men hur gör man...?

.jag 2010-12-14 13:52 (3 kommentarer)
idag satt vi på fikarasten och pratade om svärmödrar och jag sa att en av sakerna som gör att jag har svårt för min svärmor är att hon är helt oförmögen att läsa sociala koder, att hon tränger sig på och liksom vill krypa in under huden och klistra sig fast och helt enkelt vara för nära, för på, för mycket, att hon inte fattar när det är nog eller när det inte är läge. om jag till exempel hade kommit hem till någon som stod i pyjamas och borstade tänderna så hade jag väl tyckt att det var en ganska tydlig signal att personen ifråga var på väg att gå och lägga sig, och då hade jag försökt klara av mitt ärende på nolltid, alternativt bett att få återkomma en annan dag. men svärmor är i ett sånt läge verkligen inte blyg för att bjuda in sig själv på ett sätt som får en att framstå som helt ogästvänlig när man inte genast slår på kaffebryggaren och gör sig redo för en förtrolig pratstund. där skulle man ju kunna invända att jag skulle ha sagt att det passar inte just nu, men kom gärna en annan dag, menvadfan, jag VILL ju inte umgås med människan. måste man verkligen?
(just för stunden är inte problemet så stort, för just nu har svärmor och mr S, på mr S' initiativ, tagit en paus. men man vet inte hur länge den varar.)

i den här svärmorsdiskussionen var det en kollega som inte ens känner mig särskilt väl som sa att han upplever mig som en person som väldigt tydligt utstrålar ett "kom inte för nära", det var något som man absolut inte kunde ta miste på. men Z då, tänkte jag, hon uppfattar ju inte alls de här signalerna. och så tänkte jag på det som Jazzie skrev i en kommentar kring förra texten om Z och blev ännu mer villrådig om hur jag ska förhålla mig till det här.

men hon driver mig långsamt till vansinne med sina FRÅGOR. nästan varje dag när det vi i något sammanhang råkar hamna på tu man hand så kommer de. ska jag hitta på något kul i eftermiddag? ska jag träna något med valpen (och i så fall vad)? eller ska jag och mr S göra något (och i så fall vad)? är det något tv-program som jag ska se ikväll (och i så fall vilket)? och sådär håller det på.

och man vill ju liksom inte vara helt oartig och bara svara "nej" eller "vet inte" på allt, eller säga att det har hon faktiskt inte med att göra. för det skulle ju kännas lite konstigt om jag tio minuter senare stod och pratade om mina eftermiddags- och kvällsplaner med någon annan. så jag svarar väl på frågorna så gott det går, utan att gå in på djupet eller något som är direkt privat, men det stannar ju för fan inte där, det värsta är att nästa morgon blir det liksom en uppföljning, "jahaaaa, gick det bra att träna igår?" "jahaaaaa, blev ni klara med källarstädningen i helgen?" "jahaaaa, hittade du någon julklapp till mr S när du var i stan igår?". och sådär håller det på, dag ut och dag in. och det är så sjukt irriterande och det känns som att hon bara snokar och rotar och gräver och kretar för att försöka ta sig närmare.

uäh. nä. jag vet inte. något fel är det ju någonstans. hos mig, hos henne, hos båda. men varför är det bara jag som tycker så?

Morris?

Jag tycker absolut du kan svara nej, inget speciellt eller något annat kort. Du har ingen redovisningsplikt inför någon annan än dig själv. På följdfrågorna dagen efter svarar du likadant, inte oartigt utan kort och vänligt. Gärna med ett leende och en motfråga som handlar om henne själv, alla människor tycker om att prata om sig själva, då glömmer hon att fråga dig en massa. Efter ett tag kommer hon att förstå. Denna metod har jag själv praktiserat i många år. Och tycker folk att jag är en osocial jävel så tänker jag att det är tråkigt för dem.

2010-12-14 14:54:30

Jazzie

Kom ihåg en sak jag fick berättat på en kurs jag gick. Det var en kurs som hela vår sektion gick på där man fick veta vilken personlighetstyp man var. En av alla typerna var en "scenperson" som kursledaren kallade den. Inte bara, men det var en av egenskaperna.
Hon beskrev personen som ett stort behov av att synas och bekräftas. Och så sa hon
- Ni kanske har mött en sån person. Ju mer ni försöker ignorera personen desto intensivare blir hon. Hon MÅSTE få din uppmärksamhet.

Kursen gick ju så klart ut på att hantera människor med olika personligheter och att få insikt i vilken personstyp man själv var. Jag vill minnas att hennes tips var att "se personen" för motsatta gav helt fel effekt. Så jag skulle nog vilja påstå att det är Z som är ganska ovetande om vad för person hon är. Och att era persontyper kanske inte riktigt synkar bäst.
Kan du inte säga att du tycker det är jobbigt när samtal bara består av frågor och svar? Och finns det inget som självmant blir ett samtalsämne så föredrar du att inte prata så mycket?
Du och jag är nog inte alls lika... tror jag. Men jag HATAR konverstaioner som bara består av frågor och svar. Det är så ointressant. Jag lyssnar hellre på någon som berättar något som den själv vill prata om.

2010-12-14 19:13:37

.jag

@Morris: jag har försökt att hålla låg profil på ett vänligt sätt, men det funkar inget vidare. dessutom har det flera gånger blivit nästan ännu jobbigare om hon råkar komma förbi när jag babblar med någon annan, för hon drar sig liksom inte för att stanna och tycka att "nej men vad SÄGER du, det har du nog glömt att berätta för mig!"
det enklaste hade förstås varit att säga "ursäkta, men jag tycker inte att du har med det att göra", vilket hade gjort henne AS-SUR och då hade ju problemet så att säga varit löst. men om man jobbar på en liten arbetsplats som vår så blir det så jobbig stämning när man är öppet osams med någon, så jag försöker behärska mig i det längsta och hoppas att det ska lösa sig själv på något sätt, man tycker ju att hon borde KÄNNA AV läget (fast det gör hon ju uppenbarligen inte).
@Jazzie: problemet är att Z är så otroligt känslig för sånt som hon uppfattar som kritik. idag bad jag henne t ex vänligt att inte tömma sin vattenflaska precis utanför porten eftersom det inte är så lyckat att ha en isfläck precis där man går som mest, och det mottogs ju inte precis på ett bra sätt kan jag säga. och då ANSTRÄNGDE jag mig ändå som fan för att det inte skulle låta som kritik, och det var ju inte ens "kritik" mot henne som person utan något hon GÖR, men inte ens det kunde hon hantera på ett vettigt sätt.
jag gillar inte heller frågor-och-svar-konversationer, mest för att jag är så sjukt dålig på att hitta på frågor när det handlar om personer jag ändå inte har något intresse av att umgås med, och när jag ändå ger fullständigt fan i vad de svarar. och jag blir fullkomligt GALEN när folk liksom ska dryga ut vad som sägs med motfrågor, typ "hann du till banken innan de stängde?" "ja" "gjorde du det?" (Z är EXPERT på den typen av kommentarer), jag menar vad FAN ska man svara på det sista? "nej, jag skämtade bara" eller vadå?

puh. se personen var det ja. ska försöka.

2010-12-15 13:55:20


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.