Det blev för mycket idag

Jazzie 2010-02-12 16:06 (11 kommentarer)
Det blev för mycket idag. Efter ett två timmars besök hos MVC kom jag därifrån. Jag hann inte ens utanför sjukhuset innan tårarna kom. Fick ta skydd i ett barnvagnsutrymme där jag kunde sitta ner och grina klart.

Det var mycket väntan idag. Alla satt och väntade. Verkade som om de bara hade en läkare på akutsidan idag. Så allt tog tid.
Först tog man ett blodtryck igen. Det hade gått ner en aning (140/95). Jag lämnade ett kissprov i vanlig ordning. Protein hade gått upp jämfört med igår (+2), men det är ju vad jag brukar ha. Sen fick jag sätta mig och vänta igen.

Läkaren ville ha ett ctg gjort också. Så jag fick lägga mig på en brits. Man pluppade dit en kopp som lyssnar på Grynets hjärtljud, en kopp som mäter förvärkar på mig och så fick jag en liten knapp att trycka på varje gång jag kände Grynet röra sig. Där fick jag ligga en kvart eller så. Ut från det hela kom en pappersremsa med hjärtkurva på. Grynets hjärtkurva.

Sen fick jag sätta mig och vänta igen. Det tog sin tid innan jag slutligen fick träffa läkaren. Igår hade barnmorskan mätt magen med måttband. Läkaren gillade inte alls den utveckling mätningen gjort sen magen mättes för 1½ vecka sen. Den hade hoppat upp en hel kurva. Från att ha legat precis ovan mittkurvan låg den nu ovanför övre kurvan. Läkaren tyckte det var både en märklig och lite oroväckande utveckling. Så hon ville inte vänta till ultraljudet nästa fredag utan ta ett på en gång. Den här gången fick inte jag ligga och titta på en tv-skärm. Och inte var det en supertrevlig barnmorska som lotsade mjukt en igenom vad som syntes. Nej. Nu var det en fokuserad läkare som ensam tittade på sin skärm. Jag bara låg där och kände att nu kunde det faktiskt få räcka med saker de inte riktigt var nöjda med.

Så klart hade inte Grynet hoppat en kurva på 1½ vecka. Ultraljudet visade att allt såg bra ut. Den har gått upp lite i vikt. Beräknad vikt är nu 1728g vilket gör att den väger 40g mer än genomsnittsbarnet.
Läkaren tittade på min historik. Sa att blodtrycket började egentligen sticka ut en aning ganska tidigt i graviditeten. Och att jag i drygt en månad läckt protein. Men eftersom trycket ändå gått ner en aning idag så tyckte hon inte att det var dags att lägga in mig(!). Inte heller behövde jag börja med någon medicinering. Vi skulle avvakta över helgen. Att kissa i dunk i ett dygn var hon inne på en stund, men bestämde sig för att vänta lite. Så, en ny läkartid bokades in på måndagmorgon. Nästa veckas ultraljud sköts fram.

Hon tittade mig i ögonen och sa
- Det är viktigt nu att du uppmärksammar om du får ont i huvudet, eller ont i magen. Men även om du bara får något diffust som inte känns som vanlig bör du ta det på allvar och ringa in och höra dig för. Du får inte ta det här med lätthet nu. Om du känner något på söndag, tänk inte att du avvaktar för du har ändå tid på måndag. Du har fått indikationer på havandeskapsförgiftning tidigt, och då kan försämringar ske snabbt på bara några timmar.

Det är bra att hon sa så där. Jag är verkligen personen som skulle tycka att man kunde vänta till måndagmorgon än att hålla på att ringa in söndagkväll.
Blodproverna som de tog igår hade varit bra. Jag känner ju ingenting konstigt. Och ctg-kurvan var fin.

Det känns som om det är så här hela tiden. De första kontrollerna och testerna visar halvdåliga eller dåliga värden. Men så fort de gör extra prover, eller utökade prover så är de bra. Och det spelar fan ingen roll vad de kollar. Först en dålig indikation, för att sen inte ha andra prover som visar skit. Det var den där magkurvan som blev för mycket idag.
När jag gick därfrån behövde allt komma ur mig. Jag har lovat mig själv att jag ska bekämpa varje impuls att göra den här graviditeten till en prestationsgrej. Att visa dåliga värden inte är en dålig prestation från min sida. Att inte försöka kontrollera och styra sånt jag inte kan.

Jag kan sköta min mat. Mitt insulin. Mina sockermätningar. Men jag kan inte kontrollera min kropps egen insulintillverkning, så att behöva öka insulindosen är inget misslyckande eller dåligt presterande.
Ändå, när jag gick därifrån idag kändes det som om jag fick underkänt på ännu ett test. Känslan gjorde mig först ledsen och sen arg. Och allt kom ut i tårar.

Jag hatar den här tjej-åkomman. Duktig-flick-syndromet. Eller att göra precis allt till mätbar prestation. Jag hatar när vi tjejer känner oss värdelösa för sånt vi egenligen inte själva kan styra över. Och jag blir arg på mig själv som sitter där och känner mig hopplös och dålig för att mina värden inte visar topp. Jag ÄR duktig. För jag gör precis allt som står i min makt att göra det så bra för det barn som växer i mig. Och det är allt jag rår på.

Att läkaren avstod från att lägga in mig idag(!) gör att jag inser att jag har en bit kvar på resan. Jag lär ju inte få börja jobba igen. Men det är inte ens säkert att jag får hänga hemma fram till vårkanten. Kanske blir min lott att ligga på sjukhus sista tiden. Återigen, DET är inget jag kan göra något åt. Blir det så, så blir det så. Och då kan jag bara göra det bästa av den situationen.

Snart kommer Pojken hem. Då ska jag ta hissen ner och hoppa in i bilen. Där ska jag pussa på honom tills han får kippa efter luft. Sen åker vi och handlar, kanske går ut och käkar någonstans. Innan vi susar iväg och hämtar vår nya bil. Spännande.
På måndag blir det nya blodprov, ny ctg-kurva, nytt blodtryck och att kissa i provrör. Jag börjar kunna rutinen nu.

Bonitan

Hypotummar för att du slipper läggas in.
kram

2010-02-12 17:26:20

ikapiika

Hörru Jazzie, det här kommer kanske att låta fel men jag menar verkligen inte något illa. Du skriver att du inte vill göra graviditeten till en prestationsgrej men du har i mina ögon presterat otroligt mycket, säkert helt omedvetet. Att du tagit alla jobbiga besked med vad som, åtminstone i text, verkat vara sån ro. Lite (grovt generaliserat) "äsch vad är väl lite graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning, jag mår toppenbra" är ju helt otroligt.

Du behöver inte må toppenbra och vara glad och uppåt hela tiden. Det är inte det minsta konstigt att det svämmar över lite tårar ibland det gör det på alla, speciellt på gravida ;-) . De flesta jag känner (mig inkluderat) skulle i din situation vara oroliga och tycka att det var gräsligt jobbigt. Inte så att jag tycker att du ska gräva ner dig och börja tycka att det är jobbigt, men det är helt ok att grina lite och faktiskt tycka att det är det ibland. Det har du full rätt till. Du är ändå en jätteduktig flicka som orkar gå igenom en inte helt komplikationsfri graviditet med bibehållet lugn.

2010-02-12 18:01:00

alein

Kramar och tumhållning från mig med. Jag känner verkligen med dig och tycker du är jättestark som tar allt så himla bra. Tårar hör till, det vore konstigt annars!

Hör av dig om du får långtråkigt på dagarna, jag är också hemma o ses gärna!

2010-02-12 19:09:21

Mucklan2

Jag håller också med - du är en tapper tjej och det är bra och mer än okej att det sipprar över - du får utstå mycket på vägen och du tar det med bravur - det vore märkligt om du inte blev ledsen och kom ur fas ibland. Örat finns här om du vill, en kram får du genom internets slingriga banor och jag håller på dig. Du: Dina sockervärden som du leverar är helt fenomenala - de är bara helt perfekta och bara att lyckas med det kräver massor. Massor. Jag menar massor. Jag tycker du är en hjältinna!

2010-02-12 20:07:18

Pocks

(Det var Pocks som skrev det där ovanstående. Skumt)

2010-02-12 20:08:09

Jazzie

@ikapiika - Tack. Tar inte illa upp alls. Faktum är att det är precis som du säger och det jag nog ville ha sagt. Jag ÄR bra. Jag har presterat bra. Men det är när jag sitter där och något inte ser bra ut som det känns som att värdet är jag skyldig till. Det är jag som har misslyckats. Det är den typen av prestationskänsla jag är så emot. Jag kan inte få min kropp att funka på ett visst sätt. Jag kan bara göra det man säger att jag ska göra för att det ska bli så bra som möjligt. Men att känna att man är misslyckad som person för att blodtrycket höjs... jag har gjort allt rätt. Det är inte jag som misslyckas. Min kropp har problem. Jag gör vad jag kan. Och jag gör det faktiskt bra.
Tack för din kommentar. Den var bra.

Och tack alla andra också

2010-02-12 20:33:55

vajl

Jag tycker du tar allt sjukt bra, om man får uttrycka det så (i termer av ta bra eller ta dåligt). Noll offerkofta och nog finns det skäl att både tycka synd om sig själv och vara rädd och allt möjligt. Håller tummar och tår för att du ska slippa bli inlagd etc.

2010-02-13 00:25:43

Dorizz

Vet du, vad som än händer kommer du klara det galant. So what om du får ligga på sjukhus i ett par veckor? Och vet du, man får känna precis vad man vill. Det kommer fram känslor man aldrig kännt när man är gravid. Så är det bara. KRAM

2010-02-13 01:01:48

Mucklan2

Jag bara instämmer i vad alla sagt innan. Det är förresten helt sunt att du gråter. Det är bra! Om du visste hur mycket stresshormoner som tårar innehåller. Rena städningen. Mycket bättre att du gråter än att allt det stannar i kroppen och stör. Jag är jätteimponerad av att du tar allt så himla bra. Har ingen aning om hur jag skulle ha reagerat i samma situation men jag anar att jag skulle ha varit rätt labil. Man vill bara ha toppentoppen på alla prover. Så är det bara. Allt annat känns jobbigt oavsett om det egentligen är något att bli orolig för eller ej. Så lägg ingen skuld på dig själv. Inte för att proverna inte alltid är toppen och absolut inte för din egen reaktion på alltihop. Kram <3

2010-02-13 12:06:59

Mea

<3

2010-02-13 13:34:09

.jag

tummar och <3

2010-02-15 05:47:05


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte