kompisfråga

Corn 2011-12-10 14:15 (10 kommentarer)
Liten fråga om kompisskap:
Sonen har en kompis, de har alltid gillat varandra och är rätt lika intressemässigt. Men han vill sällan ringa denna kompis, vill sällan leka. Vi har lite undrat varför.
Men när jag skjutsade dem till en aktivitet nyligen hade kompisen en sån hård ton, kallar min unge för "öh, tönt" och "öh, smurf" och sånt. Liksom som en jargonggrej men jag tror att sonen (med rätta) tar illa vid sig och att det inte känns bra. Han skulle aldrig säga så till nån (utom möjligen lillebror).

Och idag berättade sonen att kompisen ofta säger så. Dessutom även "idiot". Och nu när han är nyklippt (ja, jag klippte ju honom, sen hyfsade han till det lite själv också och nu är det riktigt fin) sa kompisen "aha, pottfrilla!".

Och jag tror inte att kompisen egentligen menar illa. Det är en jargongrej, kompisen har storebröder och är säkert van vid en tuffare tilltalston. Men jag tycker ändå att det är jobbigt och helt förståeligt att min son inte vill ringa denna kompis. Men jag har lite svårt att veta hur jag ska agera. Det kanske låter dumt, det vore väl självklart kanske att ringa upp mamman till kompisen och snacka. Mamman är JÄTTEBRA och det skulle säkert tas emot bra om jag ringde. Och kompisen är ju snäll och rolig egentligen, men den där dryga attityden sabbar ju extremt mycket. Men nu är sonen snart tio år, kompisen är elva, då kanske man inte kan rycka in som när de är två och slår varandra i huvudet eller bits, typ? Är man bara jobbig och förstör då? Sonen sa ju "du ska INTE ringa x:s mamma!" när jag frågade. Ska jag bara låta det vara då? Strunta i det?

På ett sätt är jag lejonmamma, jag tar förstås sonens parti och blir arg på kompisen och jätteupprörd, men jag är ju konflikträdd och hatar sånt här och gillar inte att ringa andras mammor som en liten skvallerbytta. Men beteendet! Så respektlöst och dumt. Jag kan tänka mig att man kör på så i den stilen i skolan. Är tuff och cool. Så var det ju när jag gick i skolan också. Men jag tycker inte att man ska prata så med folk som ska vara ens bra kompisar, ju.

Bonita!

Skulle det vara ett alternativ att fråga sonen om det är okej att sitta ner tillsammans med kompisen och kompisens mamma och prata om jargongen? Eller skulle det kanske kännas ännu värre??

2011-12-10 15:16:41

Dorizzz

Högt uppe i luften på en tunn vajer!

2011-12-10 15:53:12

Jane

Det skulle inte funka att säga till din son att han, om han vill, själv kan säga ifrån på ett konstruktivt sätt till sin kompis till att börja med? Alltså, jag har lite kass koll på mognadsgraden på barn i den åldern, så det är bara ett framkastat förslag. :) Lycka tilk oavsett!
(Jag tycker spontant dessutom att det känns som om det vore bra för kompisen himself att få veta att folk kan ta illa upp. )

2011-12-10 17:31:37

crackgirl

Fast du minns val hur det var nar man var i den dar aldern? Att blanda in foraldrarna ar ju som att be om att det skall bli varre, och dessutom jattepinsamt for din son (som ju redan sagt att han inte gillar iden). Tyvarr ar nog det basta att halla sig utanfor men lite passivt halla koll pa situationen sa att det atminstone inte blir varre. Nar jag var liten loste sig sadana problem oftast genom att man helt enkelt skaffade andra kompisar som man passade battre ihop med. Jag hade mordat min mamma om hon lagt sig i och darmed skamt ut mig...

2011-12-10 17:50:25

Tintomara2

Lyssna på sonen! Han vill inte att du ska gripa in. Det räcker så fint att du pratar med honom och förklarar lite, och att han känner att han har sitt stöd i ryggen. Det är värdefullt och nog.

2011-12-10 18:11:09

Ness

Det här är lite ett sidospår, men i fråga om barnuppfostran; man tenderar ju att hålla på de som är mjuka och fina och har mycket EQ. Samtidigt behövs det lite jävlar anamma. Kan man uppfostra sina barn till att kunna vara mjuka i grunden, men hårda när det behövs, tror jag att det är den bästa present de kan få. Alltså en kombination av, 'Kan du inte säga någonting snällt, säg ingenting alls' och 'Petar någon på dig, sparka tillbaka.'

Hälsningar Ness, Pedagogen.

2011-12-10 22:03:03

Corn

Tack hörni! Jag ska knipa igen, jag försökte dock peppa sonen att säga ifrån när kompisen drygar sig. Att inte bara sitta och ta emot. Att kanske upplysa kompisen om att det inte känns okej. Vore jargongen ömsesidig vore det en annan sak och lättare att acceptera, men det är ju verkligen inte så.

Lite som @Ness är inne på, fast jag försöker hålla nere på spark-uppmuntran... :)

2011-12-11 00:55:11

Ness

@Corn: Jag tycker att det är en så otroligt fascinerande fråga: hur ger man barn självförtroende? Det känns som en grej som måste fostras, fast samtidigt verkar vissa födas med det.

2011-12-11 01:07:06

Corn

@Ness; beats me, jag funderar över det varje dag.

2011-12-11 01:16:07

Ness

@Corn: Bästa frugan!

2011-12-11 01:29:36


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.