Det här med elförbrukning

Jazzie 2013-02-17 21:47 (6 kommentarer)
Överallt pratas det om de höga elkostnaderna. I varenda villatidning jag läser är detta ett återkommande ämne. Tips hur man drar ner på energikostnader. Vilka rut och rotavdrag man kan använda. Bidrag för att installera solenergi. Och visst, jag och Sambon tycker att våra elräkningar är av de dyrare bland räkningar. Men vi KAN INGET om det här. För tre veckor sen kunde vi inte svara på tre frågor som jag tror är ganska viktiga för husägare, och som många husägare kan svara på:
- Vad har ni för årsförbrukning?
- Vad har ni för kW-pris?
- Har ni en hög eller låg energiförbrukning?

Vi hade gissat på att vi har en relativt låg energiförbrukning eftersom vi ändå har ett nytt hus. Men vad är högt? Vad är lågt? Nä, det hade vi ingen aning om. Och det är inte så att det inte funnits tillfällen att sätta sig in och lära sig lite om det här. Dels fick vi ju ange en uppskattad årsförbrukning när vi skaffade oss elavtalet. Då hade man ju kunnat tagit reda på ett och annat. Men icke. Vi tog det som tanten i telefonen sa var ett bra riktvärde och sen glömde vi bort vad det var.

För ett halvår sen fick jag ett brev från vårt elföretag som sa att vi hade nästan 900kr/år att tjäna per år om vi bytte tariff utifrån vårt senaste års elförbrukning. Inte ens då tog jag reda på vad det innebar. Jag bara ringde och bad om att få byta tariff. 900 kronor vill väl alla slippa betala i onödan.

Nu här efter årskiftet var det dags att lägga om våra lån och vi passade då på att byta bank. De nya räntorna som råder har gett oss 1/3 mindre i ränta. Det är rätt mycket. Det var då jag blev lite sugen på att lära mig det här om el, eftersom alla experter säger att för speciellt villaägare finns där mycket pengar att spara. Så jag tittade på vår senaste elräkning. Hittade var vår beräknade årsförbrukning var. Räknade ut vilket kW-pris vi har. Surfade in på Elskling.se och kollade upp vilket pris vi skulle få där. Surfade in på Kundkraft.se och kollade deras pris.

Så satt jag en dag och läste lokaltidningen. Även där fanns artikel om att sänka sin energikostnad. Och där stod det en mening som fick mig att haja till.
"Om du har ett småhus med 25.000kWh/år så finns det mycket pengar att tjäna"
25.000kWh? Vi har ju straxt över 8.600kWh/år.
Jag trollade fram telefonen och ringde min mamma.
- Du mamma, är 25.000kWh/år mycket eller lite?
- Det är väl varken eller för ett äldre hus. Men 20.000kWh ska man väl ändå räkna med.
- 20.000? Men vi har ju 8.600.
- Har ni så lite?
- Ja. Enligt vår elräkning så har vi det.

När Sambon kom hem berättade jag inte så lite stolt över hur lite energi vi spenderade. Han som kan än mindre om energi än jag blev glad och gick glatt till jobbet dagen efter och tog upp det som dagens ämne. Alla skrattade åt honom och sa att han inte hade rätt data. Så slokörat kom Sambon hem och frågade om jag verkligen hade koll på våra siffror. För det där med 8.600 kunde inte stämma.
- Du kan få se elräkningen om du vill. Det står i klartext.
- Ja, gärna. Kan du maila över den till mig. Haha, det här måste jag visa grabbarna. Fan, de trodde mig inte.

Och helt plötsligt har jag blivit intresserad.
På riktigt.
Hur mycket skillnad gör det att vi eldat nästan 2 kubik ved den här vintern?
Tjänar vi på det, eller går det jämt upp? Kanske vi rent av förlorar på det? Har vi massa standby-apparater som står och tuggar? Och är det så mycket som 10% av vår förbrukning som jag läst i flera tidningar?

Ja, ni fattar. Nu har vi ju som sagt väldigt låg energikostnad. Så det är inte pengarna i sig som intresserar mig mest. Vi kommer inte minska våra kostnader med massa tusenlappar om vi minskar vår förbrukning med 10%. Men jag har blivit intresserad av elförbrukning. Hela grejen. Det här som det skrivs om. Rörligt eller bundet elavtal? Jag vill ha en egen åsikt i frågan. Jag vill veta en massa saker om det här. Så när vårt elbolag ringde och erbjöd oss få köpa en elmätare för 1500kr tackade jag ja.

Sambon skrattar åt mitt nya intresse.
- Så nu ska du springa runt och släcka alla lampor?
- Det har jag inte sagt. Jag vill bara veta. Jag vill veta hur det ser ut i vårt hus. Sen vill jag börja jämföra.
Vi har till exempelt bara valt energisnåla vitvaror. Det har resulterat i att tvätta en tvätt tar 2½ timme och lika lång tid att torka den. 5 timmar för att få en tvätt tvättad och torkad. Det är jävla lång tid. Och "energisnål" säger mig inte så mycket innan jag jämför.

Testaren i mig har vaknat. This is fun. Nu har jag ett år på mig innan vårt elavtal går ut. Då ska jag vara laddad. Aldrig mer ett 3-årigt avtal bundet bara för att inte behöva bry sig.

moo

Vi har nybyggt och 20000kWh. Blä. *Avundsjuk*

2013-02-18 08:25:26

Sheela

Vårt hus är byggt 1943, tillbyggt och brädslaget (med den gamla eternitfasaden kvar under) i början av 80-talet och nya fönster i början av 90-talet. Vi har möjlighet att elda med ved, men eftersom vi har bergvärme så tycker vi inte riktigt att det är värt ansträngningen. Speciellt eftersom vår årsförbrukning ligger på 8900. Huset är i två plan på totalt 180 kvm. Vi anstränger oss inte speciellt mycket, men har i princip bara lågenergilampor. Dock ska några gamla hushållsmaskiner bytas ut så småningom.

2013-02-18 08:50:37

Poxie

Haha, det är ett under att du inte fastnat förr - jag tycker du är experten bland experter på sånt här - rent spontant känns det verkligen som din grej.

2013-02-18 09:06:47

Jazzie

@Poxie - eller hur! Sånt här är ju vad jag går igång på. Hålla på och jämföra och dona. Fattar inte att jag duckat för det här så länge. Tänk, en dag kanske upptäcker jag pensionsystemet

2013-02-18 17:53:12

Anni

@Jazzie, den dag du gör det så anlitar jag dej som expert! OK? :-)

2013-02-18 21:50:41

kicko

Syrran hade en sån elmätare när eon körde nåt jättetest bland sina användare. Den var rätt intressant - t.ex såg man hur mkt en lång dusch kostade...

2013-02-19 12:04:17


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte