it pays to belong

Corn 2011-01-01 16:24 (8 kommentarer)
Okej, gott nytt år är det. Jag hade en noppig beatleströja, långkalsonger, flottigt hår och Helly Hansen-sockar på mig under hela firandet. En gigantisk nackspärr slog till i förrgår kväll och efter det har vi tagit det hyperlugnt. Vi skulle ha firat med vänner men med tanke på min nackspärr och vännernas magsjuka blev det inte så.

Istället hittade min åttaårige son på en trerättersmeny som han lagade ihop med sin far. Det blev fint och roligt. Och P och jag drack mimosa, det vill säga nåt bubbel blandat med apelsinjuice. Gott och bra. Det var riktigt riktigt fint att bara vara vi. Flottiga och i långkalsonger.

I övrigt är det lite skavigt, lite ledsamt, idag. Den där känslan av att inte riktigt höra till. Min son levererar sanningar som att han tycker att han "tillhör" eller hör ihop med sin pappa mer än med mig ("eftersom jag är född på hans gård"), och att "mammas släkt är så där prydlig, pappas släkt är mer galen, bullrig och glad, och min farmor tål allt!" och det GÖR mig lite ledsen. Det borde inte påverka men det gör mig ledsen. Jag känner mig oftast lite udda här, min svärmor har i efterhand sagt att hon aldrig trodde att jag skulle stanna kvar här när jag flyttade hit, jag har ingen del i gården alls, min man har tagit över gården och kallas av sin far för "hemmansägaren". Jag har bott här i elva år, hela mitt vuxna liv, men får ofta höra "oj, det var duktigt gjort!" som om jag verkligen är en främmande fågel som inte borde trivas här. Som inte kommer från en jordnära och härlig bondsläkt. Som är ett udda litet skilsmässobarn som inte alls passar på landet.

Och jag bara finns med på kanten liksom. Det är förstås inte så men det känns lite så. Det är HANS gård och det enda mina barn har som liksom är MITT är mitt efternamn. Men det vill de byta när de blir stora säger de. De delar dialekt, de har sin bondidentitet, de är födda här, har bott här hela sina liv. Men jag vill ju också känna mig som en del av det. Vilket jag ÄR men det känns som att resten av omvärlden inte riktigt ser det så.

Jag är nog futtig. Men den där känslan är lite obehaglig. När barnen till och med säger sig känna sig mer besläktade med sin pappa. Som förstås är min man, som jag älskar, och som jag unnar all nära kontakt i världen med sina barn.

Och aldrig har jag längtat efter döttrar, men nu tänker jag att mina söner kanske känner sig närmare sin pappa för att han är just man?

Men ändå. Jag känner mig lite konstig i dag. Det känns som att jag vill förändra mig. Vara lite glad och härlig och lantlig. Hur gör man? Jag vill inte vara ängslig, neurotisk och jobbig.

(och jag vet att det här var ett småsint inlägg. jag har mens och jag har ställt mig på vågen idag och det gav mig en chock och det är nog därför jag är lite känslig idag, jag ÄLSKAR JU MIN FAMILJ, jag bara känner mig en aning utanför idag, och det här är min dagbok och jag måste få skriva av mig för prata om det, det går inte. förlåt att jag framstår som en rätt snål och osympatisk person. det vill jag inte vara)

Pocks

Jag ska svara på annat forum. Men du: Du är så jättebra precis som du är. Och farmor partar om vad hon trodde skulle ske då, där för länge sedan - nu är det ju helt annat. Stor stor kram!

2011-01-01 16:32:43

Morris

<3

2011-01-01 17:35:39

morsan

Nej Corn, efter att ha följt dig på nätet i många år nu vågar jag säga att futtig, rätt snål och osympatisk framstår du inte som. Inte ens efter ett sådant här inlägg! Önskar att du kunde prata med din man om det <3
Dessutom vågar jag nog säga att vissa kommentarer får man oavsett vilken familj man gifter in sig i, kan det vara så att folk förundras över att du anpassat dig så bra som bondmora? För det är inte det lättaste!

2011-01-01 18:54:45

Anni

Bodde på landet när jag var liten. Där var det sådär att man inte var riktigt hemma där förrän efter fyra generationer ungefär. Skitjobbigt! Men det är bara bysnack, din familj är DIN och ingen annan är mamma där! Så det så!!

2011-01-01 21:40:59

nina

Oj, vilken ångest jag får. Jag kan så känna igen mig i det där även fast jag inte har upplevt exakt samma. Men just att vara i ett sammanhang där man sticker ut lite kanske fast man själv tycker att man är delaktig och anstränger sig för att vara delaktig. Det är en hemsk känsla och det är tur att den sällan varar så länge. Men när den är där är den hemsk och tärande.

Och jag tror som morsan säger, vissa kommentarer kommer man aldrig ifrån. Det är nog så barn är och förstår inte hur illa det kan såra. Det är en del i att växa upp att käftas emot och säga saker som svider... för att testa reaktioner, för att skapa sig en identitet. Jag minns att jag var liten och sa att jag inte tyckte om farmor för att hon inte gjorde lika goda bullar som mormor... Men det var ju inte sant. Inte tyckte jag mer om mormor, men jag sa det. Vilket jag än idag, typ 22 år senare fortfarande tänker på för att jag var en sån idiot.

KRAM!

2011-01-01 22:47:56

goof

Jag tycker du är cool och en härlig mamma. Och både lantlig och urban på samma gång. Förstår om du blir ledsen, men du är så bra och jag är säker på att dina barn tycker att du är bäst. Gör de det inte nu, så kommer det garanterat att göra det när de blir äldre och ser tillbaka på sin uppväxt. Du ger dem de bästa förutsättningarna genom att vara en närvarande, funderande och kommunicerande förälder. <3

2011-01-01 23:13:50

Corn

gud vad ni är fina allihop. jag har inte läst kommentarerna förrän nu men de är hjärtevärmande. tack tack tack.

2011-01-04 19:16:11

Malena3

Du har fatt sa bra svar redan men vill ända säga att ditt inlägg vare sig var smasint eller futtigt utan är ett sant inlägg om en sann känsla. Det betyder dock inte att det är sant att du ÄR utanför. Men känslorna är reella.
Jag relaterar f.ö., känner sa ibland i Gabon, att hur mkt jag än anstränger mig fôr att passa in sa är jag inte Gabones medan mina barn är det. Även pa Gotland, trots att jag är sommargotlänning av födsel och ohejdad vana kan jag aldrig bli "riktig" Gotlänning. Sa vad är jag egentligen? Stockholmare? Nä, har inte bott i Stockholm sedan 1984...

2011-01-05 07:51:23


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.