B-människa

Corn 2007-08-29 10:33 (15 kommentarer)
Hej, jag heter Corn och jag är en b-människa. Jag hatar att gå upp tidigt och jag går gärna och lägger mig sent. MEN: min morgontrötthet är inte enbart mitt "fel", för även om jag lägger mig i bra tid på kvällen så är jag trött på morgonen. Igår var det fullmåne och då är det alltid extra svårt att sova. Fem timmars sömn och sen gick jag upp vid halv sju. Det är riktigt jobbigt, det gör ont i kroppen och jag vill bara grina, typ. Och jag ser det i min äldsta son - det spelar ingen roll att han somnar i bra tid på kvällen, han är den vi får väcka, han är den som strular på morgnarna, vill ha sovmorgon, hatar att klä på sig, hatar att gå på toa, hatar att åka till dagis. Ibland går det bra, men är det strul så är det han. Lillkillen kommer in och väcker oss, kvittrar "gomorron!" och "nu går vi ner!" medan storkillen har det jobbigt. Och jag tycker synd om honom som ska tryckas in i skolvärlden snart, med dessa tidiga morgnar, och jag minns min egen gymnasietid när jag jämt var trött som en zombie på morgonen och hur jag gick och lade mig när jag kom hem från skolan på eftermiddagen.

RÄTT enligt de flesta är att vara pigg och nyter på morgonen. RÄTT är också att ha ett ordentligt städat hem, det är liksom default, allt annat som avviker är lite slobby, lite bohemiskt, något man kan se ner på litegrann. Det stöööör mig. Eller så handlar jag i affekt nu eftersom jag fortfarande inte har hämtat mig från den här hemska morgonen.
Fast jo, visst är det väl såhär? Det är helt rätt att gnälla på morgontrötta människor like myself.

Tur att jag har en (morgonpigg och kvällstrött) man som börjar haja. Han lägger armen om mig och säger "men lilla! vad trött man kan vara!" och sen säger han att jag borde gå och sova ett tag. Jag tror att han har rätt.

AnnA

Fast jag upplever det tvärtom. Att vara kvällstrött och vilja gå och lägga sig mellan 21-22 på kvällen ses som mesigt och tråkigt. Vet inte hur många gliringar jag fått genom åren för att jag vill gå och lägga mig vid den tiden. Där ser man..

2007-08-29 10:48:56

alein

Jag är också B-människa och håller helt med: det är inte alls lika accepterat att vara kvällspigg och morgontrött som att vara vice versa. Och nej, det hjälper inte att lägga sig tidigt!

2007-08-29 10:57:13

Anni

Här är en nattuggla till! Det är hemskt att gå upp för tidigt! Hela dagen blir fel!

2007-08-29 11:12:41

vajlan

och en till!

2007-08-29 11:33:27

crackgrrl

fast jag är också kvällsmänniska, men gillar att tvinga upp mig själv snortidigt... på något sätt vänjer man sig :)

(även om jag nu är jädrigt trött)

2007-08-29 11:38:34

Vicky

Jag lever med en morgontrött man. Äntligen har jag börjat lära mig att acceptera det! Han behöver verkligen sin tid att vakna på, det funkar inte att överfalla honom med prat och kvitter och krav på respons. Och det är inget han kan göra något åt, det är så hans kemi är konstruerad.

2007-08-29 12:14:02

Corn

AnnA: ja... det kanske är så? Vi morgontrötta kanske är så aggressiva av oss. :D

Vicky: fast jag är verkligen inte på dåligt humör på morgonen, går jag upp så är jag trevlig osv ändå, även om det är jobbigt i kroppen, och efter att jag sagt hejdå till man och barn går jag gärna ochlägger mig igen, om jag kan. Jag kan prata och fungera, bättre än min morgonpigga man, tycker jag i alla fall... konstigt nog.

2007-08-29 12:23:53

Vicky

Jag blir imponerad av din morgonprestation! Eller så har jag bara dålig koll på hur det funkar. Min man är inte otrevlig, bara inte riktigt kontaktbar, medans jag är en kvittrande, babblande idiot vid frukosten.

2007-08-29 12:29:43

kicko

Alla mornar som börjar före kl10 är för tiidgt, oavsett när jag somnat... Jag hade ett förhållande där vi sov förbi varandra jämt... jag tyckte han var skittråkig som somnade kl22, han tyckte att jag sov bort halva dan när han varit vaken sen kl6...
Egentligen är väl inget mer rätt eller fel - men eftersom de flesta "offentliga" aktiviteter sker på dagtid märks väl de kvällströtta inte så värst, alltså är det "bättre" att vara morgonpigg?

2007-08-29 12:34:03

Kanel

Jag håller med AnnA, jag är kvällstrött och upplever det som väldigt mesigt egentligen, jag menar, det är ju inte så mycket rock´n´roll i det direkt :-D. Min man däremot är en uppenbar B-människa, och gud vilka sömnkrockar det kan bli med oss två ibland.

2007-08-29 14:03:19

sodan

oh yeah, jag försöker då och då att ändra om det där men det är ju liksom dödfött varje gång. och det är en satans tur att jag bor ensam, jag inbillar mig ibland att jag inte har så dåligt morgonhumör men har jag sällskap (någon som försöker prata, interagera med mig eller i största allmänhet ha fräckheten att finnas till i närheten medans jag håller på att vakna till liv) så blir det uppenbart ganska snabbt att jag inte funkar på morgonen. jag kan gå upp tidigt men jag är liksom inte vid liv före tio, som regel.

2007-08-29 14:08:37

tori?

jag håller lite med AnnA, det är inte helt accepterat att vara kvällstrött. Jag är iofs inte morgonpigg direkt heller, jag kan vara rätt sur om jag är tvungen att kommunicera innan hjärnan har vaknat (det tar ett tag) men sen katterna invaderade mig är jag ett under av dygnsrytm: går och lägger mig tio, vaknar strax efter sju. :)

2007-08-29 14:45:47

tori?

och nä, jag menar inte att jag är bättre än några med annan dygnsrytm. bara att det fungerar för mig och att jag mår bra av att ha det så. andra funkar det inte för. that's it.

2007-08-29 14:46:37

Jazz

Jag tycker morgon eller kvällsmänniska har sina områden. I sociala sammanhang som inte är kopplat till jobbet är kvällsmänniskorna de som står högt i kurs. De är roliga att bjuda på fest osv. Men i vardagen, dvs jobb osv, så är morgonmänniskorna de som är "bättre". Det är ansvarsfullare att komma till jobbet vid 7 på morgonen och gå vid 16 än att komma vid 10 och gå 19.

Själv är jag b-människa. De enda mornar jag verkligen tycker om är de då jag är på väg hem till sängen för att sova efter varit på rolig fest som drog ut till morgontimmarna.

Har en kompis mamma som är BÅDE kväll och morgon människa. Hon kan vara pigg på kvällen, gå upp tidigt och ta en tupplur vid typ 16, 17-tiden. Så funkar hon bra sen. Så skulle jag vilja vara.

2007-08-29 16:24:24

aniara

Fullmånen var verkligt störande igår kväll.
Kram från bohem i ostädat hem

2007-08-29 19:21:09


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.