money makes the world go round

.jag 2014-12-28 15:24 (11 kommentarer)
jag sitter i vårt stökiga ska-renoveras-och-därför-ingen-vits-med-att-städa-stökiga arbetsrum och sorterar papper i pärmar. jag har precis betalt månadens räkningar, tänkte att "det är nog inte så mycket den här månaden" och så landade det på 13500. nu var visserligen hälften av det cirka ett halvårs förbrukning av bränslepellets och så var det försäkring på ena bilen på ett par tusen, så det är väl inte precis någon lyxfällanvarning på det här, men ändå, jag blir helt nervös av femsiffriga summor på "att betala".

sen är det ju så konstigt att man inte kan prata med folk om pengar, att man liksom inte riktigt vet om räkningar för 13500 är mycket eller lite. för oss är det mycket, inte som att vi inte har råd utan mycket som i en ovanligt hög månadskostnad, normalt ligger vi på kanske lite drygt hälften. men för andra är 13500 kanske lite? eller är det normalt? åsikter emottages tacksamt.

i övrigt känns den ekonomiska situationen okej, det är knappt att man vågar skriva det för då händer det väl något så att allt går åt helvete. men: lön istället för a-kassa för mr S ger ju ändå några tusen mer per månad även om hans lön inte är speciellt hög, men det kompenseras av att min lön är helt okej. de tyngsta renoveringarna på huset (värmepanna, tak, avlopp) är avklarade, vi har nu två hyfsat nya och hyfsat bränslesnåla bilar som är betalda, nästa år ska vi påbörja vår nya smaskiga amorteringsplan som förhoppningsvis ska göra oss helt skuldfria inom de kommande tio åren. är extremt taggad inför detta och mässar DEN SOM ÄR SATT I SKULD ÄR ALDRIG FRI med domedagsstämma minst en gång i veckan.

nu: baka bröd och förbereda lite inför ett möte i rasklubben imorgon eftermiddag. det tråkiga är att vi i rasklubben är utspridda på ett jättestort geografiskt område, fast i styrelsen råkar rätt många bo inom en rätt begränsad del av landskapet, varför mötena oftast hålls där. dock tillhör inte jag de lyckligt lottade, så när det är möte så innebär det alltid minst en och en halv timmas bilkörning enkel resa, vilket jag verkligen inte är sugen på även om jag får körersättning. klart att allting är relativt, jag antar att den lokala rasklubben i norrland skulle gapskratta åt mitt i-landsgnäll. men de kanske har en modernare styrelse än vår, där man absolut inte kan ha möten via skype eller chat eller knappt ens fatta beslut via mail eftersom "alla inte har tillgång till datorer" utan allt ska göras som det har gjorts i decennier fastän det är andra tider nu.

och så blir det inget extraval. det tycker jag känns ganska bra, det känns bra att partierna nu åtminstone verkar vilja samarbeta för sverige och mot sverigedemokraterna. en viktig markering.

tori

Om vi skulle slå ihop totalen av våra räkningar tror jag att 13500 skulle vara VÄLDIGT lite för en månad. Men då ingår amorteringar osv i det (och vi för över lite extra till det kontot varje månad). För bara mig skulle det vara ganska dyrt men inte exceptionellt.

2014-12-30 12:57:26

AnnA

Jag som är intresserad av det mesta gällande ekonomi undrar så klart vad ingår i det du kallar räkningar? Bra att jämföra samma saker. tori pratar ju amortering, ingår det? Är det alla era räkningar, som mobil, bensin och annat? Vi sätter av 14000 till gemensamma räkningar varje månad, men betalar tex bensin och mobil själva. På det gemensamma kontot blir alltid en summa över som växer varje månad och används till reparationer, underhåll och renoveringar.

2014-12-30 15:32:37

ikapiika

vi sätter av sammanlagt ca 20000 per månad till allt som rör huset, inkl amorteringar på lån, detta täcker även CSN, fack/a-kasseavgift, tidningar och fasta telefonin, ibland tar jag även lite från det kontot till bilkostnader. Det räcker och bygger upp lite buffert som används till underhåll mm.
Sen tillkommer räkningar som rör bilamorteringar, mobiltelefoner, resor och ren konsumtionsshopping. Då jag även tar mina tjänsteresekostnader på mitt kreditkort och kör bil för ganska många tusen/månad så har jag ofta räkningar för över 13500 utöver det som läggs undan för huset.

2014-12-30 17:30:42

ikapiika

tjänsteresekostnaderna får jag som tur var ersättning för

2014-12-30 17:35:45

.jag

@Anna @tori var visst lite otydlig. med "räkningar" menar jag väl egentligen såna som kommer i kuvert (eller gjorde förr), dvs försäkringar, telefon, bredband, fackavgift, el, bensin, prenumerationer och sånt, egentligen allt som inte är ränta och amortering på huslånet. av våra gemensamma inkomster sätter vi av 15000 varje månad till detta (inklusive kostnaderna för huslånet, lite drygt 3000 per månad) och 5000 på ett gemensamt sparkonto som hittills har gått till våra renoveringar och bilinköp. sedan får var och en göra vad den vill med pengarna som återstår på respektive lönekonto. vi handlar för "egna" pengar, men sparar alla kvitton och (här vill jag skriva "en gång i månaden" för det är vår ambition men det blir snarare "en gång i kvartalet") sen räknar vi ut vem som betalat vad, och den som betalt minst skjuter då till hälften av mellanskillnaden. det som blir över på räkningskontot brukar gå till grejer till huset eller gemensamma aktiviteter, typ hundkurser.

2014-12-31 14:39:17

sodanismo

fan vad intressant! våra fasta kostnader (hyra, billån, bredband, tidning och sånt) ligger i snitt på ca 10000 i månaden. vi lägger några tusen på medmerakortet och använder det för att handla mat, det är en ganska tung post. csn och liknande tar var och en för sig, men på gemensamma kostnader ligger vi väl ungefär på 13 papp totalt per månad, mer den månad som bilförsäkringen går. men den går från bilkontot, som vi sätter av extra till varje månad också. tankning tar vi från egna pengar varannan gång, men funderar på att skaffa ett betalkort hos någon av kedjorna för att liksom plocka ut den kostnaden. vi bor ju i hyresrätt, så enda gemensamma lånet är på bilen. och hyran är trots allt ganska billig, med moderna mått mätt. men det är en SJUKT intressant diskussion det här, alla har ju kostnader men ingen pratar om dem. älska hypo!

2015-01-01 11:13:35

AnnA

Visst är det intressant. Jag hänger en del på ekonomibloggar, där får man en inblick i andras ekonomi :) Mat ingår inte i våra 14000:-, vi sätter in 4000:- på icakortet i förväg varje månad. Där blir också en slant över, så det blir inköp av lite andra saker ibland som böcker eller till hemmet.

2015-01-02 18:02:51

sodanismo

@AnnA har du tips på några såna bloggar? jag skulle gärna lära mig mer!

2015-01-05 10:49:22

.jag

oh ja, jag med! @AnnA

2015-01-05 14:15:39

AnnA

Här finns en många. En del skriver bara om ekonomi och investeringar. En del blandar vardagsliv och ekonomi. Skriver några som ni kan googla upp, så får ni kolla runt. Trevlig läsning!
Per penning - har fina excelfiler som han bjussar på, kassaboken tex.
Finanskvinnans funderingar, snålcoachen, miljonär innan 30, Fri som fan och till sist en länk till en mängd ekonomibloggar som uppdateras i realtid.
http://ekonomibloggar-real.blogspot.se/

2015-01-05 15:32:27

Tinto

Intressant! Jag sätter över 10000 till servicekontor varje månad och betalar räkningarna från det. Det brukar oftast räcka. En del mat är inräknat då, det jag köper med Medmerakortet som jag betalar varje månad så det inte ska bli nån ränta. (Fast nu har jag ju haft älsklingens radhus att betala avgift för, men det hoppas jag ska vara klart för försäljning snart.) Pengarna som blir kvar på privatkontot där pension mm kommer in går åt till mat i lokalbutiken och annat jag vill köpa. Det brukar räcka. Jag har inga lån. (Men två barn...) Nu ska jag kolla de där bloggarna!

2015-01-06 08:58:16


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.