Ont i magen

Elaine 2012-11-05 22:17 (9 kommentarer)
Bakgrund: Min syster med familj och mina föräldrar bor med bara ett par mil mellan varandra. Jag bor däremot drygt en timmes bilfärd bort ifrån dem. Min systers barn är mina föräldrars allt. Det finns inget de inte skulle göra för dem, medan de däremot är lite mer avigt inställda till att ställa upp för mig och min syster med annat än ekonomiskt bistånd då andan faller på. Av okänd anledning. Min syster kan vara det mest otacksamma som vandrar på denna jord. Vi har aldrig kommit särskilt bra överens trots att jag gjort flertalet ansträningar genom åren. Hon är ständigt den avundsjuka stora systern som ändå kan och vet allt bäst. Hon tåler ingen som helst kritik, men får mer än gärna uttrycka sina egna åsikter. Särskilt när det gäller pedagogik förstås. Behöver jag tillägga att hon är lärare? Hon är trevlig precis när hon vill och passar det inte kan hon vara hur oförskämd och snutig som helst. Alla accepterar det.

Situationen: Det senaste året har syster, vad jag förstått, haft det rätt tufft. Äktenskapet knakar i fogarna, dottern har en autoimmun sjukdom och syster själv har problem med en sköldkörtel. Som den omtänksamma lillasyster jag är har jag ställt lite frågor om hur hon mår och frågat om hon kanske inte borde sjukskriva sig. Ta det lite lugnt. Det var inte alls uppskattat utan hon fräste tillbaka så som bara hon kan. Jag tänkte att jag för en gångs skull inte skulle ta någon skit utan förklarade att jag inte accepterar att hon tilltalar mig på det sättet. Jag respekterar om hon inte vill prata med mig om jobbiga saker, även om det gör mig ledsen att vi har så dålig relation, men jag förväntar mig att hon åtminstone bemöter mig på ett trevligt sätt. Denna kritik kan förstås syster inte alls ta emot på ett vuxet sätt utan hon slänger tillbaka bollen rakt på mig och menar att jag borde förstått att hon inte ville prata om det. Jag borde läst mellan raderna. Och så tyckte hon att den saken var avslutad. Jag däremot har avkrävt en ursäkt. Som jag givetvis inte har fått. Jag har försökt att prata ut om detta, men syrran vägrar att ens svara på tilltal. Följden blir att jag känner inte alls för att umgås med henne och hennes familj förrän vi rett ut detta.

Dilemma: Resultatet blir att detta går ut över vår mamma som blir väldigt ledsen över att vi inte kan umgås alla. Jag avstod från en middag hos dem förra helgen och nu på söndag har de tänkt sig en gemensam fars dag-middag som jag också tackat nej till. Dels på grund av syrrans sätt mot mig, men också för att jag är less på att det alltid är jag som ska köra till dem och om det någon gång kommer upp som alternativ att de skulle komma hit istället finns det allt som oftast dåliga ursäkter. Till saken hör också att jag nyss fått utökat ansvar på jobbet och har tusen och en sak att göra i veckorna, vilket resulterar i begränsat socialt umgänge och tid för mina hundar. Helgerna är heligare än heligast just nu och jag måste värdera varje ledig minut.

Så nu sitter jag här med ont i magen för att jag vet att jag gjort min mamma besviken och ledsen. Samtidigt säger stoltheten i mig att jag inte ska göra något som inte känns rätt. Säg mig. Vad hade du gjort?

Anni

Jag hade nog åkt dit och försökt vara snäll för att inte nån skulle bli ledsen. Men det betyder inte att jag tycker att du ska göra det. Jag är en mes!

Egentligen tycker jag du gör rätt som prioriterar din heliga helg och gör sånt som får dej att må bra och orka jobba så hårt. Just nu i alla fall. Så kanske syster lugnar sej lite. Tror ni behöver reda ut det, men det verkar som att du kan behöva markera lite.

2012-11-05 22:43:25

Elaine

Det är just det att jag varit snäll och foglig och anpassat mig för husfridens skull i snart 35 år. Nu känner jag att jag fått nog. Tyvärr är syrran långt mer känslokall och särskilt gällande vår mamma... så det slutar väl som vanligt med att jag viker ner mig för mammas skull. Blä för familj och släkt!

2012-11-05 23:00:54

Jazzie

För några år sen hade jag aldrig åkt. Inte en chans. Min stolthet hade varit värd mest.
Men efter att vi bodde hemma hos mina föräldrar i väntan på att vårt hus skulle bli färdigt så fanns det några gånger jag fick bita mig i tungan och inte välja vägen jag brukar välja. Och dels insåg jag att stoltheten inte var så där värdefull. Inte inom familjen. Och det gjorde inte så ont att låta det passera, eller faktiskt vara den som tog första steget.

Så idag hade jag nog åkt. Men struntat i det där med att tala ut. En dag kommer den möjligheten också. Men dödläget kanske måste bort först. Så jag skulle ha åkt och försökt ha så trevligt som möjligt.

Men det är jag det.

2012-11-05 23:03:51

Elaine?

Jazzie... Har tagit första steget tusen gånger till ingen nytta. Syrran viker aldrig en tum. Men det kanske bara är det jag måste acceptera... Att hon är som hon är liksom. Svårt.

2012-11-05 23:09:01

crackgirl

Ja, det är märkligt hur det är alla föräldrars största sorg när deras vuxna barn inte kan dra jämnt.

För en vecka sedan hade jag nog sagt, skit i dem och stanna hemma. Men nu, mot bakgrund av allt som hänt de senaste dagarna, är mitt "råd" annorlunda... ta vara på all tid med din familj innan det är för sent. Åk dit och försök ha trevligt.

Därmed inte sagt att du behöver lägga dig som en dörrmatta för din syster. Usch vad svårt att säga något vettigt - jag fattar ju att det är mer komplicerat än vad man kan uttrycka i en kort hypodeatext. Hoppas du kommer fram till någon sorts lösning som känns bra.

2012-11-06 00:52:44

.jag

jobbigt...förstår mycket väl att du inte har lust att träffa din syster i ett sånt läge, och jag tycker egentligen inte att man ska behöva acceptera att bli otrevligt bemött. men när det handlar om familj så är det precis som om det finns ett helt annat regelverk för hur man uppför sig än vad som gäller gentemot andra människor.
har tyvärr inga bra råd att komma med, själv hade jag bitit ihop, åkt dit, varit trevlig, åkt hem och dragit en lättnadens suck för att det var över och hoppats att jag åtminstone gjort NÅGON glad. men förstår precis vad du menar med heliga helger, det är inte roligt att behöva offra dom på något man egentligen inte vill göra. hoppas det löser sig!

2012-11-06 06:15:14

Elaine

Tål verkligen att funderas på. Jag är väl inte helt övertygad att blod är tjockare än vatten om vi säger så. Det löser sig förstås alltid. Tack för kommentarer!

2012-11-06 07:42:12

Molly3

Svårt! Jag säger som några andra, jag hade bitit ihop och åkt dit, men därmed inte sagt att det var rätt! Men, ibland när man tar mod till sig och säger saker, visar det sig ju att andra tänkt likadant men heller inte vågat säga nåt...

2012-11-06 11:03:54

Foobar

Välskrivet och intressant som vanligt Elaine. Enligt min erfarenhet går det tyvärr bara att förlora i dom här lägena. (mer om det senare).

2012-11-07 07:43:38


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2012-06-22
Antal texter
147
Övrigt
Valspråk