...makes the world go round

.jag 2010-09-28 10:13 (7 kommentarer)
det finns kanske de som minns att min dotter N ställde till det för sig för några år sedan. lätta sms-lån, "förmånliga" banklån och kreditkort i kombination med allmän dumhet gjorde att i princip alla mina besparingar gick åt till att lösa hennes skulder för att hon inte skulle hamna hos kronofogden och få betalningsanmärkningar. jag är tacksam, väldigt tacksam, för att hon faktiskt kom till mig och bad om hjälp medan det fortfarande fanns tid att åtgärda det hela. men det var så djävulskt sura pengar, och det var en sådan besvikelse att ens egen unge kunde göra något så in i helvetes korkat.

mycket vatten har runnit under många broar sedan dess. N har utan att beklaga sig betalt tillbaks tusen kronor till mig varje månad, även när hennes inkomst inte har varit speciellt hög och de där tusen kronorna nog har svidit. jag ville att det skulle svida SOM FAN, att hon aldrig ska glömma detta. och hon har skött sig exemplariskt nu i två och ett halvt år. jag vill hoppas och tro att hon har lärt sig något av det här.

och hon ÄR en annan människa nu. så mycket har förändrats. hon är gift och har barn, i våras fick hon fast jobb, hon och hennes man ska snart flytta in i sitt första hus. och vi har en så jättefin relation nu (vilket man verkligen inte kunde tro när hon var 14-15 och skrek att jag var den jävligaste jävla kärring hon någonsin mött, men det är ju sånt man liksom bara får tugga i sig som tonårsförälder).

och jag funderar på om jag efterskänka det som är kvar av skulden. som en inflyttningspresent när de flyttar in i huset. det rör sig fortfarande om fruktansvärt mycket pengar, mer än hälften av skulden är fortfarande kvar. jag pratade lite med en kompis om det och han tyckte INTE jag skulle göra det, att jag ställt upp och offrat mina besparingar och gett N ett betydligt mer förmånligt lån än om hon skulle fått låna på banken, det var mer än tillräckligt tyckte han. men samtidigt: jag KLARAR mig ju utan de där pengarna, de går bara in på ett konto som jag aldrig rör. jag får ändå pengar över varje månad. ska man då inte hjälpa sina egna barn om man kan det? inte för att N och D på något vis lever på ruinens brant, men ändå: de är unga, de har småbarn, de har ett dyrare boende än vad vi har. jag tror ändå att den där tusenlappen märks i deras budget. men framför allt kanske det kan vara skönt för N att slippa bli påmind om sin egen dumhet varje månad i flera år till.
samtidigt: det är MYCKET pengar. typ 75 000 spänn. så rik är jag inte att jag inte kan låtsas som att det inte har någon betydelse. tänk om bilen pajar, tänk om vi måste göra något jättedyrt med huset, tänk om någon av oss blir arbetslös...då är det väldigt mycket bra-att-ha-pengar.

hur hade ni resonerat?

AnnA

Svårt val. Jag håller benhårt fast vid att man ska stå för vad man gjort. Fast här har hon ordnat upp det med bravur. Har hon dessutom betalat varje månad utan att beklaga sig är det stjärna i kanten. Du har rätt i att de har mer glädje av pengarna nu, när de bygger upp sin familj. Å andra sidan tror jag att de pengarna lätt "försvinner" om hon slipper betala dem. Jag hade nog gjort så att hon fick fortsätta att betala. Men, i fortsättningen hade satt undan de pengarna på ett speciellt konto och öronmärkt dem till barnbarnet (barnbarnen om de blir fler), för framtiden. Att veta att mitt barn fick en bra start i livet till bostad/bil/utbildning hade varit en väldigt bra present. Låt dem veta om du vill, så kanske det inte känns så hårt att betala.

2010-09-28 10:36:42

Moot?

Jag har växt upp under ganska bra förhållanden.. men mina föräldrar har alltid varit STENHÅRDA med att man fick betala tillbaka och tjäna sina egna pengar. Jag fick aldrig något extra. Det var tufft när jag var yngre men jag skaffade extrajobb under skoltiden och jag har lärt mig pengars värde. Jag tror också på att man får stå för det man har gjort. Möjligtvis kan du sänka betalningarna? Halvera dem ett tag? Men pengarna skall tillbaka tycker jag. Sen kanske du kan överraska med att ge dem till barnbarnen i framtiden som AnnA föreslår!

2010-09-28 10:47:40

Bonitan

på sin höjd efterskänka en tredjedel av kvarvarande summa tycker jag. Förslaget om att spara till barnbarn tycker jag också är bra

2010-09-28 11:50:18

Dorizz

Oj, jag tänker att TÄNK OM hon skulle behöva låna pengarna igen? Inte av samma anledning, men... Då vill du kunna erbjuda det! Det klart att hon skulle vilja ha de där pengarma nu varje månad, men jag tror inte att hon lider av att betala. Jag tror hon känner sig TACKSAM varje månad hon gör en inbetalning. Att det rentvår henne. Och vad otroligt stolt och GLAD hon kommer känna sig när hon gör sin sista inbetalning! Att vara even är en skön känsla. Hon växer för varje månad.
My two cents!
Hur du än gör så verkar ert förhållande vara på rätt väg och det är iallafall det viktigaste :)

2010-09-28 12:31:10

crackgrrl!

Jag vaxte upp under ganska priviligierade forhallanden, men med foraldrar som var stenharda med jag skulle tjana egna pengar, spara, etc etc. Nufortiden har vi en mer slapp attityd till det hela och aven om jag forsorjer mig sjalv, har de varit otroligt generosa med att hjalpa mig finansiellt pa manga andra satt. Det har later som en typisk grej som de skulle efterskanka, med motivering att jag vuxit upp och bevisat att jag kan klara mig sjalv... och jag kommer arva pengarna en vacker dag i alla fall. Men sa har de det ganska bra stallt ocksa - om du, som du sager, inte behover pengarna sjalv skulle jag efterskanka dem. Forlat rorig kommentar men jag ar pa jobb med iPhone. KRAM

2010-09-28 13:31:17

Enbär

Jag skulle låta henne betala några år till och sätta undan pengarna, och vid lämpligt tillfälle låta henne ta del av dem, antingen som gåva eller grundplåt till något viktigt till hennes familj, typ bil om det någon gång kommer att behövas. Plus att du själv ju då har dem som säkerhet under tiden.

2010-09-28 18:41:06

.jag

TACK för synpunkter och råd...nu får de ligga och guppa omkring ett tag i väntan på beslut.

2010-09-29 06:37:47


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-10-20
Antal texter
1 752
Övrigt
Valspråk

det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.