Ni vet väl att ni inte syns

Jazzie 2012-01-09 21:00 (1 kommentar)
Där vi bor är det så in i bänken mörkt. Vi har inga gatlyktor. Ingen gångbana. Och under flera partier av vägen från stora vägen bort till vårt hus finns bara skog om båda sidorna. Även där husen står ut med vägen är det inte vansinnigt upplyst. Alla husen har ju bara satt lampor för att lysa upp sina hus med.

Vi har ingen buss som går på vår lilla privata väg. Utan den går ute vid stora vägen. För oss är det ca 800 meter ut till stora vägen. Och vi bor tidigt på den annars 3km långa grusvägen. Så, alla som åker kommunalt måste vandra denna smala lilla väg. Alla som åker bil måste ta den för att komma till sina hus.
Så man kan ju tycka att reflexer, reflexvästar, jackor och byxor med påsydda reflexer, lampor och andra gör-mig-synlig skulle vara väl använt av gångtrafikanterna på vår väg.

Och visst finns det. Men oroväckande många bär ingenting. Människorna som bor i vårt område klär sig som de flesta svenskar gör om vintern. Svarta jackor. Mörka mössor och vantar. Svarta handväskor. Svarta byxor. Svarta skor.
Inte en grej som kan reflektera ljus. Ett par vita skor syns 1000 gånger bättre en genomsvart människa. Och då menar jag inte att ett par vita skor syns väl. Det är helt galet. Vad är det för fel på folk?
Tänk om jag en dag kör på en människa för att den personen inte syns. Vad fan gör man då? Det räcker ju med att man har mött någon bil med skarpa lyktor så är man ju helt mörkerblind i flera meter. Fattar de inte hur dåligt de syns?

I vårt hem har jag infört en lag där vi måste bära reflexväst när vi ska ta oss till och från bussen. INGET annat är good enough. Reflexer syns förvisso. Men de är små och lätt att missa. Dessutom var det en kväll för någon vecka sen som Sambon sa
- Vad tusan är det där? Är det någon som är ute och går i skogsbrynet?
Det blänkte till som om det var en reflex bland granarna. Men det var en räv.
Det samma med blinkande hundkoppel. De syns, men det är inte självklart vad man ser på en gång.

En reflexväst är ingen tvekan. Det finns inga tvivel. Man ser på en gång att det är en människa som går där. Konturerna framhävs och man behöver inte ens tänka efter.
Och så vill jag att vi syns. För det finns för många dårar som kör på tok för fort på vägen.

sodanismo

jag VET! blir fan vansinnig på alla idioter. jag tror inte folk fattar hur extremt dåligt man faktiskt syns. sjukt läskigt är det.

2012-01-10 09:02:24


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte