pappagnäll

Corn 2011-07-26 23:59 (9 kommentarer)
Jamen när ska jag inse hur ointresserad min far är av att träffa mig?
Inte är det han som tar initiativen. Nä, det är jag. Och när jag gör det passar det sällan. Varje sommar tycker han att vi har för kort framförhållning. Jag kämpar och försöker få ihop att vi ska ses minst en gång per år. ALLTID är det jag. Och nu tycker jag att jag hade god framförhållning i och med att jag för tre veckor sen, per telefon, berättade att vi ska neråt landet på en inbokad grej den 3-5 augusti och att vi dagarna före tänkte oss ner till hans trakter för att hälsa på. Och att jag skulle höra av mig veckan innan med mer exakt besked.

Så idag ringde jag först min farmor, som bor i samma stad som han och hans fru. Det är främst henne jag vill träffa, så jag ringde och kollade läget och hon lät positiv. Så då drog jag iväg ett sms till pappa och skrev att vi kommer till hans stad på tisdag om en vecka. Att om de har tid att se oss då, vore det trevligt.
Då fick jag nåt om att "ojdå, då har ju min fru börjat jobba och jag jobbar också och vi kommer att vara så trötta eftersom vi jobbar heltid men det blir som det blir". Jag skrev tillbaks att jag förstår om de inte kan och inte hinner, att vi får ta det en annan gång annars. Utan ett spår av martyrskap. Bara kalla fakta. "Nu vet ni i alla fall att det är på tisdag vi är där, hör av er om ni vill ses".

Då fick jag ett svar om att "nu framstår vi ju som gnälliga, det blir lite fel, men lite framförhållning vore bra. Nu ställs vi ofta inför fullbordat faktum, på en för oss usel tidpunkt".

!!!!

Och nej. Jag säger inte ifrån. Jag blir inte sur eller tycker att han beter sig illa. Jag blir undfallande och mesig och ungefär tretton år. Och så knyter jag näven hemma och gråter några tårar och så pratar jag med min man som tycker att han är överdriven.

Jag ÄR gift med en bonde. Vi kan inte boka in saker jättelångt i förväg. Och OM jag hade försökt boka ett fast datum för längesen hade nog min pappa sagt "det vet jag inte nu, hör av dig längre fram". Mina svärföräldrar är snart sjuttio år, vi kan inte lämna korna och allt i deras omsorg hur länge som helst, det ÄR alltid lite hipp som happ med oss, tyvärr, men jag har sagt till pappa att de är välkomna till oss NÄRSOMHELST men han är ju helt enkelt inte intresserad. Jag vet inte när jag ska inse det.

Dock vågade jag skriva och påminna honom om att jag förvarnade honom för flera veckor sen, att han då sa "javisst" och att det faktiskt är en hel vecka kvar. Jag har inte sagt att vi måste ses, jag kräver inte boende, jag har sagt att vi ska ta en hotellnatt i deras stad. De är inte 85 år med reumatism och insomnia och sånt, de är pigga friska och i 50- samt 60-årsåldern, utan djur, utan gård, utan hemmaboende barn. Hur kan det liksom bli JOBBIGT att träffa sitt barn med dennes snälla lilla familj i några timmar en kväll efter jobbet?

Jag fattar inte och kommer aldrig att fatta. Egentligen vill jag skriva ett långt brev om alla gånger han har struntat i mig, alla helger jag kom hem till honom och hans familj som tonåring och han inte visade sig hemma på hela helgen, att han inte kom på min student, att han inte har varit hemma hos oss på över fyra år, att han gjorde precis så här förra året också, att jag inte har lust att träffa honom en enda gång till.

Men nej. Jag försöker igen och igen och igen. Mina barn längtar efter en morfar - eller förresten. De har slutat längta. De har slutat bry sig. De har insett att morfar inte är den som hör av sig, som nånsin ringer dem, som uppvaktar på födelsedagar. Min födelsedag däremot, den kommer han alltid ihåg. Konstigt nog. Mina fina barn! Herregud. Hur kan man inte bry sig? Om de här livsglada sprudlande smarta små killarna, som memorerar Hasse & Tage-sketcher och pratar som en hes och stockholms Lena Nyman, som leker dansande svampar, som kan rabbla fakta om nästan vad som helst, som cyklar och plockar hallon och älskar att bada i havet oavsett hur kallt det är?

Och hur kan man bara se det jobbiga, hur kan man kategoriskt ALDRIG säga "ja men vad kul! Kom hit! Vi drar ihop en snabb middag!" när ens dotter ringer och man inte har setts på ett år?

Ikväll, efter allt det här jobbiga, satt jag på en lekplats och gungade med min minsta son, och jag sa till honom att han ALLTID ALLTID ALLTID är välkommen hem, även när han bor i Tokyo och är tv-spelsdesigner som han säger att han ska bli. Och jag kommer att vilja komma hem till honom i Tokyo också, om jag får.
"Ja, fast jag vet inte om jag kommer att ha någon gästsäng" sa han. "Jag kan sova på en madrass på golvet. Hur lätt som helst!" sa jag.
Sen kramade jag båda mina gossar och så åkte vi hem.

Förlåt att alla mina sommarinlägg blir gnällinlägg. Mestadels har jag det jättebra. Men så blir det lite övertryck ibland. Då är det bra med en ventil som man kan pysa ut allt genom.

C.

Jag tycker, verkligen VERKLIGEN verkligen att du ska skriva det där brevet. Neutralt. Sakligt. Förklarande. Inga anklagelser, bara 'så här känns det för mig'. Gör det för att inte gå miste om chansen att säga de där sakerna. För din egen skull. Innan det är för sent. Det behöver inte göra någon skillnad, låt inte det vara målsättningen, utan gör det bara för att FÅ HA SAGT DET.

2011-07-27 01:06:45

aniara

Jag känner igen det där så väl. :-( .. Det är aldrig lätt att bli ignorerad och det gör så ont att bli bortprioriterad. På nåt sätt skulle jag vilja skriva att du ska låta det där hoppet dö om att han ska bli och vara den du längtar efter. Den dina söner förtjäntar som morfar. Att du ska försöka se honom för den han är och välja hur du ska förhålla dig till det. Tyvärr kan man ju inte ändra på en annan människa hur mycket man än vill men visst sjutton är det förbannat sorgligt att det finns så många föräldrar och far och morföräldrar som helt enkelt prioriterar bort sina närmaste. Tror du att du skulle kunna säga till honom att du längtar efter honom, saknar honom och gärna vill träffas men om han inte tar initiativ så kommer du strunta i det för det blir för tufft?
Hur som helst har du min fulla sympati och lilla corn får hur många kramar som helst från mig. <3 <3 <3

2011-07-27 01:14:30

.jag

men alltså herregud..."lite framförhållning vore bra", EN VECKA är väl för sjutton BRA framförhållning, det handlar ju inte om att arrangera nobelmiddagen direkt! vad är det MED folk? <3

2011-07-27 17:18:52

EvaP

"!nu framstår vi ju som gnälliga, det blir lite fel, men lite framförhållning vore bra. Nu ställs vi ofta inför fullbordat faktum, på en för oss usel tidpunkt" -> det är din fars spegelbild av sig själv - det har inget med dig att göra.
Jag vet hur ont det gör när en far gör som din. Jag vet också hur svårt det är att strunta i det, själv har jag kämpat i åratal för att få någon form av erkännande, många har sagt att jag ska strunta i det och det har jag lust att säga till dig också - strunta i honom och han är inte värd att ha sig som dotter (det låter som en klyscha, men för mig är det fullt och äkta).

Min dotter har länge haft några timmars om framförhållning och inte för att hon ville träffa mig utan för att sova över. "Vi är hos dig om några timmar, kan vi sova över?" Nu har jag fått löftet att de ska höra av sig i alla falla en dag innan eller i alla fall lite tidigare.

Jag har inget gott råd att ge dig, för mig som utomstående vill jag att du struntar i honom och struntar i att ta kontakt med honom, men jag vet att det inte är lätt att utföra.
Jag skickar dig styrka och värme.

2011-07-27 18:04:38

Nimfea75

Jävla farsor! Du vet ju att jag känner igen det, och jag skulle vilja säga som EvaP: skit i honom. Det är lite som min ena bror, han försöker och försöker, skickar vykort och bild på sitt barn, för att visa att farsan har fått ett barnbarn. Men ingen reaktion. Jag har för länge sen gett upp min far, för han var inget att ha. Massor av styrka till dig!

2011-07-27 21:25:24

Lisasan

Alltså, att säga att det är dålig stil är en underdrift. Hos sina föräldrar ska man vara välkommen, och handlar det om en enda gång per år, och med den framförhållningen du beskriver, förstår jag inte hur i hela friden det kan vara jobbigt?! Orkar man inte laga mat, dra till med en pizza då, så svårt är det inte. Nej jag håller med om att du kanske ska skriva det där brevet. Inte för att det kanske gör någon skillnad, men det är en markering i alla fall. Styrka till dig och omtankar!

2011-07-29 12:29:42

schmilla

Män i våra fäders generationer är väldigt ofta vana vid att kvinnorna runt dem sköter om deras relationer åt dem. Att få ett brev som säger allt det där du säger, som utifrån ett "jag känner/tänker/tycker"-perspektiv tala om hur du upplever situation och som berättar hur du skulle vilja ha det skulle kunna bli väckarklockan han behöver. Det är inte helt otänkbart att han, från sitt håll, funderar över hur han skulle vilja träffa dig mer. Men att han inte kommer på tanken att HAN skulle kunna initiera ett möte någon gång.

Eller så är han faktiskt så ointresserad som du upplever det. Oavsett vilket -> omtankar!

2011-07-29 17:36:46

kicko

På tal om att alltid vara välkommen minns jag första året jag var med och hälsade på svärfar på andra sidan landet... vi hade frågat om det passade att komma just den veckan och han sa ja, och att vi var välkomna. Det visade sig att själv jobbade han natt och hade massa politiska åtaganden hela veckan - men vi var ju välkomna i hans hus hursom... tja, det hade väl funnits roligare saker att göra en vecka än att gå omkring ensamma hos honom - numera frågar vi alltid om han har TID med oss, inte om det går bra att vi kommer.

2011-07-29 22:20:16

Corn

Åh, ni har svarat så fint och peppande och stärkande. Tack för alla fina ord. Ett brev kanske vore på sin plats - men jag är rädd att det faktiskt är som schmilla säger - han ÄR sådär ointresserad.

Och dagen efter hans sura sms ringde min farmor och sa att hon inte orkar med besök så nu åker vi inte dit alls. Sorgligt.

Och jag har bestämt mig för, delvis pga era råd, att faktiskt strunta i honom. Att låta honom ta initiativet till att ses nästa gång. Vi får se när det blir.

Tack igen.

2011-08-01 11:58:41


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.