diagnos eller inte?

ikapiika 2013-05-16 17:26 (7 kommentarer)
Jag har precis kommit tillbaka från ett möte med missTs lärare och speciallärare och som vanligt var det mycket ros om hur glad och positiv hon är, vilket i och för sig är trevligt att höra men jag blir lite fundersam om man egentligen försöker säga att "er dotter har stora problem men hon är i alla fall glad".

MissT väntar på dyslexiutredning sen i höstas men specialläraren är nu mer och mer skeptisk till att det är där skon klämmer, hon har i sådana fall en ganska atypisk dyslexi och visst, läsningen går bättre och bättre men den är VÄLDIGT beroende av koncentration och motivation. Finns koncentrationen och motivationen går det lätt, annars är det hopplöst svårt.

Det som däremot kom fram med all önskvärd tydlighet är att MissTs största problem är koncentration och fokuseringssvårigheter, hon är dessutom otroligt lättdistraherad och presterar allra bäst om hon får sitta själv i ett kalt rum.

Jag lyfte då frågan om det kanske kan vara idé att kontakta BUP för en eventuell ADHD utredning? Men enligt lärarna så har hon inga av de typiska sociala problemen och verkar inte må dåligt själv av sin bristande koncentration. Hon stör inte heller direkt i klassrummet utan det enda problem det medför är att hon inte gör så bra ifrån sig som hon borde.

En dyslexidiagnos är tydligen bra att ha, det öppnar en massa dörrar till hjälp och vissa "gräddfiler" medan en koncentrationsproblematikdiagnos inte egentligen ändrar så mycket från skolans sida. Så deras råd i frågan var att de inte ansåg att det var aktuellt nu men om T börjar må dåligt av det, eller om det blir för struligt kan det absolut vara en idé att kontakta BUP.

Jag vet inte hur man ska ställa sig till detta. Självklart vill jag ju att hon ska få all hjälp man behöver men om en ev ADHD diagnos inte ändrar så mycket egentligen kanske det är dumt att ge barnet en "stämpel"? Hennes problem är ju i nuläget inte så svåra att de motiverar en eventuell medicinering.

Bonita2

jag kan minnas fel, men jag tror jag läst att flickor inte alltid har det där problemet med den sociala biten som pojkar oftare har. Om ni misstänker adhd eller nåt är det viktigt att de får hjälp i så tidig ålder som möjligt. Strunta i lärarna. Kontakta BUP.

2013-05-17 17:54:58

ikapiika

Hej Bonita2, Jo du har helt rätt, tjejer behöver inte bli konfliktsökande och utåtagerande så som killar med problematiken ofta blir. Jag är jättekluven hur man ska göra med MissT. Just nu är hon så himla tillfreds med sitt liv, vilket kanske gör att en eventuell ADHD diagnos gör mer skada än nytta. Hennes problem är också väl kända på skolan så där får hon den hjälp hon behöver utan diagnos (lät det på lärarna nu i alla fall). Jag lutar just nu åt att avvakta, åtminstone över sommaren, och istället invänta dyslexiutredningen.

2013-05-17 18:14:35

Bonita2

ja det är en vågskål det där.. ni kommer nog fram till nåt.. Kram

2013-05-17 20:21:40

Malena!

Förstår din tvekan. Kan bara säga att D trots att han är kille egentligen aldrig har haft den utåtagerande eller uppenbart hyperaktiva biten utan just koncentrationssvårigheter. Även han var ett lyckligt barn. Ändå fick han alltså ADHD diagnos som 14 åring. Jag har alltid tänkt att han hade fått den tidigare om vi bott i Sverige och att det hade hjälpt honom. Men nu är jag inte säker på det längre, att det hade hjälpt honom alltså.

2013-05-19 20:21:51

crackgirl

Finns det möjlighet att ha en privatlärare för henne 1-2 timmar i veckan? Det BEHÖVER ju inte vara ADHD eller en "learning disability"... Jag har sett så många barn som hade grava koncentrationsproblem och knappt kunde läsa och skriva alls vid 9-10 års ålder, och de avancerade otroligt snabbt när de fick en "extramormor/morfar" som satt ned med dem i lugn och ro 2 timmar varje vecka för att öva läsning, skrivning och räkning.

Nu var det här ju barn från fattiga familjer i Harlem (många med föräldrar i fängelse, ingen mat för dagen förutom chips och "government cheese", etc) men min poäng är bara att den extra lilla stund de fick med någon som hjälpte dem och som inte var en förälder, lärare etc, hjälpte otroligt mycket. Det är ju väldigt tråkigt om hon skall behöva dras med en ADHD-diagnos om problemet hade kunnat lösas på ett mindre dramatiskt sätt. Och inte så konstigt att det är svårt för ungarna att koncentrera sig i denna värld av TV-spel, smartphones och allt vad det är...

2013-05-19 22:53:53

ikapiika

@Malena: tack för din kommentar, jag hade faktiskt hoppats att du skulle svara. När lärarnas syn är så tydlig på att det från deras sida inte spelar någon roll så tror jag att det är bäst att avvakta tills/om det blir något problem

2013-05-20 22:07:01

ikapiika

@crackgirl: tack för din kommentar. Vi har absolut funderat på att hyra in läxhjälp och tror att det definitivt kan vara en bra hjälp för T. Speciellt inför fyran när skolan blir lite mer "på riktigt".

2013-05-20 22:09:06


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-06-17
Antal texter
543
Övrigt
Disputerad specialist. Maka och mamma till två troll födda 03 och 06. Ägare till halvsunkig låda på kulle och fotbollsmammaSUV som får åka måånga mil varje dag.
Sjunger gärna men har (egentligen) inte tid. Äter hellre än lagar. Vin? ja tack!
Valspråk