Min syster och jag

Jazzie 2012-11-27 22:46 (4 kommentarer)
Jag blir galen på mig själv och mitt sätt att reagera kring min lillasyster. Av någon anledning får hon mig att känna mig fel och näst intill löjlig.
Äh, det är svårt att sätta ord på det. Men jag uppfattar mig, mitt liv och mina val kritiserade när hon egentligen bara pratar om sitt liv och sina åsikter gällande hennes eget liv.

Och jag AVSKYR när människor som tror att allt man säger handlar om dem på något sätt. Och nu sitter jag och gör precis just det.
Min syster och jag har nog glidit isär i rätt många år nu. Men det ska inte spela någon roll. Vi är systrar och vi behöver inte sitta i varandras knä för att funka. Vi fick barn med bara 4 månader emellan. Man kan tro att det skulle göra att vi kom varandra närmare i det faktum att vi hamnde i samma fas i livet. Men så blev det inte alls. Istället hamnade vi nog än mer isär.

Jag gick upp i min graviditet, tyckte det var ganska skönt att komma bort i från jobbet och orkar inte längre hålla igång mitt sociala liv något vidare. Dessutom har det ju visat sig att jag trivs rätt bra med att bara vara hemma.

Min syster satsar mycket på jobbet. Hon prioriterar att hinna med att träffa vänner så som de gjorde förr. Dvs utan barn. Hon kör på i 120 och tycker inte att livet måste ändras helt och hållet för att man fått barn.
Och jag håller ju med henne så klart. Och jag tycker inte att hon gör något fel. Det är bara det att när hon pratar om sitt så hör jag kritik mot mitt. Jag har låtit barnen ändra mitt liv fullständigt. Jag har nog blivit väldigt annorlunda mot hur jag var förr. Jag har på många sätt blivit en sån där som jag själv inte stod ut med innan jag hade barn. Mina vänner kan nog både tycka ett och annat om mig i dessa dagar.

Och de får göra det. Vad kan jag göra? Detta är vad jag klarar av just nu.
Det här med min syster har dessutom blivit värre sen Tusse kom. Att ha två barn visade sig göra det svårare att bli "barnfri". Det är inte alls lika självklart att be de runt omkring oss att ställa upp som barnvakt till en nollåring och en vild tvååring i tid och otid bara för att vi har lust att få lite egen tid. När det bara var Grodan så stod de nästan på kö att få vara barnvakt. Inget ont om vare sig mina föräldrar eller Sambons föräldrar. Men det är ganska mycket mer jobb man lassar över numera. Så vi har börjat göra mer där barnen är med.

Jag ska inte påstå att vi är proffs på det än, men vi har blivit bättre. Och jag vill bli bra på det. Det var så jag växte upp. Vi var ALLTID med. Vi hade vår mormor och morfar som gärna fanns där för oss. Men mamma och pappa sprang inte iväg på restaurang för sig själva. De var två riktiga festprissar när vi växte upp med ett stort umgänge och många fester som var tradition. Och vi var alltid med. En fest per år hade de som var barnfri. Annars var vi där. Det var en självklarhet.

Äh, som sagt, det är svårt att sätta ord på vad det är jag känner. Främst för att min syster faktiskt inte kritiserar mig. Hon pratar om sig, och jag reagerar.
Varför reagerar jag negativt? Kanske är det för att jag inte tycker att jag och Sambon gör så väldigt mycket där ungarna faktiskt är med. Och att jag inte tycker min syster gör det heller. Att kvalitetstid i princip är det samma som "utan barn".

Min syster och hennes sambo gör det genom att en av dem får egen tid, eller så får de barnpassning. Jag och Sambon gör det genom att minska ner vårt sociala liv till näst intill obefintligt.

Ja, nu börjar jag nog närma mig kärnan. Varför jag tar illa vid mig det min syster säger. Okej. Då börjar det i alla fall klarna lite för mig. För er är den här texten kanske skitrörig. Men jag behövde den för att reda ut mina tankar. För jag började den här texten i ett helt annat hörn än var jag står nu.
Tack för mig.
Nu ska jag nog kunna slappna av i mina samtal med min syster och inte ta åt mig saker som inte har med mig att göra.

Foobar

Tja, det handlar väll till del om att känna sig trygg i sin egna beslut? Man kan ju sällan få allt och när man väljer bort sånt som andra tycker är viktigt, så kan man ju blir lite osäker?

Jag kan se samma beteende hos mig själv i två situationer, dels med min mor där vi har valt att bosätta sig på ett helt annat sätt än hon. Hon påpekar dock ganska öppet att alla som inte tycker eller gör som hon är idioter, så där är det kanske inte så konstigt att ta åt sig av olikheterna.
Den andra situationen är en en grannfamilj där kvinnan jobbar 50% för att fokusera på barnen, sin hobby och för att hennes man ska kunna ha tid för sitt jobb som säljare som innefattar en hel del resande. Deras helgen är alltid inplanerade med gäster eller aktiviteter.

Vi å andra sidan har båda valt att satsa på våra karriärer, vilket innebär att vi tar valt att ligga lite efter med andra saker som städning, trädgårdskötsel, home styling och helgplaner. Änglarna är trygga, känner sig älskade och vi hoppas att dom upplever att dom får kvalitetstid.
Jag respekterar våra grannars val, ibland önskar jag kände samma behov, men ibland är det ganska uppenbart att dom tycker vi är knäppa som inte går ner i tid. Dock känner jag inte till något annat sätt att vara jag än att vara jag.

2012-11-28 09:27:42

Anitan!?

Känner igen det där med att ta åsikter som kritik när de kommer från just syskon och föräldrar. Ibland är det säkert befogat för den delen! Men det är svårt att vara rationell m sin familj - fast för dej verkar det ju klarna...

2012-11-28 11:40:36

crackgirl

Jag tycker, som du, att det är irriterande när folk tar åt sig av sådant man säger trots att det inte har det minsta att göra med dem och deras liv. Men jag blir också irriterad när andra bara mal på om sina liv och måst eunderstryka gång på gång att deras sätt att göra saker är det enda och det bästa, bla bla bla. Vem bryr sig? Kanske din syster behöver några ointresserada "jaha?" från din sida.

Jag fattar att du blir sur! Eller så kanske jag missförstod helt?

2012-11-28 13:37:18

Jazzie

Tack för era kommentarer. Det är inte så ofta jag behöver kommentarer till mina inlägg, även om de alltid är uppskattade. Men den här gången var det faktiskt bra och nyttigt att läsa det ni skrev. Tack.

2012-11-29 22:13:15


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte