Tankar om sömn

Corn 2005-06-30 00:24 (7 kommentarer)
Vissa kvällar är vår treåring lite mer "knölig" än andra. Då händer det att han vaknar runt midnatt och är ledsen och orolig. Någon av oss går in till honom, ligger hos honom ett tag, han somnar, vi går ut. Sen kan det vara sådär med jämna mellanrum hela natten.
Och i mångt och mycket har jag tappat mitt barnperspektiv, trots att det inte är längesen jag själv var barn, men när det gäller just det där förstår jag honom och jag minns känslan. När jag var liten ville jag hemskt gärna ligga i mammas säng varje natt. Och hon ville hemskt gärna att jag skulle ligga i mitt eget rum. Jag blev en nattvandrare, jag minns inte om hon föste tillbaks mig eller om hon bara var missnöjd, men jag minns att jag försökte ligga som ett plåster mot hennes rygg, jag sökte hennes värme och trygghet. Hon var påtagligt missnöjd och sa ofta att jag sparkade och bråkade i sömnen så att hon inte kunde sova. När jag var tre-fyra hade hon en dubbelsäng och i kampen för att få mig att sluta komma in till henne tog hon bort madrassen från den ena sänghalvan. Jag gick ändå dit, och låg direkt på träspjälorna. Även när jag var större gick jag in till henne men då hade hon en enkelsäng så jag lade mig direkt på golvet. De här minnena känns lite sorgsamma och ensamma och gör mig lite ledsen.

Därför stryker jag gärna min son över håret och förstår hans känsla, tryggheten i att ligga och vila mot en stor varm kropp och att ha en stor arm lindad runt sin lilla rygg, att höra en mumlande version av "Tula hem" sjungandes nära ens lilla öra.
Hans fötter letar sig bakåt mot mina ben, stryker med varma fotsulor och vassa tånaglar mot mina knän. Även sen han somnat har han med hela sin kropp koll på mig, när jag l-å-n-g-s-a-m-t försöker dra mig bakåt för att kunna gå ut ur rummet följer hans fötter efter och ibland slår han upp ögonen och frågar "vad ska du göra?" och jag får lite oskyldigt säga "ingenting" och så ligger jag kvar, slår armarna om honom, viskar "jag älskar dig så mycket min lilla gubbe" och kysser honom på kinden, smeker hans hår och väntar ännu en gång på att han ska somna, insvept i trygghet.

Till skillnad från minnena från min mamma så är mina sömnrelaterade mormorsminnen ljusare. På somrarna när jag var liten var jag hos mormor och morfar i Trosa i flera veckor. På dagarna antar jag att jag sov middag fortfarande för jag har många såna minnen; hur mormor som vanligtvis inte var någon gosig och kramig person, följde med mig till sin säng, lade sig ner där för att vila med mig. Jag sjönk ner mot hennes stora bröst som jag helt ogenerat kallade för kuddar, och somnade ganska snabbt. När jag vaknade var hon borta, kvar låg jag under en blå luddig filt och var varm och utvilad. Ofta hörde jag henne på håll i köket och jag gick dit. Det var ingen konflikt i att hon gick från mig när jag hade somnat; det var just insomnadet med henne som var så underbart. Vissa kvällar när jag inte kunde somna tassade jag in till henne, där hon låg och löste korsord. Så fort hon såg mig gläntade hon på täcket så att jag kunde slinka ner hos henne.

Och när jag var en morgonpigg unge kunde jag alltid gå in till morfar när jag vaknade, han gick ut och hämtade tidningen vid fem varje morgon och låg och läste den i sängen samt löste helgkorsorden, jag fick ligga på hans arm och hjälpa honom med något enstaka ord.

Både de jobbiga minnena med mamma som absolut inte ville ha mig i sin säng samt de vackra med mormor och morfar som var så generösa med värme och trygghet, är extremt tydliga så jag antar att det finns kvar i en.

tori

mm. tryggheten med mamma och pappas rum minns jag. jag fick heller aldrig somna där, men däremot gick det bra att gå över när jag vaknade. och där fanns aldrig några läskiga röster och bilder under taket.
jag minns iofs också exakt när den tryggheten försvann. önskar att den inte gjort det.

2005-06-30 00:39:06

skylla

Åh, ja! Jag minns oxå. Men det ÄR ju så stökigt att ha honom i sängen. Han sparkar och sprattlar och stångas, och trycker in sina tår mellan mina skinkor eller halvvägs in mellan blygdläpparna (!). Det GÅR bara inte! Fast vi har honom i vårt rum, med sängen tätt intill vår, eftersom vi har det så satans trångt.

2005-06-30 00:45:50

Cam

Wow, vilken text. Jag streckläste och såg alla bilderna framför mig. Det händer sällan nuförtiden.

2005-06-30 09:08:48

Cam

Och sträckläsning stavas med ä. Det är sjutton att jag fortfarande missar på sånt där!

2005-06-30 09:10:04

Heidi:

Då eg las teksten din MÅTTE eg bare leita fram dette diktet. Det er eit av dei vakraste dikta eg veit om.

Jord.
Mørker og mors mjuke lekam.
Håret hennar silande som tjære
mellom fingrane mine.
Lukt av hassel frå hårbotnen.
Hendene som strauk
over andletet mitt
raspa med moldherda hud.
Blomen min, vesle blomen min-
høyrde eg kroppen hennar kviskre
or natt og tung svevn.

Marie Takvam.

2005-06-30 10:09:59

vajlet

oj vad jag känner igen det där med en plötsligt klarvaken unge som undrar vart man ska ta vägen när man efter att ha somnat gott bredvid henne vill gå och lägga sig i sin säng och slippa få nackspärr... jag tog också bort min ena säng från dubbelsängen för att slippa nattligt besök. det funkade inte nåt vidare. de älskar sina kuddar och att gräva i bilringar, såväl dagtid som nattetid.. :)

2005-06-30 10:26:34

Pocks

Åh vad fint. Fint fint och varmt.

2005-06-30 13:06:17


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.