Skördefest

Corn 2005-08-14 21:40 (12 kommentarer)
Nog för att Stockholm var fint. Och visst har det varit jobbigt på ett sätt att komma hem, väskorna ligger huller om buller i hallen och trängs med utrullade sovsäckar som ligger och vädras, uppackningen är absolut inte klar, jobben sätter igång direkt och så vidare. Men idag kände jag hur jätteskönt det är att vara hemma, vilken underbar lyx. Hela eftermiddagen har jag och gossarna varit ute och först lekt löptävling i trädgården, sen gick vi till verkstan där The Man + dräng städar, sen gick vi förbi några hallonbuskar och plockade lite och stoppade i munnen men sen blev jag hallonivrig och gick hem och hämtade en hink och plockade en liter på kanske tio minuter. Den lille gossen satt i vagnen och sa "MMMM! MMMM!" och pekade på bären, han fick ett då och då som han smaskade i sig.
Jag är ingen van bärplockare och hade inte direkt någon koll på hur hallonris funkar men de rev och slet i mig när jag tryckte in hela armarna i snåren för att hitta de största och finaste hallonen. Inte mig emot, det var en ganska okej smärta med tanke på belöningen: Gigantiskt stora, mogna djupröda hallon. Långt ifrån de ganska hårda små sura hallonen som är vanligare. Och den där söta goda doften!

Stora gossen hade på sig sin lurviga kattmask för ögonen och lekte Pelle Svanslös, han plockade hallon han också. På vår egen mark. bara det känns ju häftigt. Hundra meter från vårt hus. Där var det trädgårdstomt för längelängesen så i det uppvuxna gräset står det gamla knotiga äppelträd som hallonriset slingrar ihop sig med.

Sen gick vi till svärmors land och drog upp morötter och rödbetor, sen in efter emaljdurkslaget och plockade mängder av röda vinbär. Allt med sensommarens svala vind som ackompanjemang, det är ljuvligt att det är sensommar. Jag arrangerade min skörd på gräsmattan ihop med kantareller som jag fick av svärmor igår, men nu funkar inte kameran. Damnit. Jag tänkte lägga ut bilder här så att alla skulle få se prakten och bli duktigt avis.

Till middag blev det sen kokta färskpotatisar, kokta morötter och kokta rödbetor med chevre och ett par smörklickar.
Och kvällsmat blev hallon med grekisk yoghurt.

På förmiddagen var jag och kidsen till stan för att köpa en grind till trappan inne, den gamla är sönder och ettåringen kryper uppför i en rasande fart. Det var en fin tripp det också, skönt att färdas på välbekanta vägar. På vägen hem satt jag och hade armen bakåt där lillRogga satt, jag klappade honom lite förstrött i håret och smekte hans panna. Efter ett tag tog han tag i min hand med sin hand och satt och höll den så länge, länge, i ett stadigt tag. "Jag älskar dig så mycket mamma" sa han sen och jag höll på att börja lipa. Buhu.
Sen sa jag ett smeknamn till honom som han uppenbarligen inte gillade för han sa "Så får man inte säga till sin lilla älskling! Säg förlåt!"

Nu ligger det stora barnet och ska somna alldeles själv i sitt sovrum. Stort steg för oss även om jag vet att många ungar har somnat själv sen de var pyttepyttesmå. Så har det aldrig varit här, nattningen har varit ett stort problem. Kanske är det på väg att förändras.

Min man är ute och eldar skräp i en STOOOR brasa, själv vet jag inte vad jag ska göra, jag kanske måste sätta mig med en kopp te och nya Elle.

Cam

Det är verkligen en fröjd att läsa dina texter, så ovanligt med nån som skriver som du. Kram!

2005-08-14 21:57:46

sodan

åh...hallon...måste du frestas så? i övrigt håller jag med ovanstående talare!

2005-08-14 22:09:51

tori

ok, det här får mig inte att ändra mig: jag flyttar hem till er imorgon dag, typ. :)

2005-08-14 22:10:54

Tintomara

jag njuter så av dina texter!

2005-08-14 22:28:02

kicko

Jag är duktigt avis även utan bild. så det så!

2005-08-14 22:54:57

Heidi:

Eg og elskar tekstane dine. Eg har blåbær nede på kjøkkenet som minstejent mi har plukka. Blåbær er sååå godt. Og i går åt eg ei heil korg med bringebær (hallon). August er ikkje så verst...

2005-08-14 23:00:17

Corn

tack tack!
det låter mer präkto än vad det är; faktum är att kantarellerna och vinbären står kvar ute, jag är dålig på att ta hand om saker och ting. Vinbären är nog ok men svampen torkar ju så fort så den får kanske hönsen... De som är kvar, vill säga, minken har varit här och dödat åtta stycken.

2005-08-14 23:10:44

Corn

Cam förresten: hur menar du? Menar du ovanligt med någon som skriver OM det jag skriver?

2005-08-14 23:33:47

Cam

Nej, jag menar: ovanligt med nån som skriver på det sätt som du gör (konkret och personligt men alltid ändå med allmänintresse).

2005-08-15 09:02:40

Wanda

Låt svampen koka in och lägg den sen i frysen. Jag frossar också i höstgodis, kantareller, rödbetor. Vet du, rödbetor kan man ugnsbaka och sen äta med vitlökssmör, citron och en gegga av råriven rotselleri + gräddfil + senap. Gudomligt gott! Och jag flyttar nog också hem till er. Är det okej om jag tar med familjen?

2005-08-15 10:02:16

Jazz

Visst känns det fantastiskt att plocka ihop bär. Man känner sig lite gammaldags... som en hedlig samlare. Jag plockar våra vinbärsbuskar. Ska få mamma att lära mig koka saft. Hallonen blir det tyvärr inte så mycket av. När jag och mamma har glufsat i oss från busken är det inte tillräckligt för att göra något av. *skrattar*
I år blev det ju paj av mina blåbär. Nästa år ska jag plocka för att lära mig att göra sylt. Jag vill ha hemmagjord sylt i burkar i mitt kök.

2005-08-15 10:23:12

Corn

Cam: Oh. det var fint sagt. Det måste jag fundera på.

Wanda: Hahha, ja gör det fast då får DU laga maten! :P

Jazz: Mmm... nu försöker jag äta sockerfritt, och det känns lite synd för jag är också sugen på pajer och kakor och sylt...

2005-08-15 11:34:45


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.