Tusses mitt i trotsåldern

Jazzie 2014-03-08 22:49 (3 kommentarer)
Förkylningen fortsätter. Jag preppar mig med Alvedon, Rinexin och nässprej. Det är grejen att ta sig genom dagen.
Tusse är mitt i värsta trotsperioden. Allt ska sägas emot. ALLT!!
Hon vill inte äta. Hon vill inte borsta tänderna. Inte klä på sig. Inte byta blöja. Inte gå upp och lägga sig. Inte gå till dagis. Inte gå hem från dagis.
Och om hon faktiskt vill något, ja då vill hon bestämma.
Bestämma vem hon ska hålla i handen. Bestämma vilka kläder hon ska ha. Bestämma vad hon ska äta. Bestämma vilka skor hon ska ha. Bestämma vem som ska natta. Bestämma vem som ska få vad. Bestämma vem som ska göra vad.
Men det räcker inte att bestämma. För om hon får som hon bestämt så duger inte det heller. Då ska hon ha något annat.

Hon driver oss vansinniga!
Grodan har aldrig haft en sån här trotsperiod. Inte än i alla fall. Aldrig på det här sättet. Inte så här över precis allting. Så jag och Sambon står helt chockade över detta. Min mamma skrattar lite och säger att det här är inte alls något konstigt eller ovanligt. Och sen berättar hon mängder av små anekdoter från när jag var liten. Hon kommer också med en massa förståelse för vår frustration och lite stödjande prat. Så hon gottar sig inte bara i vårt krig här hemma.

Tråkigast tycker jag att vi inte kan få ha speciellt många trevliga middagar. Vi har prövat allt möjligt. Muta, hota, locka, straffa, ignorera. Inget ger ett speciellt bra resultat. Och då är inte mitt främsta mål att ungen ska äta. Jag vill inte att våra måltider ska bli på hennes villkor. Fine, så ät inte unge! Skit i det om det nu är så jävla roligt. Du får väl gå hungrig om så ska vara. Men att hon styr oss andra med sitt trots. Det gör mig galen. För även om vi låter henne vara så är hon ju en elefant mitt i rummet som vi andra har svårt att bortse ifrån. Till och med när hon lämnar köket och gör något annat sitter vi alla tre och är fullt medvetna var hon är, vad hon gör och vårt samtal går knackligt. Inte ens Grodan kan bortse ifrån henne. Eller kanske allra minst han.

Mamma har inget mirakeltips. Hon säger bara att vi spar vår egen energi om vi klarar av att inte bli så arga. Men hon erkänner att det klarar man verkligen inte varje dag. Sen menar hon att man måste bara genomleva det. Och att den här trotsperioden är lång, men inte konstant. Den kommer gå i cykler där vissa perioder är bättre än andra.

Tusse är så mycket som Grodan aldrig varit. Grodan är mjuk och känslig. Och blir man riktigt arg på honom så tar han illa vid sig. Tusse blir mest bara förnärmad. Man till och med hör på hennes grin att hon inte är ledsen på riktigt. Och så fort man blir sams så flinar hon och så har hon skakat av sig utskällningen.
Just nu följer hon inte med någonstans, inte NÅGONSTANS utan att det gått så långt att jag säger
- Ja, då går jag utan dig. Hejdå.
Då först reser hon sig från golvet, grinar och vill att man ska komma tillbaka och hämta henne.
- Nä du. Du får komma själv. Du kan gå. Kom nu om du ska med.
Då kommer hon. Sur som ättika är hon. Och så kallar hon en för dum. Man är mest dum hela tiden dessa dagar.

På dagis har de också märkt av denna trots. Maten har blivit ett problem där också. Och sen har hon börjat sparka de andra barnen.
Jag känner mig inte stark nog att ta det här. Fast jag kan väl ge mig fan på att man aldrig är rustad för sånt här. Eller finns det föräldrar som säger
- Ja, det är ju tur att ungen trotsar just nu, för nu har jag både tid och ork att ta itu med detta.
Nä. Gissar att det inte finns så många som säger så. Så det är väl bara att ta en fight i taget.

Det känns bara så sjukt att hela ens vardag känns som om den går åt att försöka vinna över sin inte-ännu-fyllda-2-år dotter.
Hon är en mycket tuff motståndare och jag och Sambon går vissa dagar ner för räkning.

Bella

Nej, såna föräldrar vet jag inga. Däremot har vi nog tagit det mer som en regel, snarare än ett undantag - eftersom vi har två såna som du beskriver. Vi vet inget annat, så jag blir ju inte det minsta förvånad över det nu när det upprepar sig. Våra måltider är så långt ifrån harmoniska man kan komma gissar jag. Och har varit i flera år. Men det blir väl bättre, någon gång.

2014-03-09 21:19:01

Anni

Det är väl en sån där fas. Du får trösta dej med att hon inte lär hålla på så när hon är tio... Då kommer det att vara på ett helt annat sätt ;-)

2014-03-09 23:34:50

Pocksigen

Lillis har ju kört många rejs - det bästa tipset vi har fått och som funkar bäst är att visualisera en lampa som man håller över barnet och så riktar man lampan mot allt det som fungerar bra och så boostar man järnet på det och helt låter det icke-funktionella falla i skuggan - dvs inte få någon uppmärksamhet. Det är absolut inte applicerbart i alla lägen, det är svårt när de står där i sin egen höga lilla person och bara är så ARGA och vet så väl och har så stark vilja.

Jag har detonerat så många gånger att jag tappat räkningen och jag har också kört hela registret med hot och hej å hå. Men det som funkar bäst är när jag riktar lampan på bra-sakerna och behåller lugnet och i bästa fall kan busa fram ett avbrott från låsningen alternativt låta henne rasa av sig och bara ignorera det och fortsätta med det jag gör. När det inte går, ex när vi ska ut (typexempel - vi har haft enormt gå-ut-trots riktat bara mot mig, aldrig mot pappa). Där har det när vi bara låst oss och tiden tickar, varit så att jag fått lyfta henne och bära henne, ibland utan skor och kläder och sätta henne i vagnen. Då hör hela stan att Någon Liten inte vill. Och jag svettas. Men jag vet inte hur vi annars ska komma ut. Och så rinner det sen av och den där härliga lilla ungen visar sig i solen igen.

Det är skit-TUFFT, Jazzen. Terrible two heter det inte utan orsak, det är en tuff tid i både föräldralivet och barnlivet. Jag bollar gärna detta mycket, för vi tampas massor med det. PUh...

2014-03-10 08:07:40


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte