Balansgång

AnnA 2006-12-05 10:55 (8 kommentarer)
Just nu känns det som jag balanserar på slak lina, vad det gäller äldsta dottern. Hon är tonåring och har humörsvängningar, fine.
Vad som inte är fine, är att hon förpestar tillvaron för hela familjen just nu.
Inget är bra.
Allt är mitt fel. Jag är för sträng, hon får inte göra något som hennes kompisar får.
Det är mitt fel att vi inte är en kärnfamilj längre. (Och det är ju sant, jag var den som ville separera)

Men om man är 13 år tycker jag man kan gå och lägga sig nio, när det är skola dagen efter.
Speciellt som hon blir mer sur och grinig när hon inte sovit som hon behöver.
Man får inte vara ute och "hänga" på byn på kvällarna. Vilket tydligen hennes kompisar får.
Hon får inte vara ute till 02.00 och dansa utan måste bli hämtad tidigare.

Läxorna går sådär, och betygen börjar vika nedåt. Hon har inte svårt för sig i skolan, men har börjat strunta i den. Alltså har jag sagt till henne att barnbidraget dras in om hon inte sköter skolan. Vilket vi kom överens om när hon fick det. Men hennes pappa har en annan mening. Det hjälper inte att sätta krav, då blir det bara värre säger han. Han har en annan mening om det mesta just nu.
Förra helgen lät han henne bo hos olika kompisar hela helgen, medan han och yngsta dottern hälsade på flickvännen. Inte ok. enligt min mening.

Hon vaknar sur och går och lägger sig sur.
Det enda som är viktigt är att sitta vid datorn på msn och chatta med kompisar.
Jag märker att jag undviker att be henne om saker, för det blir bara sura suckar och kommentarer typ - Varför ska jag gå ut med din djävla hund?
Igår kväll var hon först arg, så arg i flera timmar. Till sist lyckades jag peta hål på hennes fasad och då blev hon ledsen istället. Jag fick sitta och hålla om henne länge.

Ikväll kommer pappan upp och ska diskutera med oss. Men enligt honom är det mig och mina krav det är fel på. Han sitter på skolmötena och håller med att skolan är så viktig. Men att sen följa upp det hemma fungerar nog inte riktigt. Och när jag gör det hemma hos mig, tjatar jag bara. Om städning och läxor.

Jag vill emigrera till Australien. SJÄLV!

Doris?

Hugaligen. Alla tummar för att mötet går bra! Verkligen.

2006-12-05 11:44:55

AnnA

Det gör jag också, men tvivlet över att jag handlar fel finns där och det blir inte mindre precis. Tänk om jag är helt ute och cyklar. Tänk om hon faktiskt mår dåligt och inte bara är tonåring? Tänk om?

2006-12-05 12:12:10

Skylla

Jag håller med DIG. Du sätter gränser och det tror jag stenhårt på. Tonåringar SKA väl inte tycka att det är ok med gränser. Någonting ska de ju ha att revoltera mot, är det inte det det går ut på, typ? Det är väl bättre att hon revolterar mot dina regler än att hon inte har något annat än lagen att revoltera mot. Men du visar, och hon ser, att du bryr dig. Det tror jag att hon gör, någonstans på botten av allt det där sura och allt anti.
Säger Skylla som kan och vet allt och har en sådan stor erfarenhet av tonårsbarn, ha ha :)

2006-12-05 12:44:01

vajlan

jag håller med dig om kraven ojojoj.. det det du om du läst mig tror jag. sen är det väl värt att uppmärksamma om det är nåt annat än tonårshormoner o trots som ligger till grund. skulle inte du kunna prata med nån sån där föräldrajour på telefon eller liknande? för att vädra din oro lite o höra att det är heeelt normalt med det hon gör, eller tvärtom, att ni borde söka hjälp, kanske hos kuratorn i skolan eller så?

2006-12-05 13:29:23

jag

tycker absolut inte det är fel att ställa krav, det är väl helt rimligt att kräva att ungar sköter sin skola, särskilt om de ska få ha hand om barnbidraget. skolan är ju deras "jobb", sköter inte vi våra jobb får vi ju ingen lön.

känns ibland som om min dotter var konstant sur under hela tonårstiden, jag var jämt så sträng, aldrig fick hon göra något, alla andra föräldrar var mycket snällare och alla andra fick göra allt. men NU, när hon är 20, kan hon mycket väl ondgöra sig över "curlingföräldrar som låter barnen göra precis som de vill och som skjutsar dom överallt, de kan väl cykla, det fick jag göra och det har jag minsann inte dött av" osv. då känns det ju som att man gjort LITE rätt iaf, även om hon fortfarande får återfall i tonårstjurandet. så stå på dig, föräldrar FÅR bestämma över sina barn, de SKA banne mig göra det tills barnen är så stora att de begriper sitt eget bästa, och det GÖR man inte när man är tonåring även om man tycker att man har världens koll på läget och att alla vuxna är fossiler som inget begriper.

så HÅLL UT...det BLIR bättre, även om man inte tror det när man är mitt i smeten.

2006-12-05 13:30:54

Johanna

Självklart regler tycker jag, men om man är 13 kanske man får vara uppe lite längre än till 21? Om man är hemma? Så ger ni och tar litegrann. Jag tror det är viktigt att man som tonåring känner att man också kan få vara med och påverka trots att det är föräldrarna som bestämmer i slutändan (självklart är det så). Men det är ju ändå så att man är på väg mot en självständigare tillvaro och lite måste man få känna på, så länge man som tonåring kan ta ansvar över det. Att du säger att barnbidraget ryker när hon inte sköter skolan är ju ett sådant exempel - vi ger dig ett förtroende att förvalta men om du inte visar dig vuxen situationen så måste vi ta ett steg tillbaka i utvecklingen på den punkten. Svårare än så är det ju inte. Och det ÄR svårt såklart. Jag säger som de andra, håll ut, det blir bättre!

2006-12-05 13:59:12

AnnA

Nu är det snart dags att köra hem. Får se vad kvällen mynnar ut i. Fast först skall jag hämta kakor till yngsta dottern. De samlar till klassresa och kakor skall säljas.. Och sen skall vi hämta ut jultidningarna. Känns som jag behöver köra hem NU. Tack för alla era kommentarer, de är guld värda ska ni veta!

2006-12-05 16:15:36

vajlan

på tal om rykande barnbidrag så har de som jobbat med mig o min trettonåring att det är bättre att lägga upp det som nåt positivt, man TJÄNAR in datortid o andra förmåner, istället för att STRAFFAS när man gjort bort sig. det kan vara mindre summor o mindre avdrag för mindre saker man trots allt har mkt konflikter kring, o så får man inte ge med sig när man väl bestämt sig för vilka konflikter man väljer att driva igenom. nu låter jag svamlig, men jag är trött idag. sen är ledsen bättre än arg, då kan ni få kontakt o du kan få veta vad som trycker henne. ofta är det nåt helt annat än det kriget handlade om. o så det där med Andra får, det är mkt sällan sant. kolla med andra päron, som klassisars föräldrar. det är alltid bra att ha koll på sånt som andras läggtider o datorvanor o så. nio tycker jag också låter tidigt, men du vet bäst själv om hon behöver mkt sömn. lycka till!!

2006-12-05 17:05:24


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2006-09-25
Antal texter
1 211
Övrigt
Valspråk

Inget är så illa, att det inte kan bli värre..

Utmärkelser
  • Lövtävlingen 2007