Diskriminering!

Lisasan 2006-09-21 21:37 (4 kommentarer)
AF är tamigfan inte kloka på någon ledd. Vi ska anställa folk på jobbet. Mycket folk. Så vi la ut en annons på AF på nätet. Första annonsen blev snabbt godkänd. En vecka senare la vi ut en till, i stort sett likadan, men se den blev stoppad den. Vi hade använt diskriminerande uttryck som inte fick användas.

För det första skrev vi att vi den sökande skall vara 18 år. Ett ganska rimligt krav eftersom vi enligt lag inte får skicka ut minderåriga på den typen av arbete det gäller. Men nej, så fick vi inte skriva. Det är ju åldersdiskriminering!

Vidare skrev vi något i stil med att god svenska i tal och skrift är ett krav. Jag tycker ju det är rätt självklart att man ska kunna svenska när jobbet går ut på att prata med folk i sverige på just svenska. Men så får man absolut inte skriva! Det är diskriminering mot invandrare.

Så vi skrev helt sonika om annonsen så som AF krävde, vilket innebär att vi nu i stället kräver gymnasiekompetens (är inte det värre diskriminering än att kräva 18-årsgräns?) och att den sökande ska kunna uttrycka sig väl i tal och skrift (fast det diskriminerar väl egentligen både döva och blinda människor?).

Sedan ville vi eftersom vi söker så många personer ha in annonsen under flera rubriker. T ex ville vi ha in den under både "tillfälliga arbeten" och "arbete utan krav på yrkesutbildning". Men se, det går absolut inte! Den titel på yrke vi har valt kan aldrig höra till arbete utan krav på yrkesutbildning, och därför kan vi inte få in det där.

Jag trodde att AF var till för att förmedla jobb från arbetsgivare till arbetssökande. Men det verkar inte så. Lagar och förordningar i all ära, men när det fungerar så förbannat dåligt så att man i annonsen inte ens får utesluta arbetssökande som skulle vara ett lagbrott att anställa då är något allvarligt fel. Vi har genom åren anställt mängder med invandrare, och har haft enormt goda erfarenheter med grabbarna från förorten på samma sätt som fina flickorna från dyra kvarteren. Vi gör ingen skillnad på folk och folk, men man måste väl kunna kräva att folk ska kunna prata svenska när det ingår i jobbet?

Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may