Astmabruden

Corn 2006-01-30 17:56 (15 kommentarer)
Jag är utmanad men orkar inte svara än. Jag har massor av egenheter men jag måste klura lite mer först.

Jag har varit i the big city i ett par dagar och bott hos kära, kära Pocksan. Vi har softat, träffat Nina, ätit god mat, varit på chokladcafé och så vidare. Saker har varit jättebra MEN jag har haft sån fet astma och det har varit sjukt jobbigt. Jag är inte van vid att ha problematisk astma. Jag är van vid att behöva ta min bricanyl en gång om dagen ett par veckor under våren. That's it. Men nu har jag varit lite dålig då och då sen i december och senaste veckan har det eskalerat. I Stockholm fick jag ta akutmedicin kanske 15-20 gånger per dag och var ändå ganska påverkad av astman. Sånt här sätter igång mig och mina tankar REJÄLT och jag skenar iväg i värsta tankekedjorna i stil med "åh nej ska det vara såhär nu? Jag kommer aldrig att kunna åka till stan mer. Och hur blir det med London?"
och varvar upp mig gör jag och till slut vet jag inte var astman slutar och var panikångesten tar vid. Och biverkningarna, hjärklappning och muskeldarrningar, är jobbiga och gör mig trött och till slut får jag nästan torgskräck och det blir en ond, ond cirkel där jag tänker "nä jag kan inte gå ut för då får jag astma" och när jag väl kommer ut känner jag efter jättemycket.

Fast alltså, astman är ingen inbillning. Men det är ju inte så lyckat att ha ångest-tendenser. ALLT har satt igång mig i helgen. Parfymer, avgaser, lukten i tunnelbanan, spolarvätska, gummisulorna på mina nya skor. Trycksvärta på nya tidningar. Och just det där får igång mig - jag tror nog egentligen att man KAN hålla det i schack med bättre underhållningsmediciner men samtidigt blir jag tvivlande och tänker på de värsta fall jag har hört om - och tror att jag ska hamna där också. Att jag ska reagera på ALLT, trots starka mediciner. Att jag inte kommer att kunna åka till London. Att jag kommer att bli en fånge i mitt eget hem, sittandes på en stol, ständigt flåsande.

Det känns som en enda härva. Jag vet att jag måste söka vård och att jag förmodligen kommer att få bättre mediciner och hålla det under kontroll. Men fram tills dess kommer jag att oroa mig. Sån är jag.

Att vara borta är nyttigt på ett sätt - jag och min man lever ett sånt liv att vi är väldigt nära varandra, väldigt täta. Vi hinner inte sakna varandra. Nu när jag har varit borta kände jag hur otroligt mycket jag saknade honom. Det kanske låter osjälvständigt och så må det vara. Jag har känt mig halv, avskalad, min älskade man som ska sitta ihop med min ena axel har inte suttit där och det har också förstorat ångesten. Tågresan hem var skön och att komma hem till mina tre prinsar och återigen bli Fantastiska Fyran var ju underbart.

Men ångest och astma är oskönt. Det kan jag konstatera.

Pocks

Usch. Kram. Hjärtan. Det är skit. Hoppas du får bättre mediciner.

2006-01-30 18:08:34

vera

Jag upplevde väldigt stor skillnad mellan att bara använda akutmedicin och att underhållsmedicinera med de nya sorter som finns numera.

Har talat med flera läkare som säger att man underbehandlar astma om man inte underhållsmedicinerar och det är då den kan bli värre och värre.

Hoppas att du får hjälp med din astma, så här jobbigt ska du inte behöva ha det!

2006-01-30 18:25:25

nina

Tycker att du borde kolla upp astman snabbt så du inte går och lider mer än nödvändigt. Det var trevligt att träffas iaf! Hoppas att det blir snart igen! Kram!

2006-01-30 18:46:37

ord-adrastea

med så mycket akutmedicin är det inte konstigt att du får biverkningar. just bricanyl klarar en del, som typ jag, inte alls; jag darrar i hela kroppen om jag måste ta den. som tur är finns det massor av andra mediciner - och säkert någon som passar även dig bättre.
jag har egentligen ganska svår astma, som löser ut av precis allt - men med min medicin slipper jag det. gå till en läkare, de är jättebra. finns till och med astmamedicin i tablettform nu - en tablett om dagen och allt är som bortblåst.
(en av mina läkare sa en gång att det är onödigt att ha astmabesvär, för att en bra behandlad astma är en symptomfri astma.)

2006-01-30 21:43:53

sodan

åh men du måste underhållsmedicinera! jag hade inte ens speciellt knepig astma men att ta så mycket bricanyl är helt inte alls bra. underhållsmedicinerar du inte kommer du bara få mer och mer problem, med underhållsmedicinering kommer du dessutom slippa ta så mycket bricanyl. jag tog inte mycket förut men nu, med bara små doser flutide och singulair, är jag nere på kanske tre doser bricanyl. om året...

försök hitta en läkare som är lite bra på det där, eller gå till astma&allergimottagningen på st göran (eller om det är st erik) nästa gång du är i stockholm. de är kanonbra. usch, sådär ska du ju inte behöva ha det, det är värdelöst!

2006-01-30 21:48:29

Corn

TACK för era svar! Verkligen jättetack. Grejen är väl att jag aldrig någonsin har behövt underhållsmedicinera alls, jag har som sagt bara haft astma två veckor på våren, varje år. Jag har blivit tillsagd att underhållsdosera DÅ, men inte annars. Problemet är väl att jag aldrig har sökt för min astma efter min diagnos (som jag fick för över tio år sen) utan bara fått förnyade recept. Nu märker jag ju tydligt att jag behöver söka vård och få mer medicin.

adrastea: du slipper alltså helt symtom, även av saker du egentligen reagerar på, om du tar din medicin rätt? Det låter underbart.

2006-01-30 22:00:10

Pocks

Vilken fantastisk feedback! Glad å cornyways.

2006-01-31 07:48:49

Bonita

Be läkaren att få testa Buventol i stället för Bricanyl. För mej är det stor skillnad.
ADRASTEA: Vad är det för piller du får?? Superintresserad!!!

2006-01-31 09:16:43

sodan

bonita (&adrastea) - kan vara singulair det pratas om? kommer i tablettform och funkar tokbra på en del men inte alls på andra. för mig funkar det hur bra som helst och det är supersmidigt, bara en tablett varje kväll. perfekt!

2006-01-31 09:41:49

Bonita

Jag hoppas verkligen att det inte är singular eftersom det handlar om näsan och möjligen ögonen. Jag vill ha tabletter som fixar luftrören. Kräsen ?

2006-01-31 10:05:38

kicko

fass: Singulair förbättrar astmasymtom genom att blockera s k leukotriener, vilka orsakar sammandragning och svullnad av luftvägarna i lungorna. Leukotriener ger också allergiska symtom. Singulair förbättrar symtomen vid säsongsbunden allergi (s k hösnuva eller säsongsbunden allergisk rinit).

2006-01-31 10:26:57

Bonita

OJ - där hade jag missat nåt...får prata med läkaren tror jag. Tack Kicko!

2006-01-31 10:44:45

ord-adrastea

corn, ja, jag slipper symptom i väldigt hög utsträckning jämfört med om jag inte tar medicin alls. jag kan klappa hundar en liten stund, jag kan sitta brevid någon på bussen även om den har stark parfym, jag kan ta en promenad i vinterkylan och jag kan till och med befinna mig i jordnötters omgivning en liten, liten stund. alla de sakerna är helt fantastiska för mig.

bonita: det är singulair som är astmapillret - funkar jättebra på jättemånga. själv har jag i samrådan med min läkare slutat ta dem, eftersom jag upplevde att jag mådde så bra av min andra medicin - symbicort. jag tar den en gång om dagen, och mår väldigt, väldigt bra.

och corn, jag rekomenderar verkligen att gå till en astmaexpert - stå på dig och säg att det är det du vill ha, i alla fall vid ett första besök. många mottagningar har astmasköterskor och liknande, och de är väldigt bra om man har en väl medicinerad astma till att börja med, lite sämre om man inte har det. när jag var som sämst medicinerad gick jag på tre mediciner tre gånger om dagen, plus akutmedicin - sen kom jag till en astmaspecialist som nästan blev mörkrädd av det, och bytte ut precis allting mot symbicort och singulair. (och så småningom bara till symbicort, som sagt.) du har rätt att må bra, astma ska inte vara ett hinder.

2006-01-31 23:08:28

Corn

Adrastea: åååh, tack än en gång. Det är intressant att läsa om andras erfarenheter och det ger mig gott hopp att läsa att du som är så pass känslig ändå känner dig relativt symtomfri.

ang. bricanyl: blir inte "alla" dåliga av den? Alltså känner av biverkningarna? jag blir absolut både muskeldarrig och får hjärtklappningar men jag har vant mig såpass vid det att det inte känns så jobbigt. Och så är det ju förknippat med att kunna andas ordentligt igen, så känslan är egentligen positiv för mig hur konstigt det än kan låta!

2006-02-01 19:36:09

ord-adrastea

jag tror inte att "alla" blir dåliga av bricanyl. i början när jag hade den mådde jag enbart bra; biverkningarna kom efter ett par år, med bland annat riktigt jobbig hjärtklappning. jag har gått över till ventoline som akutmedicin, som inte alls ger mig lika mycket biverkningar. lite, visst, men å andra sidan behöver jag ju den inte särskilt ofta, så då är det okej liksom.

2006-02-02 13:14:44


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.