Till förstasidan

 
Klimatsmart mens - 2020-01-28 15:15
I dessa miljötider är idéerna många för att mer hållbart samhälle.
Även mensen bör vara klimatsmart.

Senaste idéen som börjat dyka upp i mitt facebook-flöde är menstrosor med inbyggd binda.
Nu har jag ju inte prövat dessa menstrosor men min första tanke är i alla fall
- Vem har de tänkt ska använda dessa trosor?
Jag har svårt att se att storblödande kvinnor skulle känna sig bekväma med att gå omkring i trosor där dagens mensleverans ligger och skvalpar.
Och ska man byta trosor flera gånger om dagen, då får vi ju lite nya issues att lösa. Kanske är jag lite pryd av mig, men jag skulle i alla fall känna mig oerhört obekväm med att på jobbet rota i väskan och plocka fram ett par trosor och trava iväg till toaletten.
Och då är jag snart 44 år.
När jag var 20 år kunde jag välja väska utifrån hur lätt det gick att gömma bindor, eftersom de envisas med att levereras i väldigt färggranna paket. Jag var helt nojig över att människor skulle kunna se in i min väska och få se bindor och tamponger. Jag tror inte att jag skulle känna mig mer bekväm med att det låg ett packe trosor där och tog plats.

Och alla gånger man inte har en väska? Den där lilla tampongen i jeansfickan, hur många gånger har den inte varit en life saver?
Sen till det mer praktiska. Hur många menstrosor skulle man behöva ha? När min mens var som rikligast blödde jag i 7 dagar med ett antal byten per dygn. Skulle man behöva en packe trosor som räcker över hela mensperioden, eller skulle man räkna in en tvätt inom perioden? (och vad vill man kombinera med i den tvättmaksinen? Vita lakan... eh nej)

Och hur jävla jobbigt skulle det inte vara på toaletten? Av med skor, byxor, underbyxor. (offentliga toaletter utan dojor... mmmmm) Sen byta. På med nya trosor, på med byxor och sist dojorna igen. Var gör man förresten av de använda trosorna nu då? Stoppar i en påse i väskan?
Kanske tänker de att man använder en trosa hela dagen? IIiiiiiiiiiiiihhhhhhh, säger min hjärna vid bara tanken.

Ni vet den där sitatuionen när det bara säger FLUSH mellan benen och det känns som om allt innanmäte släppte taget och nu forsar ur en. Att då inte gå och byta vad än man har på sig känns helt otänkbart.
Nej. Klimatsmart eller inte, jag tror inte på inbyggda menstrosor. I just don't see it.

Då kommer så klart de glada hejaropen för menskopp. Och det tycker jag är en betydligt smartare lösning. Men menskopp funkar uselt på mig. Riktigt skituselt. Så det hade inte varit ett alternativ för mig.

Eftersom det är uppenbart att jag ska inte ha fler barn, så har jag valt alternativet hormonspiral. Det klimatsmarta i det är att jag i pincip inte har någon mens alls. Spar in både trosor, bindor, tamponger och menskoppar.


*host* Ja. Kanske inte världens trevligaste ämne. Men jag var tvungen att skriva ner mina tankar om dessa trosor. Det skavde i mitt huvud.
Föregående inlägg N&uaml;sta inlägg Ordbok - Prenumerera - Lista alla - RSS: Text/Kommentarer
.jag
verkar ju...eh, inte helt genomtänkt, vem vill släpa omkring på sina använda menstrosor? om det inte är någon slags engångstrosa, men då faller ju liksom hela grejen med klimatsmart.

20-01-29 05:02

Tinto
Jag har provat något som dök upp i mitt flöde, tvättbara trosskydd i tyg och nåt plastigt ytterst. Man knäpper dem runt trosans gren. Finns en liten förvaringspåse också. Idén är bra, men just på mig satt de inte så bra, de kanade liksom lite. Fast det kan väl bero på vilka trosor man har, och det ginge väl att sätta dit nån liten säkerhetsnål ev. Men för riktig mens skulle de inte duga. Kanske sista dagen eller så.

20-01-29 23:46

Maria
Menstrosor är väldigt bra för tjejer eller kvinnor som blöder mycket och kan ha den tillsammans med menskopp eller ob, som en extra säkerhet. Trosorna känns även mindre varma och plastiga än binda (alla kan inte använda ob) och håller mer mängd vätska än tex en vanlig pappersbinda så du behöver inte byta lika ofta. De är bra att ha på sig på natten och de sitter på plats. När man syr bindan i trosan så har man ett lager i botten som håller vätskan borta från att läcka, sen 2-4 lager tyg som suger upp mensen och överst kan man ha ett specialtyg som gör att bindan känns torr. Det finns bindor för lätt flöde upp till bindor som är efter man fött barn och verkligen blöder när livmodern ska dra ihop sig.

När man sen ska byta så har man med sig en wet bag, en speciellt sydd liten påse där man viker ihop bindan/trosan och den är vattentät och lufttät ned dragkedja. Samma påse som man lägger sina använda tygbindor i fast dem viker man ihop i en liten fyrkant och använder knapparna runt som sitter på vingarna så den håller ihop. Det blir världens minsta paket och blodet är inuti och kladdar inte på utsidan. Största anledningen till att använda tygbindor eller menstrosor är att man har svårt för pappers och plastvarianten. Tyg känns som trosa mot underlivet och den är sydd så den inte läcker igenom men den känns heller aldrig blöt. Återigen, folk som inte klarar av OB eller menskopp älskar sina tygbindor för de känns som trosor. Steget därefter till menstrosa är inte långt. Du kanske inte har den på dig när du blöder som mest och du är ute på språng en hel dag, men en dag med lättare flöde så kan du lätt ha en trosa hela dan och sen byta när du kommer hem. Fiffi mår bra, andas och miljön mår inte helt dåligt den heller.

En sista sak som man kanske inte tänker på är att barn har pull-up blöjor och när flickor med olika sorts funktionshinder får mens så klarar de av allt bättre med hjälp av ett par menstrosor. De påminner om vanliga trosor, känns som vanliga trosor och håller större mängd mens innan de ev. läcker igenom. De sitter även på plats och riskerar inte att hamna på sned. Många flickor med autism tex. klarar inte av fel känsla mot huden och att du tvingas till pappersbinda kan vara ohyggligt hemskt i flera dagar per månad.

Kundkretsen för nya tidens menstrosor och tygbindor är inte kvinnor som närmar sig klimakteriet och som alltid använd OB. De är nöjda med sånt de använt hela sitt liv och tycker det är opraktiskt och äckligt med annat än tamponger. Däremot flickor med olika diagnoser, unga tjejer som tänker på miljön eller andra som inte gillar slit och släng och känslan av plast mot huden välkomnar menstrosor, menskoppar och tygbindor. :-) Det är nog en vanesak och vad man lär sig använda som lite yngre.

20-02-02 00:54

Jazzie
@Maria, åh vad bra förklarat. Tack så mycket.

20-02-04 13:18


Kommentera!

Vilket användarnamn finns överst i listan till vänster?
Ditt namn:    

Du vet väl om att du underlättar för skribenterna om du skriver @namn: när du svarar någon i kommentarsfältet?

Tillåtna HTML-tagar: <b>, <i> och <u>

Info / Stat / Frågor

Namn: Jazz
Född: 1975
Hemstad: Stockholm
E-post: -
Hemsida:
Medlem sedan: 2008-12-27 08:34
Antal texter: 1070
Övrigt: Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
- Skicka hypobrev -

VALSPRÅK Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte