen gick som den gick som amningen nu strular, det sägs ju att förutsättningarna för amningen blir sämre om man blivit snittad. Så himla typiskt.

Men jag ska försöka fokusera på det positiva, vi har rent vatten, vi har råd med ersättningen även om vi har det knapert, vi kan blanda till ersättningen i rena kärl, och hon äter som hon ska och verkar helt och hållet frisk och kry. Även om hon har ont i magen och skriker och förmodligen är ett kolikbarn så ökar hon i vikt precis som hon ska och vi gör ju vårt bästa. Det är det enda vi kan.

Dorizz

Du, såhär är det (lyssna noga nu ;) ) om 5-6 år, antagligen tidigare, så kommer ni inte bry er det minsta! Det är dagens sanning.
Med det i fickan så kanske du kan lägga det lite åt sidan och bara njuta av ert perfekta lilla liv.
Och tro mig. Det kommer fler saker att bli riktigt besviken över. Man försöker göra så bra man kan som förälder, och kraven man ställer på sig själv kan vara enorma.
Jag önksar att någon hade ruskat om mig när jag behövde det och sagt det här.
Sänk ribban och gläds! Oroa dig över allt kommer du göra resten av livet!
KRAAAAAAM

2010-09-01 06:48:05

.jag

sådär var det för mig också, mina barn blev inte alls mätta av bara amning utan jag fick börja med tillägg efter ett par veckor. och jag fick och följde rådet att amma i princip dygnet runt för att öka mjölkproduktionen och det funkade ju SKITDÅLIGT, kan jag säga. jag menar inte att uppmana dig att sluta amma om du känner att du vill fortsätta, men gör det inte till en prestige-grej som måste fungera till varje pris, så himla viktigt är det inte. du är en precis lika bra mamma ändå. <3

2010-09-01 07:11:44

annabell

Det är nog med det som med precis allt annat - det är individuellt. Jag blev akutsnittad och amningen funkade hur bra som helst, men sen vet jag andra i bekantskapskretsen där det inte alls funkat oavsett förlossningssätt.

Sen är det ju också så att bebisarna ofta blir lite vana vid flaskan. Där kommer maten fortare och de behöver anstränga sig mindre, så många bebisar föredrar det när de väl insett det. Och det ska till mycket och intensivt ammande för att mjölkproduktionen ska öka om den väl lagt sig på en viss nivå och det kanske en bebis inte riktigt är med på, om den vet att det finns mat att få på lättare sätt genom flaskan.

Välj det sättet som är bäst för er och se det som det bästa. Det viktiga är ju att hon får mat - inte hur. Jag förstår att du blir besviken om du tänkt dig på ett visst sätt, men huvudsaken är ju att ni mår bra!

2010-09-01 07:15:32

Tintomara

Jag tycker du ska acceptera att det blev knapert med bröstmjölk, men om du ändå sörjer lite över det så kan du kanske prova att pumpa ur brösten med bröstpump och se om det ökar produktionen? Amma dygnet runt verkar inte vara bra vare sig för banet eller mamman, så det skulle jag aldrig rekommendera.
Det går fortare än du tror tills lillan äter mos och välling och sen riktig mat, och då är detta glömt! Kram!

2010-09-01 07:59:45

AnnA

Och ett litet tillägg. Som jag förstått det, så behövs det ganska liten mängd bröstmjölk för att barnet ska få i sig av antikroppar och andra nyttigheter. Annars håller jag med ovan skribenter. Ni gör så gott ni kan. Det räcker länge! Kram

2010-09-01 08:51:07

Pocks?

Det räckr långt! Och jag ger ett tips till i debatten: Jag hade samma problem - men för mig handlade det om att kroppen inte släppte mjölken, så jag fick oxytycinspray som jag sprayade upp i näsan fem minuter innan amning så rann mjölken till. Jag hade ok mängd första tre månaderna, men mellan 3 och 8.5 månader puffade jag inför varje amning. Inet helt smidigt, men det gick (och med nästa unge tänker jag sluta amma MYCKET tidigare om samma sak uppstår - hon blev inte mätt sista två månaderna ändå). Lycka till! Du räcker till och Liten växer!

2010-09-01 08:57:50

Jazzie

Man säger att det är mycket bättre att amma men samtidigt finns det inga riktiga bevis för det. Bara för några månader sen satt en läkare i tv och ville processa mot BVC som fortsätter att påstå att det är ett mycket bättre alternativ. Läkaren menade att det finns ingen forskning som visar att flaskmatade barn har mer allergier eller annat.

Jag och mina systrar har bara fått ersättning. Vi har inga allergier. Är sällan sjuka. Grodan fick bröstmjölk i början. Både från tutte och så pumpade jag ut och gav i flaska. Men under sommaren fick tuttarna svårt att ge vad han ville ha och vi har succesivt gått över till ersättning.
Viktiast tyckier jag är: 1 - att ungen blir mätt. Ordentligt mätt. Inte bara nästan. En mätt unge är en glad unge.
2. Att det är matro när ungen äter. Att ungen är lugn och mamman är lugn. Då äter ungen bättre och blir därmed mätt.
3. Prestigelöst. Det är inte finare att amma än att ge flaska. Man är inte en bättre mamma om man ammar. Man är inte en dålig människa som ger sin unge ersättning.

Så slappna av. Ta de praktiska råd du fått här, pröva dem. Funkar de så funkar de. Annars släpp. Låt brösten ge vad de har, eller lämna dem helt. Lägg energin istället på att njuta av en glad och mätt unge. Inte på om det är bröstmjölk eller ersättning den blivit mätt på.

2010-09-01 12:55:37


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may