torsdag

Corn 2011-03-03 22:28 (9 kommentarer)
Tack, tack, tack, jag är innerligt glad över alla era fina kommentarer. Jag TROR att det värsta är över nu, jag mår lite bättre idag rent fysiskt. Faktiskt så har jag sjukskrivit mig till och med tisdag efter lite vånda; och genast känner jag mig lite slö och klen. Som att det var dumt gjort, som att alla andra, normala och högpresterande människor, hade gått till jobbet som vanligt. Men samtidigt - igår, när jag sjukskrev mig, visste jag inte hur lång tid det här tar. Jag visste inte - och vet inte - hur lång tid det tar tills jag mår bra. Förutom magen så har jag konstant ont i huvudet, men jag tror att det hör till.

Det är okej här hemma i min bas, i min trygghet, min hamn. Här lullar jag på i min vardag. Men vi åkte till stan idag för en liten läkarkoll med en av barnen - och jag råkade se mig i en spegel, jag ser inte ut som mig själv. Olycklig och blek och hålögd. Jag drog på mig solglasögon och satt sen helst i bilen när min man gjorde ärenden.

Jag tror inte att det riktigt har gått in än, i natt drömde jag om bebisar, i förmiddags låg jag och höll en hand på magen för att känna om den hade börjat växa litegrann. Bara en liten smula. Tills jag kom på att nej, den kommer inte att växa nu. Och då grät jag en stund till.

Så jag står ändå fast vid mitt beslut. Jag börjar jobba på onsdag. Inte förr. Även om jag mår okej så kan det vara bra med några lugna dagar. Jag kan göra sådant som är terapi för mig - vara ute i solen, laga mat, baka lite bröd. Läsa en bok.

Ännu mindre roligt är spänningar hemma. Bråk och missförstånd och jag som stänger tänderna om det som vill ut. Jag försöker men ger upp. I stället är jag tyst och som vanligt fast jag ändå inte är det. Och det känns som att mina närmaste har glömt. Redan. Lite så känns det och jag kan tycka att det är orättvist. Lite kan jag tycka att man inte borde få bli sur på en som genomgår ett missfall. Jag tycker inte det.
Igår kväll: bråk och tjafs och gråt i soffan. Jag somnade gråtandes.

Och så har vi en nioåring som ska köpslå, vägra, bråka om allt. Jag blir matt och tänker att vi skulle behöva någon slags utbildning i hur man gör. För vi köpslår och mutar och skäller och gnäller och bedjar och tjatar och det blir nästan inte bra alls. Men nioåringen vill inte göra läxan, han vill inte gå ut och gå med oss, det är som jordens värsta straff att ta en sparktur med familjen en solig dag i mars, med varm choklad och mackor i en liten påse med på sparken. Han var arg i tjugo minuter av trettio ("är det inte meningen att ens barndom ska vara ROLIG!!!???" tjöt han). Jag ramlade och slog mig på isen och när vi kom hem var alla surare än när vi gick. Sen har hela kvällen gått åt till att förhandla om läxläsande - vilket blir så dumt för han läser som ett rinnande vatten, han är smart och duktig, men sånt där ska han INTE göra.

På morgnarna blir vi nästan alltid sena eftersom han förhandlar om allt, eller helt enkelt vägrar. Han är som en sur sömngångare och vi VET INTE VAD VI SKA GÖRA. Tidigare läggning och tidigare väckning har vi försökt, men det hjälper inte. Bildscheman hjälper inte. God förberedelse genom att prata innan om vad som kommer att hända hjälper inte.

Han är så himla smart och klok och rolig och god, känslosam och jätteintuitiv, men han är så cranky och motvillig till jättemånga saker och tycker att allt är orättvist och att han aldrig har det bra och jag vet inte hur vi ska vända det. Han ÄR glad, han har kompisar, han har aktiviteter, han har inga problem i skolan, men hemma är han arg och sävlig och tycker att hela världen är emot honom och att minsta uppgift är som ett straff. Och det blir förstås en ond cirkel av det, för vi tjatar och väntar oss att han ska vara sävlig och då blir han det. Jag tror helt ärligt talat att vi är för dåliga på att leda. Vi är två flummiga och rätt veliga föräldrar och har svårt att ta täten på ett bra sätt. Vi velar och ändrar taktik hela tiden. Men jag vet inte hur vi ska bryta det.
Han fungerar ju; det är ingen ko på isen, det är bara hemma väldigt mycket förvandlas till en evig kamp, till diskussioner, till bråk och tjafs så att alla blir trötta.

Och sen har vi herr sexåring som gör det man säger åt honom, som ständigt och jämt roar sig själv, som går runt och sjunger oavbrutet, som dansar förbi en i vardagsrummet i en Billie Jean-koreografi. Han gnolar på filmmusik från "The good, the bad, the ugly" och han beatboxar fram Super Mario-musik och petar in lite schlager och söker på bluegrass på spotify. Han får sina korta, intensiva argutbrott men har en allmän "jag älskar livet"-attityd som är så tacksam och enkel ibland.

Och allt, allt det här, gör mig både glad och tacksam, i en familj ingår bråk och strul och diskussioner, det är vi och det är kärlek, men det gör mig också helt dränerad, helt slut, och just precis nu känns det som om jag aldrig kommer att vilja eller orka jobba igen.

Och oktoberbebisen är fortfarande det centrala i mina tankar. Listan med namnförslag ligger kvar i köket men kommer nog snart att hamna under tidningar och räkningar. Tidningen "Vi föräldrar Gravid" ligger och skräpar på sovrumsgolvet. Ett positivt graviditetstest ligger kvar i badrumsskåpet. Det var tänkt som ett slags minnesmärke över lyckobeskedet. Nu ligger det där och är bara ett stort skav.

Tintomara2

Å, ungar! Tror du inte att han liksom behöver få slappna av hemma? Så här utifrån känns det somom ni kanske skulle 'get of his back' (för sent på kvällen att hitta adekvat svenskt utttryck, sorry) ett tag och bara låta honom vara som han är. Han blir inte förstörd om ni under en period inte kräver att han ska göra det där han inte vill. Ta morgnarna till exempel. Väck honom en gång. Missar han skolan så fine - det lär han inte göra så många gånger innan han lärt sig. Glömmer han grejor så låt honom skämmas. Påpeka en gång att gympapåsen hänger på kroken etc. Be honom läsa läxor en gång. Han kommer inte så himla mycket efter - han är bara nio, ju.
Vägra köpslå. Låt det ta den tid det tar. (Säkerligen mindre än du tror.) Ungen är inte dum - polletten kommer att trilla ner. Men det känns kanske lite skämmigt för er medan det pågår, jag menar visavi skolan och så. Men det får man ta. Om du vill kan du ju förklara för hans lärare vad det handlar om - det beror ju på hur er kommunikation är och hur läraren är.
Ibland måste man bryta mönstret på någotsätt. men det vill ju till att ni båda föräldrar är överens om tagen också.
Lycka till hur ni än gör. Och förresten brukar de bli väldigt behändiga i tio-årsåldern, om det är nån tröst.

2011-03-04 00:15:37

Tintomara2

Och förstås vill jag skicka all sympati beträffande missfallet, och så klart gjorde du rätt som sjukskrev dig.
Även om din man också är ledsen har han inte samma hormonkarusell i kroppen som du har just nu p g av missfallet, så han har nog svårt att förstå riktigt.

2011-03-04 00:17:37

kicko

Funkar det att fråga HONOM hurhan tycker att ni ska lösa situationen? Han kan ju inte tycka att det är roligt han heller - och även om han SKULLE vilja få göra precis som han vill och tycka att ni låter honom göra det vore en bra lösning inser han nog att det inte är realistiskt... kanske ni kan komma fram till nåt tillsammans?
Sen är jag helt med på Tintomaras linje. Sluta tjata. Han VET vad som väntas av honom, och det är inte mer än vad som kan krävas av en nioåring. Tala om att du inte tänker tjata och påminna och stå för det. Det är skitjobbigt att gå omkring och bita ihop och inget säga när man så gärna VILL - men i längden är det skönare att låta bli...
Åsså slänger jag med en KRAM!! oxå.

2011-03-04 01:22:21

Corn

Hörni: tack. Det är precis så vi ska försöka göra. Problemet är att han ofta inte bryr sig - så jag vet inte om det hjälper jättemycket att han "missar" skolan en dag. Jag tror snarare att han skulle tycka att det är skönt.

Vi har pratat om hur han vill att vi gör men det har heller inte lett någonvart.

Men ja, nu ska vi prata ihop oss och SLUTA TJATA på honom. Ni har helt rätt.

2011-03-04 08:58:09

Carin

Upplys familjen om att man inte får skälla på nån som förlorat ett barn. Säg att du vill vara sjukskriven hemma också, fram till onsdag behöver du bara kärlek och ompyssling. Basta! Jag tror de förstår, det är bara att de glömmer. Kram kram kram kram!

2011-03-04 09:43:23

mem

Jag har tyvärr inga smarta råd, så jag skickar lite nät-tjärlek istället. Kram. <3

2011-03-04 10:37:06

Jazzie

Han låter lite som jag när jag var barn. Vet ju inte om det är sant, men jag var i alla fall ganska duktig att ta ansvar för mig själv. Hur menar jag nu, kanske du undrar? Jo, jag var slarvig att göra läxorna, men om jag inte var bland de bättre i klassen så såg jag till att rätta till det. Jag är av naturen lat så jag har inte speciellt många 5:or i betyg, men såg alltid att ligga på starka 4:or. När jag hade det så slappnade jag av. Fram till dit såg jag till att jobba. Så var det även när jag var mindre och vi inte hade betyg.
Jag kan inte säga hur ni ska göra, men det kan vara så att din son är ganska ansvarstagande i sig och tycker sig ha bra kontroll på läget. Mina föräldrar upplevde jag släppte på vissa frågor, men stod fast på andra.
Ni är duktiga föräldrar, glöm inte det. Kram

2011-03-04 11:18:19

Dorizzz

Kram och kram. Önskar dig vila och avslappning :)

2011-03-04 23:12:17

Heidi

Istemmer med Carin. Sjukemeld deg ei stund i heimen og. Mykje varme frå meg.

2011-03-09 11:08:48


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.