makes the world go round

.jag 2013-08-28 10:35 (4 kommentarer)
jobb, jobb, jobb. om ett par veckor ska högsäsongen enligt prognos vara över, och det ska bli skönt även om jag inte gillar den där övergångsperioden mellan högsäsong och lågsäsong, det känns ibland som den jobbigaste tiden på hela året. som om hjärnan inte fattar att den ska varva ner och börja fokusera på annat. hösten känns full av läbbiga revisioner och myndighetsinspektioner, så fokus lär behövas.

i övrigt så tänker jag en del på pengar. jag tycker ju att vi har en ganska skaplig ekonomi. jag har en okej lön, mr S tjänar väl sådär. men tillsammans blir det ju ändå en skaplig slant, med mina mått mätt åtminstone. men då inbillar jag mig att vår ekonomi är stabil och bra på grund av att vi bor billigt, vårt huslån är mindre än en halv miljon, och vi åker aldrig på utlandssemestrar på somrarna och skidresor på vintrarna, vi har inga dyra bilar, går nästan aldrig ut och äter, köper väldigt sällan nya kläder, har alltid matlåda på jobbet och så vidare. det är inte någon medveten snålkampanj och det känns inte som att vi måste försaka något av livets goda, vi är väl sparsamma av naturen på nåt sätt. och då inbillar jag mig att det är det som gör att vår ekonomi är hyfsad och stabil.

men så hör man om folk som lever precis tvärtom. som bor i hus som man vet har kostat flera miljoner, som köper designmöbler och inreder och har sig, som bygger pool, kör runt i nya bilar, åker utomlands flera gånger per år. äter lunch ute nästan varje dag, går ut och äter på restaurang flera gånger i månaden, köper nya kläder var och varannan vecka, och då är det ju inte precis reakorgen på h&m, inbillar jag mig. nu menar jag inte detta som någon slags kritik, var och en får ju göra som den vill med sina pengar. och jag är inte avundsjuk heller, jag är inte intresserad av att shoppa och resa och inreda med designmöbler.
men jag undrar lite. om vår ekonomi känns okej med en hyfsad och en ganska dålig lön och jag tror att det beror på att vi lever billigt, vad i helvete tjänar de som kan leva mer utsvävande? det måste ju röra sig om astronomiska summor i lönekuverten. eller så är alltihop bara lyxfälle-luftslott och så är det banken som äger alltihop och sitter folk där och slevar in nudlar och euroshopperketchup med sina georg jensen-bestick. man vet så lite. häromdagen satt folk i fikarummet och pratade helt ogenerat om var de hade sina dildos någonstans (ja, när de inte användes alltså), men det går liksom inte att fråga om folks ekonomi eller hur mycket de tjänar utan att det blir väldigt spänd och konstig stämning. så jag får väl fortsätta att sväva i ovisshet kring detta, antar jag.

AnnA

Fet igenkänning. Att tala om ekonomi är så konstigt tabu. Jag som är intresserad tycker det är trist att inte kunna diskutera detta öppet. Fast mig kan du alltid fråga :)

2013-08-28 20:59:00

Anni

LOL - när dom inte används... :-) hihi

2013-08-28 21:48:19

M

Jag har också funderat en del på det där med vad som är en rimlig inkomst. Genomsnittet i Sverige ligger tydligen kring 30k/mån. Om ni då, med en hyfsad och en mindre hyfsad lön, hamnar kring 60k/mån totalt och har så lite i lån som en halv miljon borde er ekonomi antagligen vara ganska stabil.

Inkomster och huspriser varierar ganska mycket med ort. Om man lånat 8 miljoner för att man vill att barnen ska få växa upp med gräsmattor och i ett säkert och trevlig område går nog ganska mycket till räntor, men relativt sätt blir ju mycket annat billigare.

Sen kan man ju fråga sig vad man ska ha pengarna till. Ett mysigt boende, säkra bilar som alltid startar, och spännande resor kanske inte är det sämsta alternativet?

2013-08-29 08:59:55

.jag

@Anni: ja, man får väl vara tacksam för att man slipper beskrivningar om var de används...haha.
@M: jag fattar inte riktigt hur du menar, om man bosätter sig i ett "säkert och trevligt område" så bör det ju vara ganska attraktivt, vad är det då som "relativt sett blir mycket annat billigare"? sen menar jag inte att det är FEL att vilja prioritera boende, bra bilar, resor etc, jag undrar bara hur folk har råd. jag tycker ju att vår ekonomi är bra (och med "bra" menar jag då att det blir pengar över varje månad, att det inte är någon katastrof om tvättmaskinen pajar samma månad som bilen ska in på service, att vi på relativt kort tid har kunnat spara ihop till större renoveringar istället för att låna, osv), men då vet jag ju att vi inte gör en massa saker som många andra människor gör som kostar pengar. om vi hade valt att köpa ett åttamiljonershus, åkt på skid- och solsemestrar flera gånger om året osv, så hade det väl gått runt ändå, men absolut inte mer. men det här med att bra ekonomi = pengar över varje månad är kanske bara min definition? inga värderingar i vad folk gör med sina pengar som sagt, jag är bara nyfiken.

2013-08-30 07:02:24


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.