En text från bubblan

parva 2015-05-27 19:36 (5 kommentarer)
"Njuuut av bebisbubblan! Man fattar inte hur underbart det är och hur fort tiden försvinner. Så njut!"

Jag har inte njutit sådär hämningslöst som man visst ska göra. Och jag har skämts över det, att jag inte har haft vett att uppskatta den här tiden. Nu börjar det bli bättre, men det har varit väldigt mycket ångest de här senaste fem månaderna.

Och skammen. Den där ilande. Ledsenheten den har fört med sig. Här sitter jag, mamma till en bebis som varken har haft kolik eller problem med att gå upp i vikt. Efter de första sex veckorna så försvann zombien som intog mig. Visst är jag trött ibland men inte ens i närheten av vad andra nyblivna föräldrar är. Många amningar nattetid, men samsovandet gör att både jag och bebisen halvsover oss igenom dem och han vaknar nästan aldrig till så att vi måste gå upp och vyssja.

Det är sömnen dagtid som har varit det stora oket.

"Ja men han sover ju om nätterna, det är ju bättre att han är vaken på dagtid då."

Förvisso. Men nu pratar vi om en bebis som från nån månads ålder har klarat av att hålla sig vaken flera timmar. Som har behövts övertalas att somna och som protesterat högljutt mot just det förfarandet. Som blivit övertrött och tröstlöst gråtit om kvällarna.

Och jo, han sover bara på mig. Möjligen en halvtimme i vagnen, men annars i sjalen. Med nån typ av inbyggt alarm som kickar igång bara jag tänker tanken att försöka lägga ner honom.

De där långa promenaderna med vagn som jag såg fram emot har det inte blivit särskilt mycket av. Bitterheten som kommer krypande när jag hör andra mammor prata om en långpromenad och en efterföljande fika med en sovande bebis i vagnen. Det är inte fikat som är grejen, det är det att jag under de senaste fem månaderna har haft fullt fokus på hans sömn dagtid. Och att det har varit skitjobbigt. Och att jag har skämts för att jag har mage att må dåligt över en sån sak när allt annat är så bra.

.jag

fast det ÄR ju skitjobbigt, det där att aldrig kunna göra någonting "på egen hand", och då menar jag inte att vara ute på galej, utan just det här att det aldrig känns som att man kan göra någonting eftersom bebisen ändå snart kommer att vakna (mina barn sov också okej på nätterna men endast en kvart här och där på dagtid). sen är det ju en övergående fas, men det gör det ju inte mindre jobbigt medan det pågår. och bara för att det finns andra som har det värre betyder det ju inte att du inte har rätt att må dåligt. KRAM! <3 <3 <3

2015-05-28 06:31:20

parva

@.jag: Nej, logiskt sett vet jag ju att jag har rätt att må precis hur som helst men den inbyggda skulden i mig går verkligen bananas nowadays. Kram!

2015-05-28 07:45:22

meme

Jag var barnvakt i några timmar till en glad liten ettåring härom dagen. Bara några timmar! Till en glad, lättroad och overkligt söt liten unge! Men ändå: detta att inte våga torka av bordet och hennes stol efter att hon ätit utan att ideligen kasta ett öga åt hennes håll... hela tiden beredd att rusa om hon skulle få tag på något hon inte borde leka med eller krypa iväg utom synhåll. Jag har fattat förut rent intellektuellt. Nu förstår jag lite mer känslomässigt. Ingen lek med småbarn! Heh. Kram!

2015-05-28 13:23:30

AnnA

Var snäll mot dig själv! <3

2015-05-28 13:24:28

Jazzie

Det är lätt att säga "passa på att njuta... " när man har tagit sig igenom det. Då man ser tillbaka. Tillbaka är tiden ALLTID kort. Jag kan också se tillbaka och tänka att de där månaderna hemma var få och tiden gick snabbt. Men det är som sagt bara när man ser tillbaka.
När jag var mitt i det så var det tufft att bara ta sig igenom dagen. Det blev lite bättre för mig med nummer två, men det var mycket då också.

Trots att jag i princip inte kom ut alls de första 7 månaderna med Gordan så ser jag ändå tillbaka på tiden och minns nu de mysiga stunderna. Så det är en mjuk och härlig tid att se tillbaka på för de jobbiga minnena bleknar en hel del.

Så lycka till med din tid hemma. Försök lägga bort så mycket skuldkänslor som du kan. Du är verkligen inte ensam om att inte ha en mammaledighet som bara var mysiga barnvagnspromenader och kaffe latte.

Kram

2015-05-28 21:21:50


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2013-10-20
Antal texter
47
Övrigt
Valspråk