Byta lakan

Jazzie 2013-10-23 08:31 (14 kommentarer)
Jag har en fråga.
Hur ofta byter ni lakan hemma hos er?

Tanken kom upp förra gången städerskan skulle komma hem till oss. Sambon, jag och ungarna höll på att plocka undan alla grejer. Jag insåg att det var precis samma lakan i sängen som senast hon var där. Och varken jag eller Sambon visste om det var samma lakan gången innan också. Vilket bara får en att gissa att var så.
- Fan vad hon måste tycka vi är äckliga, sa Sambon. Som att vi aldrig byter lakan.

Och så är det. Nästan. Alltså, det är klart att vi byter lakan. Men förmodligen ganska sällan. Vi har inga rutiner för det. Vi har ingen uttalad åsikt hur länge lakan funkar innan de måste bytas. Och vi är i princip aldrig i vårt sovrum utom när vi nattar ungar och går och lägger oss själva. Vilket gör att vi lätt glömmer bort såna grejer. Dessutom får vi med jämna mellanrum ett naturligt lakansbyte då någon blöja läcker lite kiss eller så.

Men när jag började tänka efter så insåg jag att vi är rätt sunkiga på just den här punkten. Vill inte gå så långt att säga att vi är äckliga. Främst för att det är ju trots allt i våra egna hudceller och svett vi sover. Men definitivt sunkiga. Vi sover 4 personer i vår säng. Ungarna dricker välling som då och då bildar små fläckar på örngott och lakan. Vi har ett väldigt svalt sovrum så vi badar inte i svett, men det är bara ungarna som använder pyjamas. Ingen av oss fyra duschar varje dag. Och ingen av oss torrborstas. Så rent krasst borde det vara rätt sunkigt efter ett tag i de där lakanen.

Nu har vi i alla fall bestämt att det ska vara bytta lakan varje gång städerskan är där. Det blir byte av lakan varannan vecka. Det funkar för mig.

sodanismo

jag kör en gång i veckan, varje söndag som regel. avlider inte om de ligger längre, men ÄLSKAR känslan av rena lakan.

2013-10-23 08:49:02

tori

Jamen gud, för sällan. Eller ja. Var fjärde vecka ungefär brukade det vara. Nu försöker jag byta oftare än så iom att bebisen sover där och vi inte kommer oss för att bädda lika ofta så det blir mer katthår. Men sen kan det vara märkligt svårt att komma åt att byta lakan när man har ett litet plåster att ta hand om... Men jag håller inte stenkoll, mer "nu är det fan dags".

2013-10-23 09:01:17

Tinto?

När jag ser att det behövs, typ... och jag tvättar och tumlar och lägger i samma lakan oftast, så det kan ju se ut som om vi inte bytt på ett halvår om nån skulle få för sig att spekulera i det. Sen kan det ju vara så att man har flera likadana lakansset, eller hur? Så städerskan har nog inte reflekterat över saken.
Och det är jätteskönt med rena lakan. Värt besväret att byta.

2013-10-23 09:40:40

sodanismo

alltså om det inte är uppenbara fläckar eller dålig lukt, varför ska folk öht reflektera över om man har samma/likadana lakan på sängen som sist eller inte? tänker jag.

2013-10-23 11:16:50

Jazzie

Nu vill jag bara påpeka att det inte är städerskans eventuella åsikter om oss som får mig att vilja byta lakan oftare. Det var bara hennes närvaro som fick oss att börja prata om det. Däremot så känns det som hennes kliv in i vår vardag gör att vi får till lite rutiner vi gärna borde ha haft utan henne. Nu plockar vi undan ordentligt inför hennes ankomst eftersom det hjälper henne att städa. Jag använder hennes ankomst som ursäkt att se till att tvätten viks istället för att alltid ligga i en stor hög på gästsängen. Och nu planerar jag väva in lakansbyte i samma rutin.

2013-10-23 13:10:37

sodanismo

jag tror på rutiner för såna grejer. nu är det liksom så mycket inte en issue - söndag är lika med byta lakan och tvätta de som använts en vecka. inget att tänka på liksom, och det är skönt.

2013-10-23 13:16:40

Malena.

Ungefär varannan vecka.

2013-10-23 13:26:55

Talister

Alldeles för sällan byter vi lakan. Spelar ingen roll vad vi har för ambition - det skiter sig och sen blir det när det blir. Sällan oftare än var tredje vecka. Men inte så ofta mer än var femte vecka. Och jag vill gärna byta typ varannan...

2013-10-23 14:32:37

Moot?

Typ varje vecka...ibland kan det dra ut till nästan varannan. Har lätt panik över kryp och annat...haha. MEN jag kör länge med samma så folk tror nog inte att jag byter. Men det är ju sånt torktumlare finns till för ;-)

2013-10-23 20:09:48

Anni

Jag tvättar alltid samma lakan och bäddar i dom igen efter torktumling. Det är sånt bängel att vika ihop stora lakan.

2013-10-23 23:51:39

parva

Varje vecka oftast, men ibland blir det varannan. Oftast åker de direkt in i tvättmaskinen, tumlas och sen tillbaka i sängen igen. För att det är bängel att vika, precis som @Anni säger.

2013-10-24 15:59:51

tori

Och jag blir uttråkad om jag lägger tillbaka samma lakan. Vill ha variation! :-)
Apropå att vika lakan: http://www.youtube.com/watch?v=_Z5k9nWcuFc

2013-10-24 19:40:06

sodanismo?

haha, jag växlar mellan fyra eller fem olika påslakan. har mina vikrutiner också. herregud, jag är ju helt rutinstyrd på sånt här... :)

2013-10-24 20:30:25

ikapiika

ha tori. var tvungen att testa på mitt enda "fitted sheet" och det funkade

2013-10-24 22:41:13


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte