mammagnäll igen

Corn 2010-12-21 23:06 (6 kommentarer)
Vi har haft några hemmadagar på grund av hostiga barn. Jag är också trött, jag är också förkyld och är inte alls särskilt pepp på julen. Jag bara prisat svärmor som tar hand om hela julaftonsrubbet, vi bara dyker upp och är hyfsat kammade så blir det bra.

Anyhow: min äldsta son har varit sur och gnällig och uttråkad här hemma och han fyller snart nio och han är extremt känslig och han är ett typiskt förstabarn, så det är många härliga kombinationer på en gång. Som gjort för en rumlig känslococktail. Igår gick han omkring och var så less och sur och om jag inte var superempatisk (typ "lilla gubben stackars dig, vad hemskt, kom så sätter vi oss och leker") utan bara föreslog saker ("där har du lego, där finns det block, det finns böcker, det finns pärlplattor, allt finns. Lyssna på musik! Nånting!") så tyckte han att jag var hemskt dum och retsam. Då hånade jag honom. Så sa han. Jag fick knappt skoja om någonting.

Och jag vet att det är tråkigt att vara hemma och vara sjuk men jag erbjöd honom att baka med mig, det ville han inte, han ville ingeting och var mest sur på mig hela tiden.

Och idag sa han åt mig att han tycker att jag är så elak mot hans pappa. Min man. Och det känns SUPERJOBBIGT, jag vill inte bli en sur gnälltant som bara gnäller och är sur på sin man hela tiden, jag minns med fasa hur min mormor och morfar (som var gifta hela livet) pikade varandra och var rätt sura på varandra jämt. Så vill jag inte att det ska vara och jag vill inte uppfattas så! Jag sa förstås att om det är så ska jag försöka tänka på det och bättra mig.

Visst, jag är inte idel leenden och väna snälla rösten hela tiden, jag är som andra människor irriterad ibland och trött ibland. Men jag tycker ändå att fördelningen är ganska jämn, att även P kan vara butter och sur och grinig ibland. Jag frågade om det, om han bara uppfattar mig som sur, och aldrig pappa. Jo, någon gång, men oftast är det jag som är sur. Tyckte sonen.

Men nä, jag vet inte, det känns bara trist om det ska vara så här. Om jag uppfattas som elak mot min man. Det vill jag INTE vara. Sen på kvällen när vi bara pratade om nåt, vad som helst, mitt jobb tror jag, så gav sonen mig en anmärkning igen, "skulle du inte bättra dig?" och då blev jag mest perplex för jag sa inget argt riktat mot min man, men jag hade kanske en upprörd röst. Men det måste man väl få ha? Är det bara så att jag ALLTID låter irro på rösten?

I dag sa han "kan du inte göra pizza?" och det tyckte jag var kul eftersom jag gjorde egen pizza förra veckan och han (som är extremt kräsen) tyckte att den var jättegod. Så det gjorde jag, och sen bad jag honom duka. Han vägrade. I stället fick lillebror rycka in.

Ja, lillebror ja. Han har varit pappig ett tag men nu har det vänt och det är faktiskt lite skönt. Det är skönt att vara omtyckt. När storebror berättade om hur han tycker att jag är smög lillebror sin lilla arm runt mig och sa lågt "bry dig inte om honom" och lite högre "jag tycker bara att det är pappa som är dum!" och tidigare idag satt han och slog in gamla pärlplattor som julklappar, när han skulle välja papper tog han ett med hjärtan på, "för det är till dig och jag älskar ju dig" och fast han har grym hosta är han glad som en lärka nästan jämt och vaknar glad varje morgon, roar sig själv och är allmänt lycklig och harmonisk. Ikväll skulle pappa natta var det tänkt men han kom rusande till mig och borrade näsan i min mage och sa "DU ska natta" och det gjorde jag, vi läste den gamla åttitalsboken från när jag var liten och diskuterade precis allt i den och sen somnade han med fötterna mot min mage precis som när han var bebis.

Nu låter det som att jag favoriserar någon här, det gör jag inte, jag älskar båda högt och starkt och tycker att båda är underbara och roliga och fantastiska, men det är lite tärande ibland att inte veta hur man ska bete sig för att det ska bli rätt. Och jag vet att det är tärande att vara nio år, som en blandning mellan tonåring och småbarn, och känna att hela världen är emot en.

Jag försöker, i alla fall. Jag nattade även min äldsta och strök hans kind och sjöng en liten visa som jag hittade på just då, om hans namn och om att han är min fina förstfödda. För så är det. Men jag vet inte alltid hur jag ska bemöta gnället/trotset/surheten/vägran att göra vissa saker (och då har vi ändå liksom inga krav alls, vi försöker men är ju själva så ostrukturerade så då är det svårt att få in rutiner på vad barnen behöver hjälpa till med hemma).

Men SVÅRT! SVÅRT SVÅRT SVÅRT!

.jag

mm...det är SÅ svårt. fast jag tycker du verkar vara värsta supermamman som visar så mycket kärlek och leker och pratar med och lyssnar på dina barn jättemycket.
sen tror jag inte att man ska ta så allvarligt på "den andra föräldern är bättre"-snack (fast jag vet att det är JÄTTESVÅRT att inte ta åt sig), för det kör nog alla barn med i perioder utan att mena så mycket med det egentligen. och angående det här med att låta irriterad, jag tror det är mycket värre att vara nästan självutplånande mild och god och neutral i allt precis hela tiden, det är väl bättre att vara mänsklig och kunna förklara att "det kanske låter som att jag är sur nu, men jag är bara trött". eller för den delen "jag blir skitarg när du gör sådär" eller "JA, jag är sur på pappa för att...". tillvaron ÄR ju sån, med små konflikter hit och dit och problemlösning och medling nästan jämt, jag tror man gör sina barn en otjänst genom att liksom filtrera bort detta i hemmet och bara upprätthålla en fasad av att föräldrar/vuxna alltid är pigga och glada och milda i sinnet (okej, sen behöver man kanske inte lars norén-gräla i timmar så att barnen hör det) utan...mänskliga. med fel och brister som alla andra. som man får LOV att ha. KRAM!

2010-12-22 10:42:33

Corn

åh tack. ja, det är så himla svårt. jag fasar för när de blir tonåringar, särskilt den äldsta som är så känslig. tack för att du säger så fina saker. jag tror heller inte på att filtrera bort men det kanske egentligen vore bra med ett rejält gräl ibland istället för småputtrig irritation som ligger och gror (för det gör den ju, ibland).

kram själv!

2010-12-22 10:52:56

mucklann

När jag föddes var min mamma 20 år. Sen kom min syster när hon var 22. Det är ungt. Jag minns bara kärlek från min uppväxt. Jag minns att min mamma lekte och hittade på roliga saker med oss. Så när jag var gravid så hittade mamma sina gamla dagböcker från när jag var runt 3 eller så. Där skrev hon om hur jag skrek åt ett annat barn, som sa "hej" när vi gick förbi en lekpklats, "Du får inte säga hej till mig!!" skrek jag. Trevligt. Jag känner så väl igen det från min egen treåring. I dagboken gav mamma luft åt sin trötthet och sina mest förbjudna känslor."Ibland känns det som om jag hatar henne, den lilla är för liten att hata än" så stod det. Ändå upplevde jag bara kärlek. Visst var min mamma arg ibland, men jag vet att jag var älskad varje sekund. Även de stunder som mamma kände att hon nog hatade mig. Det är människan, tröttheten och uppgivenheten som får en att känna saker som man inte vill ibland. Men det är hur tydligt som helst att det hos dig och din familj finns så mycket kärlek att det är det so m barnen kommer att minnas av sin uppväxt. Både den stora och den lilla. OCh det är hur tydligt som helst att du inte favoriserar eller tycker mindre om någon av dem. Det kommer de inte heller att tro. Du är bara människa och tur är väl det! Själv känner jag mig mer eller mindre schitsofren mest hela tiden. Jag blir tvärarg på Lillan när hon spårar ur men vet att det bara är frustration och ångrar mig dubbelt i nästa stund och blir snäll. Undrar vad hon tänker...

2010-12-22 12:46:22

Corn

mucklann: tack för att du delar med dig! fint att höra. och du - jag beundrar dig. jag minns den där tiden, med två små, som jättejobbig. jag var mycket argare då än jag är nu. ibland kände jag mig helt psycho. Så det är kanske en tröstande tanke när du känner dig schizo - sådär tvärarg kanske man blir även sen men inte på samma sätt. de är mer resonliga när de inte är 3 år...

2010-12-22 18:58:54

ikapiika

åh vad jag relaterar, tack för att du delar med dig och får oss andra gnälliga irromammor att känna att vi inte är ensamma.

2010-12-22 21:23:10

annabell

Det är jättesvårt. Nu har jag ju ingen erfarenhet av lite större barn (ännu). Men ganska ofta just nu, tror jag att jag på fullt allvar ska bli galen. När den stora trotsar så att jag är på gränsen till vansinne och den lilla gastar för full hals, medan jag förtvivlat försöker få någon slags balans i tillvaron. Och så blir jag arg och frusterad och sedan får jag dåligt samvete. Men jag hoppas att de ändå vet att jag tycker de är det bästa som finns. För det säger jag ju till dom också såklart. Det är verkligen inget lätt jobb att vara mamma.

2010-12-22 21:31:46


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.