Lön

Corn 2012-06-08 08:33 (9 kommentarer)
Jag vet inte var dagarna tar vägen, de liksom rinner mellan fingrarna.
Löneförhandlingar verkar vara aktuella på många håll. Jag har inte förhandlat själv men det har varit avtalsenliga höjningar samt en pott och en facklig lönegrupp har skött förhandlingarna. Jag fick den största höjningen av alla, verkar det som, men jag ligger fortfarande och skvalpar längst ner i bottenskiktet. Att gruppen kämpade hårt för min skull är tydligt och säkert en signal om att jag är uppskattad, men det känns ändå inte kul att ha nästan en tusenlapp mindre än den näst sämst betalda i min arbetsgrupp. Jag vet att jag är minst lika bra.

Men arbetsgivarna vet var de har mig, jag bor där jag bor och kommer högst troligt att bli kvar i företaget. Och jag är inte den som gapar högt och kräver sin rätt. Hatar konflikter, hatar att prata för mig själv. Men nöjd med mina 25 000 är jag faktiskt inte. Så vad gör man då? Sätter hårt mot hårt? De behöver mig som vikarie på en annan post i höst, ett vikariat jag gärna tar men inte är livsberoende av, ska jag vara tuff och säga att jag tar det om jag får lite högre lön? Vågar man göra sånt?

Risken är ju att det då går till någon annan. Ett jobb jag gärna vill ha. Å andra sidan vet jag att de behöver mig där. Väldigt mycket. Så, vågar jag spela ett sådant spel?

J

Behöver du gå till sådana ytterligheter redan nu? What about Jag är inte nöjd, det känns inte bra, jag kommer börja se mig om. De kommer inte att sparka dig för att du ser dem i ögonen och berättar att du tycker att du är värd mera, tvärtom kan du få mer respekt på det viset. Lugn och fin, saklig och konkret. Sen börjar ju diskussionen. Ta i lite extra från början så du har mån att förhandla. Det är ju en helt normal grej att göra, arbetsgivare och arbetstagare emellan.

2012-06-08 09:07:42

Pocks?

Jag håller med, var ärlig. Lämna relevanta argument: "Jag har det här ansvaret, så här många års erfareneht, jag vet att jag är uppskattad, jag har arbetat här så länge, så här förhåller sig min lön till resten av gruppens"... Jag tror du har mycket att vinna på det - du ska bara ingjuta mod och självförtroende, för du är riktigt duktig och det bästa av allt: Du hanterar alla journalistens roller - och fler därtill: du redigerar, skriver, fotar, bildbehandlar och har ledarskap. Presentera detta.

2012-06-08 09:11:30

J

En viktig grej att kontra med om de säger att du redan fårr högsta höjningen etc: Ja, men det faktum att jag fått usel lön förut är ju ett jättedåligt argument för att jag inte ska få en skälig lön nu... Lätt att snubbla bort sig där annars, och bli tyst när de snackar procent.

2012-06-08 09:17:05

Corn

J: grejen är att det knappast finns några andra jobb i samma bransch här så argumentet att jag letar andra jobb skulle skramla lite tomt. Jag har sagt allt det där ni båda säger, påtalat min bredd och det jag kan, hur låg min lön är i jämförelse med andras. Försökte få till ett lönesamtal m chefen för två månader sen men hon hann aldrig. Då mailade jag exakt alla mina argument i vänlig och saklig ton. Fick svar om att det var läst och att vi ska prata mer. Sen har det inte hunnits med ändå. Och nu är de årliga löneförhandlingarna klara så mIna utsikter är små. Jag vet liksom inte vad jag ska göra.

2012-06-08 09:22:59

J

Ah, jag förstod inte att vikariatet var hos dem! Skandal att chefen schabblat bort ditt lönesamtal! Snacka med facket om det? Tycker att det vore rimligt att kräva ett samtal nu och en retroaktiv ökning, men förstår att det känns jobbigt att hävda det. ABSOLUT att du ska be om en högre lön för att ta vikariatet. De kommer knappast bara säga nej, stänga dörren framför din näsa och erbjuda det till någon annan, De kommer att ta diskussionen och sedan får du se vart det leder er. Som sagt - en helt normal grej att göra. Speciellt med tanke på att du aldrig fick ditt samtal.
F ö: Du kan VISST ha andra planer. Du kanske tänker frilansa för tidningar runt om i landet? Starta en proffsblogg? Webbutik? Börja på ICA? De vet inte alls car de har dig, det vet bara du. :) LYCKA TILL!

2012-06-08 09:39:31

ikapiika

Jag tror inte heller att de ger vikariatet till någon annan bara för att du är tydlig med att du vill ha lite högre lön. Det är som pocks och J säger en helt rimlig grej att diskutera med sin arbetsgivare. Heja heja.

2012-06-08 14:54:18

SourPuss

Glöm för allt i världen inte deras perspektiv. Som du skriver "de behöver mig som vikarie på en annan post." DOM behöver DIG. Mumla det tyst för dig själv med jämna mellanrum!!

2012-06-08 17:01:39

Anni

Hota inte med andra jobb - det behöver du inte, du har bra och sakliga argument ändå. Det är inte fel att visa att du vill jobba där, du vill bara ha bättre villkor. Om dom gillar dej (vilket dom verkar göra) så vill dom ha dej nöjd utan hot.

2012-06-09 00:07:31

kicko?

Grattis själv! Och tack. :)

2012-06-12 11:32:14


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.