I Annis bibliotek

Anni 2008-05-07 09:35 (1 kommentar)
Eftersom böcker är mitt liv måste jag ju knycka Skyllas lista. Det har varit så mycket flyga och fara och socialt liv på sistone så just nu längtar jag bara efter att få krypa upp i soffan med en bok och stanna där i flera dagar. Undrar om man kan få semester för sånt? Eller sjukskriva sej för bokabstinens?

1. Vilken bok läste du senast?

En gammal Fem-bok som jag hittade i en bokhylla i huset vi hyrde i Frankrike. Ack ljuva barndomsminne! Och Tim viftade på svansen.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Har just börjat på Stephen Kings "Cell" som jag knyckte i Käraste vännens bokhylla. Den verkar läskig…

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Ganska många av bådadera. Möjligen något fler kvinnor.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?

Ja, om det är en tråkig bok som jag VILL ska ta slut. Annars slukar jag dom i ett stort glufs!

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Jag går till bibblan och tar det jag faller för. Vissa dagar hittar jag ingenting och andra gånger släpar jag hem halva biblioteket. Om jag hittar en författare jag gillar kan jag söka efter allt annat han/hon har skrivit. Det går i perioder. Ett tag snöade jag in på Terry Pratchett, sen blir det bara deckare ett tag...

6. När blir en bok för lång?

När författaren börjar upprepa sej eller brister ut i sidlånga beskrivningar över hur någons tallrik med fiskpudding luktar. Jag kan falla för ett vackert språk eller en spännande handling, men det viktigaste i en bok är att man får en känsla för personerna. Om jag inte blir engagerad blir vilken bok som helst för lång!

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Ja, när jag väl kommer in i boken spelar det ingen roll.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon! Fast den är speciell och jag är inte alls säker på att alla mina vänner skulle uppskatta den.

När jag tänker rätt på saken finns det nog ingen bok som jag skulle rekommendera till ALLA. Snarare hittar jag böcker som just en VISS person skulle gilla. Häromsistens langade jag vidare "Snablar!" av Paasilinna till min mamma.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Förr avslutade jag alltid böcker om jag väl påbörjat dom - man måste ju se hur det går! Fast numera händer det att jag ger mej - i så fall ganska tidigt i boken. Eller så blir den bara liggande, och liggande, och liggande tills jag ger upp. Numera är det väl snarare så att jag tänker mej för innan jag börjar.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Barnböcker! Jag kan inte göra mej av med trogna gamla vänner! Där är en salig röra av nästan allting jag nånsin läst och älskat!

Uppmaning till folket! LÄS MERA! ;-)

Det finns hela världar därute som bara väntar på att upptäckas!

Skylla

Jag gillade Vindens skugga som fan. Tillräckligt sagoaktig för mig :)

2008-05-07 11:31:08


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!