Svåra frågor

Lisasan 2011-08-23 15:27 (6 kommentarer)
Jag har ångest. Och om jag skriver om vad som ger mig denna ångest kommer jag väl bli stämplad som rasist. Men skitsamma, jag vet själv var jag står. Jag vet inte ens om jag vill skriva om det, men det känns som jag borde.

Lillan ska börja på dagis (jag vet, det heter egentligen förskola, men jag gillar ordet dagis). Finfint. Vi har varit på inskolningsmöte nu i dagarna. Verkar fint så långt. Första fröken vi träffade var supertrevlig. Men väldigt svårbegriplig, då hon bröt något förskräckligt. Nästa fröken vi träffade var också ganska obegriplig, och hon bröt väldigt mycket hon med. Kokerskan sa hej, och ja, hon har kraftig brytning. Vi kom in på ämnet språk och första fröken frågade vad vi talar för språk hemma. Svenska sa vi lite förvånade, det känns ändå som rätt självklart, fast vi inser ju nu att det inte är så självklart egentligen. Fröken skrev ordentligt upp vad vi använder för språk, det var inte så att svenska på något sätt var naturligt, snarare ett undantagsfall. Sen träffade vi några av barnen. Goa ungar verkar det vara. Men ingen, inte enda, som pratar ren svenska.

Alltså jag skiter i vad folk kommer ifrån, vad folk heter och vad folk har för hårfärg. När jag jobbar är jag van vid att ofta träffa folk från andra kulturer, helt utan problem. Men i detta fallet med dagis, då är vi helt plötsligt den enda svenska familjen inom synhåll. Och jag börjar undra hur bra det är för lillan att alla fröknar, och alla barn som hon kommer träffa och umgås med, bryter mer eller mindre kraftigt. Jag vill att mitt barn ska få ett riktigt språk, det känns ändå viktigt, som en bra start på livet liksom. Men hon kommer tillbringa större delen av dagen på sitt dagis, och där inte få någon som helst stimulering när det gäller att prata svenska. Vad fasen ska man göra? Jag vill inte vara en sån där som tänker att "mitt barn minsann är värd bättre" för alla ungar som växer upp i det här landet borde ju ha rätt att lära sig språket på ett vettigt sätt, för att senare klara sig bra i skola och arbetsliv. Men vad är det för start? Och naturligtvis kommer det på alla dagis finnas ungar med utländsk bakgrund, men någonstans hoppades jag att det inte skulle vara precis alla inblandade. Och jag fattar inte, rent politiskt, hur man kan tala om integration när vissa områden blir så segregerade att den lilla procent ursprungsbefolkning som finns kvar till slut väljer att flytta därifrån. Då är det något fel. Och hur lätt är det för en familj som blir placerad i ett sådant område att komma in i samhället?

Ännu en svår fråga vad gäller dagis är våra arbetstider. Enligt förskolan får man inte ha barnet på dagis när någon av oss inte arbetar. Väldigt rimligt. Men sambon arbetar sena kvällar, slutar ofta 23, hemma strax efter midnatt, kommer kanske i säng till kl. 1. Ska han få sova sina timmar orkar han inte gå upp kl. 6-7 med lillan, utan han tycker då att hon hellre kan vara på dagis. Tydligen funkar det inte så utan han ska då lämna henne på eftermiddagen innan han går till jobbet (typ 14-tiden), och jag hämta när jag slutar jobbet, vilket blir typ 18). Egentligen tycker jag ju att dom timmarna räcker för lillan, klart hon inte ska behöva vara på dagis för länge i onödan, men samtidigt är det inte kul för sambon att kanske en vecka i sträck bara få sova 5-6 timmar per natt.

kicko

Nattarbetare brukar få ha barnet på dagis för att sova - men frågan är ju var gränsen går...

Ang språk är det nog inget att oroa sig över - så länge ni pratar ordentligt med henne hemma och inte parkerar henne framför disneykanalen kommer ert språk vara tillräckligt för att överskugga eventuella brister på dagis, det är jag säker på! 'Och hon kommer ju bli en mästare på att förstå bruten svenska - det kan komma till användning här i livet! :)

2011-08-23 17:39:11

Lisasan

@kicko: Ja det är ju det som är så svårt, reglerna verkar så otydliga och lokala variationer förekommer. Sen stänger dagis kl. 17.30, men enligt normala regler ska det vara öppet till 18, och eftersom jag förmodligen inte hinner dit förrän till närmare 18 blir det problem. Verkligen problem. Antar att jag får lämna in en ansökan om förlängt öppethållande eller något.

Ja du kanske har rätt, vi får prata med henne mycket själva och hoppas det löser sig.

2011-08-23 21:19:37

Morris

Jag har arbetat för ett flertal olika företag, små och stora, där mina kollegor haft barn som måste hämtas på dagis som stänger 17.30 och det har aldrig varit några problem för dem att gå tidigare. De flesta har börjat arbeta lite tidigare om morgnarna för att kompensera att de måste gå tidigare för att hämta, andra har gått tidigare och jobbat klart hemifrån. Kan du inte fråga din arbetsgivare hur andra med barn gör?

2011-08-23 21:52:46

Lisasan

@Morris: Det kanske är så vanligtvis... det ställe jag arbetat längst på hade minst sagt en märklig syn på det här med barn, de som fick barn skulle gärna straffas lite extra. Jag hoppas nya jobbet har en mer sund syn på det, men jag tror det! Jag ska kolla hur alla andra gör, jag har dessutom flex, så det borde väl funka. Det värsta är väl egentligen att jag har så lång resväg, och ska jag både hämta och lämna måste lillan vara på dagis i stort sett hela dagisets öppettid - jääättemånga timmar. Men det löser sig väl hoppas jag.

2011-08-25 15:39:56

kicko

nu har ni ju redan en dagisplats, men ett dagis nära jobbet istället för hemmet kanske kan vara en lösning annars? Blir lite trist när hon är äldre och vill leka med kompisar efter dagis möjligen, men det är bättre att få vardagen att gå ihop här&nu än tänka några år framåt tänker jag...

2011-08-25 23:33:20

Bella2

Fast även om vi har ett dagis precis bredvid jobbet, där många som jobbar hos oss har sina barn skulle jag aldrig välja det. De som har det bor vanligtvis någorlunda nära jobbet också. T ex om man är sjuk och den andra föräldern måste lämna eller hämta kan det ju bli ett rejält problem om det ligger i andra änden av stan. Eller om barnet får ett syskon och ska gå femton timmar när man är föräldraledig, då funkar det ju inte att åka buss en timme till och från dagis och det är ju inte särskilt lyckat att byta dagis i en sådan situation när det blir så mycket ändringar i livet för en liten ändå. Jaja, det där är ju upp till var och en. Men jag har funderat rätt mycket på det där, ifall vi inte skulle få dagisplats till E och om man då isåfall skulle kolla med dagiset vid jobbet. Men som sagt har jag (även om det inte är aktuellt med fler syskon här) avskrivit den möjligheten. Hade både jag och F jobbat på samma ställe hade det ju varit en annan sak.

2011-08-26 08:13:45


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may