Paranoid

Lisasan 2010-06-12 21:58 (8 kommentarer)
Herrejösses vad det finns prylar att köpa, om resurserna finns. Jag börjar inse att jag är en såndär typ som hellre tar det säkra före det osäkra.

Kan jag göra något för att minska riskerna för mitt kommande barn gör jag helst det. Köper hellre ny barnvagn eftersom en begagnad skulle kunna vara utsliten här och var... Köper hellre ny bilbarnstol eftersom den kan vara krockskadad, med mera. Och andningslarm. Klart vi ska ha ett andningslarm! För länge sedan hörde jag talas om dessa och tänkte att det är ju fånigt värre. Men inte nu, inte när jag gått omkring i 8 månader och burit på en liten liten varelse som är så enormt värdefull. Jag tror och har på sistone insett att jag förmodligen kommer vara skräckslagen första tiden, för att barnet inte andas. Att hålla på och vaka och kolla, väcka ungen och se om hon eller han andas, verkar orimligt och dumt. Så andningslarm verkar vara en ypperlig uppfinning. Inte för att jag inte kommer fortsätta ha koll, men för att det kanske blir en aning lugnare. Det verkar ju i alla fall fungera bra. Och jag tror verkligen på idén.

Sen förstår jag inte riktigt argumenten mot andningslarmen. Är man oroad sover man sämre, så får ens egen skull kan det kanske vara en trygghet. Att man inte kommer kunna få liv i barnet om det drabbas av plötslig spädbarnsdöd vet man ju inte heller, eftersom man ännu inte vet exakt vad som ligger bakom. Har barnet fått hjärtstillestånd, ja då kanske det är kört. Men har barnet svår sömnapné, då kan det finnas en poäng i att ha larm. Man vet aldrig innan man står där med ett barn som blivit blått i anskitet. Och varför chansa, jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag struntade i det nu när jag har resonerat mig fram till att jag nog vill ha ett larm. För säkerhets skull.

Kanske skulle jag resonera annorlunda om jag var fullt frisk och kry, normalt fertil, och 10 år yngre. Nu är förutsättningarna sämre, och snart har jag inte många chanser kvar. Att då riskera något så värdefullt känns inte aktuellt. Visst kan det gå fel oavsett, men jag vill inte stå där om ett halvår och veta att jag kanske hade kunnat förhindra en katastrof.

Jazzie

Du ska göra precis det som känns rätt för dig. Jag tror de flesta tänker som du, fast vissa eskalerar oron genom att köpa alla säkerhetsgrejer. För andra så blir de tryggare.

Jag tror inte du kommer sova så bra oavsett. Inte bara för att du oroar dig om h*n slutar andas. Du måste försäkra dig att det är verkligen sant, det ligger en liten unge där och sover. Den låter och det går inte att ignorera. Den låter inte, det måste kollas. Och så alla gånger man ligger vaken på natten och bara tittar hur söt h*n är.

Men du ska köpa precis de saker som du känner är rätt för dig. Det är ju så det ska vara nu. Du ska bli mamma och det är du som ska bestämma vad som ska gälla. Och din sambo. Alla andra må tycka, tänka och snacka. Men de kan inte bestämma ett skit.

2010-06-12 22:38:58

Pocks

Jag tror också att väldigt många tänker precis som dig. Vi körde också andningslarm - just för att få sova bättre. Jag förlorade ett kusinbarn i plötslig spädbarnsdöd, så på något sätt kändes det där som en extra koll. Vi körde det hur länge som helst . jag menar verkligen HUR LÄNGE som helst. Dock inte längre. Det hjälpte mig att sova gott för det funkade så bra. Sen hade det kanske inte hjälpt om något hade hänt - men nu slapp jag springa upp ohc kolla (vilket jag garanterat hade gjort annars). För övrigt håller jag med Jazzie.

2010-06-12 22:45:30

zmilla

Hela resonemanget påminner mig om min inställning till inomhushjälm för små barn. När jag först hörde talas om det så höll jag på att garva läppen av mig - hjälm för de där små som nyss lärt sig gå? Jisses lixom!
Sen fick jag en onge som reste på sig efter 7 månader och gick i full fart efter ytterligare två... Låt mig säga att barn som bara är 9 månader inte är smarta nog att hantera den fart de kommer upp i!

Nu valde jag ändå att inte köpa en så hjälm - men jädrar så jag förstår dem som gör det!

2010-06-12 23:53:32

Bella

Givetvis ska man köpa det man själv känner är viktigt och som man tror på. Men samtidigt kan det finnas fördelar med att ta det lite försiktigt med inköpen. T ex kände jag precis som du just när det gällde andningslarm, men sen vägrade L sova i spjälsängen. Hon sov aldrig där och då funkar det inte så bra med larm i madrassen... Vi fick prova ett som man sätter fast på blöjan istället, men det gjorde mig mer orolig än lugn faktiskt eftersom det larmade flera gånger för att det åkt lite på sniskan eller flyttat på sig när blöjan inte satt i exakt samma position hela natten. Så det blev liggande oanvänt och till slut så fick jag pengarna tillbaka som tur var för de är inte billiga de där larmen.

2010-06-13 11:45:12

kicko

Barn är en seriös materialsport...

2010-06-13 15:35:57

Lisasan

@Jazz: Kloka ord, tack! Det är så mycket tyckande, så det är nästan svårt att bilda sig en egen uppfattning. Men jag tror jag resonerar rätt för hur jag själv kommer reagera, sen vet jag ju inte förrän det verkligen är dags ändå, kanske blir allt annorlunda.

@Pocks: Bra att höra att det funkat bra!

@zmilla: Jag förstår ditt resonemang precis! Det är så lätt att ha förutfattade meningar om hur andra ska göra och inte, men man kanske inte har satt sig in i deras situation! Det är ju olika för alla.

@Bella: Det är klart, det är svårt att veta om det verkligen kommer fungera i praktiken. Jag är dock beredd att testa, skulle jag råka ut för ett som fellarmar så hoppas jag det går att klaga hos försäljaren.

@kicko: Både ja och nej, för många blir det ju det i och för sig... Själv känner jag att jag verkligen har undvikit att köpa något i onödan. Inte ett plagg än så länge, jag kommer ju ändå få låna mängder! Och barnvagn förvisso ny, men på rea, andra fådda och lånade prylar. I många fall ikeas billigaste varianter. Men vill man och är man lite lätt barnhysterisk går det ju att lägga ut hur mycket som helst! Läste någonstans att startprylar för ett spädbarn går loss på minst 15000:-, men nu när vi köpt det allra mesta kommer vi inte ens upp i hälften. Det beror väl på förstås, måste man ha årets modell av coola cityvagnen blir det änna dyrt.

2010-06-13 15:43:25

kicko

jo, visst är det så - precis som i de flesta materialsporter kan man välja vad och hur mycket man vill satsa på. Men det FINNS verkligen hur mycket som helst, och många saker spelar på den där osäkerheten och rädslan att göra fel - alla vill ju göra det som är bäst för sin avkomma liksom...
Ser man till det allra nödvändigaste är det ju inte så mycket man behöver när man är sådär liten. Egentligen.

2010-06-13 15:57:28

Bella

Jag tror inte de man har i madrassen fellarmar. De där andra är nog mer opålitliga, iom att de ska sitta exakt på rätt ställe mot bebisens mage för att mäta andningen. Jag har bara hört positivt om de man har i spjälsängen. Dock kräver de ju att bebisen är där också förstås, det var där det inte funkade i vårt fall, eftersom bebisen krävde att få vara hos mig. Eller helst sova på mig. Och dagtid lite varsomhelst, bara det inte var i sängen :)

2010-06-13 18:32:44


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may