Skilda åsikter

Lisasan 2010-05-25 15:40 (7 kommentarer)
Det finns en sak vi inte alls kommer överrens om, och det är dop. Jag som växt upp med mycket negativ kyrklig inverkat avskyr allt vad svenska kyrkan heter och vill absolut inte döpa mitt barn i kyrkan. Det skulle kännas så enormt fel. Jag vill inte heller gifta mig i kyrkan, men i det fallet är motståndet något lägre än mot barndop. Jag är vuxen och kan själv besluta, ett spädbarn ger man aldrig en chans utan det är bara in i församlingen med dig och sen är saken bra.

Visst är det så att jag är med om någon jag känner eller är släkt med gifter sig eller har dop i kyrkan, men jag känner mig aldrig bekväm. Sambon däremot vill absolut döpa vårt barn i kyrkan, mest av tradition. Själv tycker jag att barnet nog kan bestämma det själv när hon eller han är gammal nog, och dop kan man genomgå även som vuxen. Men är det gjort så är det liksom, man ger inte ens barnet en valmöjlighet. Och att viga in barnet i en värld jag verkligen inte tror på eller vill medverka till känns bara så fel. Nu upprepar jag mig dessutom...

Det är i alla fall lite jobbigt, eftersom det för mig skulle kännas så enormt fel att göra det, och det skulle kännas jobbigt för honom att inte döpa barnet. Så vem ska ge med sig?

AnnA

Min åsikt, även om du inte bett om den :) är precis tvärtom. Att man faktiskt ger barnet valmöjlighet vid konfirmationen. Det är ju en bekräftelse på dopet. Vill man inte bekräfta det, så låter man bli.

Har själv erfarenhet som är tvärtom mot ditt tankesätt. Jag är inte döpt, alltså konfirmerade jag mig inte heller. För det var alldeles för skämmigt att döpas som tonåring. Fast jag hade gärna velat.
Hoppas ni kommer fram till en lösning som passar er båda.

2010-05-25 16:50:41

morsan

Vi tänkte samma som AnnA så båda våra är döpta och de valde att konfirmera sig. Det är inte svårt att gå ur kyrkan heller men jag vet inte hur svårt det är att komma med som vuxen?

2010-05-25 17:32:14

Lisasan

@AnnA, morsan: Så har jag aldrig sett det, men det var intressant att höra. Aldrig någonsin tänkt på att man måste vara döpt för att bli konfirmerad, och konfirmationen var något jag själv vägrade. Men det är ju inte säkert att mitt blivande barn ser det så... hm, tål att tänkas på ett varv till med andra ord. Tack för era ord!

2010-05-25 19:15:55

Trampdynan

Min son är inte döpt, jag tyckte det kändes fel eftersom jag själv inte är troende eller har nått med kyrkan att göra. Sonens pappa tyckte (för en gångs skull?!) samma sak. Varför skuffa in honom i något som ingen av oss tror på bara för att det är tradition att man ska döpas när man är liten?
Men jag förstår AnnA´s resonemang, det där med att det är lite skämmigt att döpa sig som tonåring... men kanske kan man då göra det lite i smyg, utan att alla kompisar behöver veta att man gör det (för jag antar att det är dom man tycker det är skämmigt inför).

2010-05-26 00:23:09

Jazzie

Jag är också emot dopet. Men att dopet skulle beröva ungens valmöjlighet håller jag inte riktigt med om. Jag menar, jag är inet döpt ändå är jag automatiskt med i svenska kyrkan. Visst, jag kan gå ur... men jag skrevs in för att jag är svensk. Hade inget med hurvida jag var döpt eller inte. Men jag kan ju välja att gå ur. Och trots att jag inte har religiösa föräldrar så är jag ju ändå i grunden uppfostrad enligt kristna värderingar som även Sveriges lagar grundar sig på. Så även om jag inte är döpt så är jag på många sätt kristen formad. I alla fall mer kristen än muslim. Eller hindu.
Nu är jag och min sambo överrens om att inte döpa. Men om han hade tyckt det var viktigt med dop så hade jag gett med mig. Just därför att jag anser att Grodan ändå har full frihet senare i livet att göra preics som han vill.
I vårt fall kommer Grodan inte få något alls. Vi bor för litet för att ens kunna samla vår familj än mindre våra vänner. Och någon vettig lokal till ett vettigt pris fanns det inte. Om man inte valde dop och kyrkan förstås.

2010-05-26 01:03:31

.jag

@Jazzie: man blir inte (längre) automatiskt medlem i svenska kyrkan för att man är svensk medborgare, utan det är dopet som är medlemsgrundande.

och sen tycker jag det är lite, ursäkta uttrycket, överdrivet, att tala om att man TVINGAR in någon i en församling och tro, det handlar ju (för de allra flesta åtminstone!) inte om att man överlämnar sitt barn till en sekt för hjärntvättning och indoktrinering av någon slags elitkristendom. för det är ju skitenkelt att gå ur kyrkan om man vill det. och möjligen något krångligare att bli med, den saken har jag inte undersökt.

2010-05-26 06:44:38

Jazzie

@.jag - Ja, jag misstänkte att det var så.

2010-05-26 08:40:51


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may